Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 116

Noua gama de manipulatoare telescopice de la Liebherr

13.11.2015
Noua gama de manipulatoare telescopice de la Liebherr
Cu noile manipulatoare telescopice, cu inaltimea de ridicare la 7 m, Liebherr isi extinde gama masinilor de constructii complet polivalente ce pot fi utilizate in variate aplicatii industriale, ce implica lucrari complexe de manipulare a materialelor, din domeniul industriei lemnului, a industriei constructiilor de  inginerie civila, a amenajarii teritoriului si reciclarea deseurilor.

TEXT: Valeriu Bezdedeanu

Liebherr ofera, de anul acesta, noua gama de manipulatoare telescopice, cu inaltimea de ridicare de 7 m. Cele trei modele disponibile beneficiaza de un design modern, combinat cu tehnologii progresiste si inovatoare, fiind fabricate in uzina Liebherr din orasul Telfs, Austria. Dezvoltarea acestei game de produse s-a bazat pe o ampla analiza a cerintele companiilor de constructii si de inchiriere de utilaje.

Modelul de baza al noii game este TL 432-7, care asigura o capacitate de ridicare de 3,2 tone. Avandu-l ca punct de reper pe acesta., au fost dezvoltate alte doua variante, TL 436-7 si TL 441-7, cu capacitati de ridicare de 3,6, respectiv 4,1 tone. Varietatea larga a accesoriilor asigura exploatarea acestora, sigura si eficienta, in cadrul unui extins evantai de aplicatii.

Implementarea unei transmisii hidrostatice cu comanda electronica elimina necesitatea unei cutii de viteze, fie ea si automata, si asigura o reglare continua a vitezei de deplasare intre 0 si 25 km/h (optional maxim 20 km/h). Conform Liebherr, structura generala robusta, o operare usoara, comoda si in siguranta si o excelenta vizibilitate asigurata de noul design se constituie ca principale avantaje ale noilor manipulatoare telescopice.

PERFORMANTA SI EFICACITATE


Cele trei modele sunt puse in miscare de un nou motor diesel Deutz pentru masini de constructii, cu supralimentare si sistem de injectie cu rampa comuna, care dezvolta o putere nominala de 74 kW (101 CP). Acesta este echipat standard cu un catalizator de oxidare, raspunzand astfel cerintelor standardelor de mediu UE Stage IIIB / US EPA Tier 4i. Pentru aplicatii ce implica efectuarea de lucrari pe trasee cu declivitati accentuate, care necesita forte de tractiune superioare, Liebherr ofera si un motor cu puterea de 90 kW (122 CP) si un randament hidraulic crescut.

Functionarea ventilatorului cu antrenare hidrostatica din componenta instalatiei de racire a motorului este controlata electronic, pe baza informatiilor transmise de senzorii ce masoara temperatura mediului exterior si conditiile de utilizare (temperatura uleiului, a lichidului de racire si aerului aspirat, sarcina de incarcare a motorului, etc.). Aceasta tehnologie contribuie la realizarea de economii de combustibil si la reducerea emisiilor sonore, in timp ce, in exploatare, randamentul general al masinii sporeste.

ROBUSTETE SI UTILIZARE UNIVERSALA

Noile manipulatoare telescopice se remarca prin stabilitatea lor in timpul operatiunilor de incarcare si ridicare. Constructia robusta a noului sasiu, o buna repartitie a maselor, amprenta mare la sol si pozitia coborata a punctului de articulare a bratului telescopic la sasiu genereaza in ansamblu un baricentru scazut care face ca masinile sa fie mai stabile si mai greu de dezechilibrat. Totodata, capacitatea sporita a lagarelor de alunecare ofera o ghidare foarte buna si in cazul unor sarcini grele si asigura o puternica forta de ridicare.

