Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Newsletter nr. 50 / 2013

Bobcat – Accesorii folosite in cadrul lucrarilor de infrastructura

Bobcat – Accesorii folosite in cadrul lucrarilor de infrastructura O problema des intalnita a firmelor care activeaza in domeniul constructiilor, intretinerii de drumuri sau instalarii de retele cu utilitati (apa-canal-telecom) consta in multitudinea de operatii care trebuiesc executate pe astfel de santiere.Astfel, trebuie sa fie utilizate mai multe utilaje separate, fiecare specializat pe cateva operatiuni sau se cauta utilizarea unor echipamente multifunctionale care genereaza costuri reduse de achizitie, exploatare si intretinere.

Bobcat - companie bine-cunoscuta prin gama de utilaje compacte si mai ales prin mini-incarcatorul multifunctional tip “skid-steer” al carui dezvoltator a fost in urma cu 55 de ani - a conceput mai mult de 50 de accesorii pentru a fi utilizate cu incarcatoarele lor si care extind versatilitatea si utilitatea acelor utilaje. Acestea pot fi folosite in domenii variate, de la agricultura si constructii, pana la peisagistica.

Greder-ul este dotat cu un sistem laser sau sonic pentru controlul lamei in vederea adaptarii incarcatoarelor multifunctionale Bobcat pentru lucrari de infrastructura. Bobcat a dezvoltat sistemul de ghidare cu sisistemul laser sau sonic de control al pantei. Aceste doua sisteme fac posibil lucrul in spatii restranse, pregatind substratul soselei intr-un timp mult mai scurt si cu o precizie mare.

Astfel, acolo unde trebuie realizata reconstructia unei strazi inguste, cu viraje stranse sau cu “insule” pentru reducerea vitezei de circulatie, utilizarea unor utilaje grele duce la durate lungi de executie, manevre numeroase si precizie redusa in realizarea pantei drumului. De exemplu, cu un excavator dotat cu cupa inclinabila hidraulic. Utilizand aceste accesorii cu un mini-incarcator Bobcat dotat inclusiv cu sistemul de nivelat controlat prin laser, lucrarea se poate termina chiar si de doua ori mai repede.
O alta aplicatie unde acest sistem este recomandat este constructia de platforme betonate. De exemplu, in cazul unor suprafete de peste 10-20.000 mp datorita preciziei masuratorilor se va evita turnarea de cantitati suplimentare/inutile de beton, ceea ce duce la posibilitatea recuperarii investitie rapid, chiar si dintr-o singura lucrare in cazul suprafetelor mai mari. Viteza de executie este si ea deosebit de mare. Operatorul trebuie doar sa conduca incarcatorul pe zona de lucru, sistemul laser ajustand automat pozitia lamei de nivelare in functie de unghiul prestabilit al pantei.
Sistemul laser contine un transmitator care emite un plan al suprafetei de lucru asa cum ar trebui sa arate dupa stabilirea inclinatiei. Transmitatorul comunica wireless cu receptorii montati pe echipament pentru a controla lama grederului in vederea pastrarii inclinatiei suprafetei terenului. Bobcat ofera trei variante ale acestui sistem: una pentru pante simple si doua pentru pante cu inclinatie variabila. Pentru lucrul pe suprafata plana, fara inclinatie este suficient transmitatorul simplu. Transmitatoarele pentru pante cu inclinatii multiple se pot folosi pentru orice suprafata plana dar si pentru suprafete cu inclinatii diverse.

Control automat al pantei cu sistem sonic
Spre deosebire de sistemul automat cu laser, sistemul sonic de urmarire a pantei nu foloseste un transmitator central montat separat de incarcatorul Bobcat cu care se lucreaza, ci un transmitator montat direct pe accesoriul pe care incarcatorul il foloseste (lama de grader). Acest sistem regleaza automat lama grederului pentru a pastra inclinatia pantei constanta. Acest sistem contine trei componente: trasorul sonic: controleaza elevatia pe partea lamei pe care este montat; senzorul de panta transversal: controleaza elevatia lamei pe partea opusa trasorului sonic; panoul de comanda: folosit pentru a se introduce parametri isistemului de nivelare, dar si pentru ca operatorul sa poata primi informatii in timp real.

Freza asfalt
In vederea constructiei si reparatiilor de drumuri, Bobcat are in gama sa de produse si freza de asfalt dedicata curatarii suprafetei ce urmeaza sa fie asfaltata. Freza de asfalt este un accesoriu versatil si durabil, capabil sa livreze un cuplu mare astfel oferind performante maxime la taiere si frezat. Freza de asfalt ofera doua variante de echipare – una care necesita un debit standard al incarcatorului pentru cei care doresc o investitie initiala minima, cat si cea cu debit marit (high flow) pentru cei care doresc performante maxime. Adancimea, latimea si unghiul de frezare se pot seta cu usurinta din cabina utilajului pe care accesoriul este montat. Se poate utiliza in acest scop un mini-incarcator pe roti sau senile. Acest accesoriu este disponibil in patru variante cu latime de lucru de 35 cm, 46, 61 sau chiar 100 cm.

