Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Newsletter nr. 12 / 2009

AVIA - traditie si modernitate

AVIA - traditie si modernitate Īn septembrie 2009 se vor īmplini 90 de ani de cānd inginerii Pavel Bene si Miroslav Hajn puneau bazele unui simbol al tehnologiei si industriei din Cehia, a ceea ce peste timp avea sa devina compania producatoare de vehicule comerciale AVIA.

Activitatea celor doi ingineri a īnceput cu un mic atelier de reparatii pentru avioane īn Praga anului 1919. Dupa numai un an cei doi au reusit sa construiasca primul lor avion cu doua locuri, Avia BH1.
Īn perioada razboiului mondial, sub conducerea autoritatilor germane, compania si-a continuat productia de avioane cu modelele Ardo si motoarele pentru avioane Argus. Īn aceeasi perioada postbelica a īnceput productia de camioane si autobuze, īn colaborare cu Skoda.

Īn 1965 modificarea cererii atāt pe piata nationala, cāt si internationala, pentru camioane de mic tonaj a determinat AVIA sa colaboreze cu producatorul francez Renault-Saviem pentru fabricarea a doua modele de camioane Renault-Saviem SG 4 Super Galion (mai tārziu AVIA A30) si modelul mai mic SG 2 Super Goelette (mai tārziu AVIA A15), aparute pe piata īn 1968.

Īn 1992 AVIA a fost transformata īntr-o companie pe actiuni, 66% din companie fiind privatizata de catre guvernul ceh īn doua valuri, guvernul cautānd un investitor strain. Īn final, īn 1995, licitatia publica a fost cāstigata de consortiul format din compania sud-coreeana DAEWOO si compania austriaca STEYR care a achizitionat 50,02% din actiuni, devenind actionar majoritar. Īn anul urmator fabrica si-a schimbat numele īn Daewoo AVIA si a devenit distribuitorul si importatorul vehiculelor Daewoo īn Cehia.
Īn 1997 seria AVIA A a fost modernizata pentru ultima data, modelele AVIA A 60/ 65/ 75/ 80 facāndu-si aparitia pe piata.
Īn 2007, un puternic producator de vehicule comerciale din India, Ashok Leyland a preluat AVIA. Compania a fost redenumita Avia Ashok Leyland Motors (AALM).

Īn prezent compania ceha priveste cu īncredere spre viitor, hotarāta sa cucereasca noi teritorii si piete, printre care si Romānia, dovada ca AVIA are reprezentante oficiale īn Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Ucraina, Spania, Anglia, Irlanda si īncepānd cu acest an si īn Romānia. Compania a realizat investitii importante (4 miliarde coroane, peste 150 milioane Euro) pentru modernizarea si achizitionarea de echipamente pentru liniile de productie.
Constructia unei linii de vopsire cu cataforeza care sa satisfaca toate standardele de calitate, dar si normele ecologice au constituit prima investitie majora a AVIA. De asemenea linia de sudura pentru fabricarea cabinelor este complet noua. Vehiculele AVIA D se adapteaza cu usurinta cerintelor clientilor, fiind disponibile cu diferite variante de caroserie, dar pot raspunde si cerintelor speciale, clientii putānd opta pentru un autovehicul "tailor-made".

Sasiurile Avia pot fi folosite si pentru caroserii speciale precum cele folosite de echipajele de politie sau pompieri, vehicule cu tractiune 4X4 sau asa numitele vehicule "super-lungi" cu caroserie extinsa pentru transportul materialelor lungi sau usoare dar voluminoase.
Camioanele AVIA beneficiaza de componente de marca, cutie de viteze ZF, motoare Cummins Euro 4 si īn curānd si Euro 5, cu puteri maxime de 185, respectiv 207 CP, axe fata Albion, frāne WABCO. Īncorporarea componentelor de marca aduce un aport de calitate produsului final, asigurānd clientului īn perioada after-sales o īntretinere usoara, cu costuri reduse.

Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
PARTENERI