Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Newsletter nr. 6 / 2009

INTERMAT INNOVATION AWARDS

INTERMAT INNOVATION AWARDS La mijlocul lunii ianuarie a acestui an, Marele Arc din cartierul La Defense, Paris a fost gazda premiilor industriei utilajelor de construcții în domeniul inovației. Peste 60 de reprezentanți ai marilor constructori s-au întâlnit cu 160 de ziariști din întreaga lume, pentru a discuta despre viitorul acestei industrii, în condițiile actualei crize financiare mondiale.

Organizatorii Intermat au introdus în acest an pentru prima dată Innovation Awards, o competiție menită să celebreze inovația la nivel internațional. Competiția a fost concepută ca o veritabilă expoziție a descoperirilor tehnologice din domeniul utilajelor, serviciilor și materialelor pentru construcții, care contribuie la evoluția acestei industrii și la diminuarea efectelor negative asupra mediului înconjurător. Produsele au fost înscrise la trei categorii distincte: Utilaje, Echipamente și componente și Servicii.

Marele câștigător din acest an al Innovation Awards a fost producătorul Mecalac Ahlmann, care a luat „aurul“ la categoria Utilaje de Construcții, dar și premiul special oferit pentru utilajul cel mai ecologic, cu modelul hibrid 12MTX. Cele mai importante avantaje ale modelului hibrid 12MTX sunt reducerea consumului de combustibil și a cantității de CO2 eliberate în atmosferă, precum și un nivel mai scăzut de poluare fonică. Fiecare componentă este pusă în mișcare exact atunci când este nevoie pentru a crește productivitatea și eficiența vehiculului. Noul model dezvoltat de Mecalac reduce consumul cu mai mult de 25 de procent comparativ cu modelul clasic, datorită capacității mai scăzute a motorului termic și funcției start-and-stop. Cu unitatea motorului auxiliar cuplat la motorul principal dispozitivul de pornire sau alternatorul sunt de prisos, motorul putând fi pornit și oprit de câte ori este necesar.

FAYAT a fost un alt câștigător al categoriei Utilaje pentru Construcții, datorită stației mobile de asfalt numită Beluga, un utilaj extrem de compact. Principiul de operare al acestui utilaj este simplu, dar eficient - materialele sunt uscate și încălzite la temperatura de 120o , liantul păstrându-și în acest fel proprietățile. Dintre caracteristicile care fac din Beluga un utilaj câștigător la Intermat Innovation Awards merită amintită unitatea de uscare ecologică. Un alt avantaj este că mixtura poate fi produsă pe șantier. Costurile sunt minime, unitatea fiind foarte ușor de transportat pe șantier în apropierea punctului de aplicație, reducând în acest fel emisiile.

La Intermat Innovation Awards compania canadiană Flexxaire Manufacturing Inc a impresionat deopotrivă juriul și reprezentanții presei cu noul sistem de ventilare cu geometrie variabilă. Cu adevărat inovator este faptul că ventilatorul poate modifica, când încă se află în mișcare, direcția paletelor, ceea ce permite controlul fluxului de aer în ventilator și inversarea acestuia pentru operațiuni dificile, precum cele de curățare a radiatorului sau a compartimentului motorului.

Producătorul francez Made SA a înscris în competiția Innovation Awards tehnologia SKY RADIO 2.0. Tehnologia lansată de firmă poate fi utilizată pentru detectarea liniilor de înaltă și medie tensiune, un aparat de recunoaștere putând fi instalată pe pompele de beton, platformele aeriene sau orice alt utilaj care lucrează la înălțimi mari.

La categoria Echipamente și Componente cel de-al treilea câștigător a fost tot o companie franceză, Poclain Hydraulics Industrie. Cel mai mare avantaj al invenției celor de la Poclain este faptul că oricând se poate integra într-un șasiu existent o roată directoare sau motoare, și încă foarte ușor.

Categoria Servicii din cadrul Innovation Awards a premiat două tehnologii care au ca scop îmbunătățirea calității serviciilor oferite în industrie și construcții. Natural Regrade Computer Software, serviciul oferit de compania americană Carlson Computers utilizează o metodă de design patentată pentru configurația solurilor, denumită GeoFluv care se bazează pe principiile geomorfice și hidrologice fluviale pentru a configura solurile într-un mod cât mai natural și pentru a minimiza efectele de eroziune a solurilor.

Producătorul belgian Keestrack a dezvoltat sistemul Full Controler Transfert GPRS, un panou de comandă de unde mai multe utilaje Keestrack pot fi controlate. Conceptul va contribui la o creștere a productivității prin presetări conform cărora utilajele vor porni automat în pozițiile corecte de lucru.

Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
PARTENERI