Perii pentru maturat
In vederea curatarii suprafetei ce urmeaza a fi asfaltata, Bobcat ofera doua variante de perii. Peria unghiulara dispune de un motor cu un cuplu sporit pentru a face fata materialului greu de indepartat, perii de polipropilena pentru durata de functionare indelungata si latimi de la 1.395 mm la 2.451 mm.
De asemenea, se mai poate folosi si peria cu cutie colectoare. Cu 6 marimi disponibile intre 1.227 mm si 2.284 mm, acest accesoriu are ca avantaje colectarea materialului maturat in vederea refolosirii, capabilitatea de a matura atat la mersul inainte cat si in marsarier, si in plus, acest atasament poate imprastia materialul uniform pe suprafata de lucru atunci cand acest lucru este necesar.

Freza de taiat canale
In vederea pregatirii canalelor, Bobcat dispune si de o freza circulara specifica acestor lucrari. Aceasta freza este capabila sa taie santuri prin beton, ciment, asfalt, si chiar si beton armat. Acest atasament este ideal pentru pregatirea santurilor in vederea racordarilor la utilitati (apa-gaz-telecom). Cu trei modele disponibile, cu adancime de sapare intre 15 cm si 80 cm, si latimi de lucru intre 8 cm si 25 cm, freza de taiat canale poate dispune si de un dispozitiv de curatire al santului sapat, facand din acest atasament unul versatil si util. Totodata, acest echipament dispune si de un instrument pentru verificarea adancimii de separare pentru ca aceasta sa ramana uniforma pe toata lungimea santului.

Sapator de santuri
Cu 6 modele disponibile, cu adancimi de sapare cuprinse intre 61 cm si 152,5 cm, acest atasament este recomandat lucrarilor de sapare santuri unde freza de taiat nu poate fi folosita: aproape de cladiri, pereti, garduri sau alte limitari. In vederea saparii aproape de cladiri, pereti sau garduri, acest accesoriu dispune si de glisare laterala hidraulica (“hydraulic side shift”), iar pentru a micsora chiar mai mult distanta intre sunt si obstacol se poate demonta snecul folosit pentru indepartarea materialului scos din sunt. Acest atasament este disponibil atat pentru incarcatoarele multifunctionale, cat si pentru cele telescopice.

Ciocan Hidraulic
Proiectat pentru spargerea asfaltului, demolarii betonului si lucrarilor generale de excavare, ciocanul hidraulic Bobcat are un cadru cu design cilindric, oferind un acces imbunatatit in spatiile restranse. Acest accesoriu este echipat cu un scut special pentru a proteja circuitele hidraulice interioare atunci cand se lucreaza in spatii dificile. Designul inovator ofera o eficienta crescuta, asigurand timp de lucru indelungat, fara riscul de supraincalzire. Ciocanele hidraulice Bobcat sunt dotate cu un regulator automat de presiune, “Auto Power”, ce asigura functionarea accesoriului la presiunea nominala, asigurand performanta maxima, indiferent de variatiile de debit si de schimbarile de temperatura. De asemenea, sistemul “Auto Power” limiteaza presiunea excesiva la pornire, astfel oferind o durata de functionare indelungata. Totodata, ciocanul hidraulic Bobcat este de tipul “fara intretinere” deoarece presiunea azotului este mentinuta constanta, fara necesitatea completarii periodice cu gaz.
Trebuie subliniat si ca accesoriile originale Bobcat inglobeaza deosebiri majore fata de ale competitorilor deoarece majoritatea sunt produse integral in fabricile proprii conform unor proiecte originale subordonate aceluiasi scop ca si utilajul de baza – productivitate si fiabilitate. Aceasta, pornind de la uzualele cupe de incarcare (care doar la Bobcat prezinta in standard toate gaurile necesare unor eventuale echipari ulterioare – ex. Dinti, lama, protectii laterale etc), pana la grederul deosebit de rezistent si versatil (roti inclinabile functie de teren, lama de inalta rezistenta etc) sau cu sisteme sofisticate/automatizate (laser sau sonic).

Bobcat isi respecta renumele de adevarat standard al utilajelor multifunctionale care sunt tot mai cerute de clientii care gestioneaza atent realizarea proiectelor de infrastructura.


Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
PARTENERI