Tractiunea 4x4, constructia speciala a jantelor si a axelor cu reductor planetar in butucul rotii, diferentialul cu blocare automata si alunecare limitata 45% de la axa fata si axa spate oscilanta transversal, precum si garda la sol ridicata garanteaza siguranta lucrului si deplasarea cu usurinta pe orice teren a noilor manipulatoare telescopice.
Beneficiind de un design compact si de cele trei moduri selectionabile de virare a celor 4 roti directoare (deplasare pe drum, numai cu rotile din fata directoare, toate rotile directoare si mersul in lateral), aceste masini se pot deplasa oriunde si pot fi manevrate cu usurinta in spatii inguste.

Cu o vasta gama de accesorii, fie ca este vorba de furci, platforme sau diferite tipuri de bene, precum si cu numeroasele optiuni ce permit o adaptare optimizata a configurarii masinii pentru aplicatii dintre cele mai variate, inclusiv echiparea cu un dispozitiv hidraulic de cuplare rapida a accesoriilor, noile manipulatoare telescopice Liebherr sunt bine adaptate cerintelor unei utilizari universale.

OPERARE SIGURA SI PRECISA

Confortul si siguranta operatorului au constituit aspectele principale ce au fost luate in considerare in cadrul dezvoltarii proiectului acestor masini. Elemente de comanda ergonomice au fost amplasate intr-o cabina certificata ROPS/FOPS, bine insonorizata si cu un post de conducere generos dimensionat, tocmai pentru a garanta un mediu de lucru agreabil. Geamuri de mari dimensiuni, un parbriz dintr-o bucata, scaunul operatorului in intregime reproiectat, cu suspensie si reglaje multiple, ca si coloana de directie inclinabila standard si pozitia coborata a punctului de articulare a bratului telescopic, care face ca suprafata superioara a bratului sa se afle mult sub nivelul umerilor operatorului, toate acestea garanteaza operatorului o vizibilitate panoramica de exceptie asupra echipamentului de lucru si a santierului. Comanda unica cu joystick asigura controlul precis al bratului telescopic cu mana dreapta, in timp ce, cu mana stanga, operatorul poate manevra volanul. Mai mult, joystick-ul integreaza si selectorul sensului de deplasare.

Un dispozitiv sonor de avertizare a suprasarcinii, asociat unui martor optic, ofera operatorului un feedback permanent cu privire la modul de incarcare a masinii. Furnizat in echiparea standard, limitatorul electronic de cuplu al incarcarii regleaza automat viteza de lucru a hidraulicilor, permitand astfel o abordare la sarcina nominala maxima in conditii de deplina siguranta, mai ales in cazul operatiunilor de stivuire sau basculare a benei. In caz de suprasarcina, sunt blocate functiile care ar putea antrena rasturnarea masinii si doar miscarile care permit revenirea la o pozitie sigura de lucru mai sunt posibile. Cinematica optimizata a bratului telescopic asigura o degajare maxima atunci cand se lucreaza cu furcile stivuitoare sau cu bena.

Tot standard, pentru deplasarea incarcaturii in deplina siguranta, este furnizat sistemul de limitare la cap de cursa a vitezei de telescopare, in timpul efectuarii operatiunilor de ridicare, coborare si retragere a bratului, precum si sisteme de protectie a conductelor flexibile pentru alimentarea cilindrilor hidraulici. Perfecta stabilitate si mentinerea in pozitie a masinii la oprirea in panta este asigurata de anclasarea automata a franei de stationare, gratie unui sistem electronic ce sesizeaza oprirea masinii. Totodata, sistemul sesizeaza daca operatorul paraseste postul de lucru si activeaza automat frana de stationare. Pentru deblocarea franei de stationare, comutatorul de sens de deplasare trebuie trecut in pozitia neutra. Frana de stationare poate fi activata si voluntar, de la o comanda situata in dreapta joystick-ului.

VIITORUL

Liebherr intentioneaza ca, pana in anul 2017, sa echipeze aceste masini cu motoare ce respecta standaredele de mediu UE Stage IV / US EPA Tier 4F, iar pana in anul 2018, sa-si extinda linia de noi modele de manipulatoare telescopice cu modelele din clasa 10 m, ulterior produsul urmand a fi dezvoltat si pentru inaltimi de ridicare de 13 si 17 m.Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI