Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Newsletter nr. 27 / 2010

Liebherr la Grandemar

Liebherr la Grandemar Societatea româno-olandeza Grandemar este una dintre cele mai mari companii producatoare de agregate din tara. Unul din punctele importante de unde se extrage piatra de cea mai buna calitate este cariera de la Poieni, cu o traditie din care începe în anul 1873. În acea vreme piatra de la Poieni a fost utilizata la constructia drumurilor si chiar a unor palate din Budapesta si Viena. Acum, alaturi de exploatarile de la Poieni, Bologa, Morlaca sau Valea Draganului este folosita în cantitati mari în constructia infrastructurii rutiere din întreaga Românie.

Desi vorbim de o exploatare la suprafata de mari dimensiuni, drumurile de aici, fie ca sunt pe piatra sau pe pamânt, sunt tot timpul curatate si pregatite. Utilajele de mare capacitate, excavatoarele si mai ales camioanele articulate se deplaseaza usor de la un front de lucru la altul. Întretinere acestora este exemplara, existând întinse suprafete betonate acolo unde se face transferul pietrei concasate în camioanele normale ce urmeaza sa o transporte în întreaga tara. Utilajele sunt perfect întretinute, în ciuda conditiilor dure de lucru.

Un excavator pe senile Liebherr R974 C Litronic încarca piatra rezultata în urma exploziilor controlate în camioanele cu capacitati ce ating si 70 de tone. Bineînteles, si utilajul este pe masura, colosul având o greutate proprie de peste 90  tone si un motor de 543 CP, lucrând permanent în doua schimburi, asigurând astfel singur frontul de lucru necesar exploatarii de la Poieni. De altfel, atunci când a fost achizitionat, s-a avut în vedere necesitatea unui utilaj rezistent, rapid si de mare capacitate. Tinând de conditiile de lucru, elementul de sapare, cupa, a trebuit si el sa fie unul de exceptie, adica sa fie foarte rezistenta si mai ales sa nu puna probleme deosebite operatorului în activitatea de întretinere periodica. Astfel, cupa de 5,4 mc  a facut si ea obiectul unei comenzi speciale, eforturile dinamice mari necesare ridicarii bucatilor de roca si apoi descarcarii lor fiind capabile sa dezmembreze orice cupa normala. Mai mult, sistemul de ungere automata înglobat elimina orice eroare umana, asigurând o durata de viata lunga, pe masura investitiei.

Extragerea, încarcarea si transportul nu reprezinta niste operatiuni simple, de rutina, asa cum am pare la prima vedere. Starea utilajului este importanta, orice defectiune minora trebuind sa fie imediat depistata si anuntata, lucru foarte posibil în conditiile în care oricând este posibil ca o piatra sa loveasca o conducta sau un racord. Datorita acestor motive s-a decis instalarea unui sistem electronic de control al utilajelor cu posibilitatea de transmitere a datelor la distanta în timp real. Astfel, una dintre tehnologiile performante instalate pe excavatorul Liebherr R974 C Litronic este sistemul de transmisie si pozitionare de date LiDAT dezvoltat chiar de catre producatorul german pentru utilajele sale. Bazat pe o tehnologie de transmisie de date de ultima ora, LiDAT furnizeaza informatii cu privire la locatia si operarea masinilor utilizatorului, acestea permitând gestionarea eficienta a acestora, programarea optima a functionarii si a supravegherii de la distanta.

De asemenea, anumite informatii importante, precum o masina care paraseste o zona predefinita sau conditii si parametri specifici de operare, pot fi accesate.
Utilizarea sistemului LiDAT prezinta avantaje importante nu numai pentru client, dar si pentru service, cum ar fi costuri reduse ale sarcinilor de service, management optimizat al pieselor de schimb, costuri de service reduse prin acces direct sau/si mai rapid la masina, planificarea întretinerii poate fi coordonata cu disponibilitatea masinii, sistem de memento automat asupra intervalului de service.
Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
PARTENERI