Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Newsletter nr. 8 / 2009

Firme de constructii afectate de datoriile guvernului

Conform siteului www.zf.ro, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) intentioneaza sa actioneze in instanta Guvernul pentru neplata creantelor din 2008, situatie care a adus 30-35% din firmele din constructii in pericol sa intre in faliment din cauza lipsei finantarii.

Premierul Emil Boc a spus ca 90% din creante s-au platit, insa doar la 55-60% din firme au primit banii. Fondurile au ajuns la institutiile de stat si administratia locala si sunt blocate aici. Situatia afecteaza grav echilibrele financiare ale companiilor si genereaza progresiv falimente in acest sector, a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.
Potrivit datelor ARACO, piata de constructii a crescut, anul trecut, cu 26%, fata de 2007, cu sase puncte procentuale mai putin fata de ritmul inregistrat in 2006.

Efectele crizei financiare s-au resimtit in sector incepand cu semestrul al doilea al anului trecut, cand decontarile lucrarilor au inceput sa fie intarziate semnificativ, iar anumite proiecte au fost amanate sau anulate de catre investitori. Efectele au fost amplificate de deciziile fostului guvern prin frecventele rectificari bugetare, a explicat Plosceanu.
Potrivit unor estimari, numarul falimentelor firmelor de constructii a crescut in primele trei luni cu 20% fata de 2008, aceasta crestere fiind cauzata si de criza economica, a mai spus Plosceanu. In conditiile lipsei de finantare pentru firmele de constructii, in acest an numarul salariatilor disponibilizati ar putea ajunge la 70.000-75.000.
La nivel european, piata de constructii a scazut in 2008 cu 3%, la 1.304 milarde euro, ca urmare a declinului sectorului imobiliar, potrivit datelor ARACO.
Firmele de constructii se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste accesarea creditelor si cu intarzierea platilor de catre clienti, dar si cu reducerea lucrarilor civile.

Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
PARTENERI