Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 116

Romdril prezinta masina de forat micropiloti Casagrande C6XP

30.03.2016
Romdril prezinta masina de forat micropiloti Casagrande C6XP
Masina Casagrande C6XP este ultima varianta a liniei C6, care a reprezentat un standard international pentru masinile de forat micropiloti si ancore. De-a lungul istoriei, Casagrande a vandut peste 2200 astfel de utilaje. Aceasta masina a fost reproiectata integral, capatand denumirea de C6XP (Extra Power), imbinand cele mai moderne tehnologii in materie de mecanica, hidraulica si electronica. 

Masina a fost dotata cu un calculator PLC ("PLC controller"), care prezinta informatiile imediate privind starea valvelor hidraulice, a parametrilor motorului, filtrelor si a pozitiei geometrice a masinii. Hidraulica este "load sensing", ceea ce inseamna ca fiecare miscare a cilindrilor hidraulici este direct proportionala cu miscarea levierelor de control si puterea distribuita in masina este in functie de conditiile de lucru, ceea ce aduce o reducere de 20-30% a consumului de combustibil. 

Gradele de libertate ale masinii au fost upgradate, datorita unui sistem intermediar de pozitionare a mastului, manevrat de doi cilindri auxiliari. Aceasta face ca masina sa ia pozitia "Front the wall", necesitand spatiu redus pe caile de acces - pozitie de forare consecutiva laterala fara miscari de repozitionare. Greutatea masinii a fost usor micsorata, ca si dimensiunile ei, pentru un acces mai facil pe santiere. C6XP are posibilitatea de montare a doua capete rotative care permit actionarea prajinilor intr-un sens si a tubulaturii in celalalt sens, permitand forarea tubata in conditii optime, astfel incat sa nu permita solului sa se intepeneasca intre tuburi si prajini. Forta de extractie a fost marita cu 20%, ajungand la 8 tone, permitand astfel atingerea unor adancimi mai mari in cazul puturilor de apa si a forarii cu tubulatura.

Considerand toate aceste aspecte, precum si faptul ca acest proiect este de ultima ora,  aceasta masina reprezinta un etalon pentru echipamentele de acest gen, ea depasind in caracteristici tehnice toate celelalte masini similare ale altor poducatori. 
 
FUNCTIONALITATILE MASINII - UTILIZARI

a) Studii geotehnice

Datorita existentei pe masina a unui cap rotativ tip T1200 6V, care furnizeaza 530 rotatii, masina este perfect adaptata pentru studii geotehnice cu esantionare, permitand extragerea probelor de sol, datorita fortei de extragere foarte mari (82,5kN) de la adancimi de aproximativ 100 m, lucru neuzual la masinile de studii geotehnice. De asemenea, pe masina poate fi adaptat un sistem de testare a solului la penetrarea statica sau dinamica si in sistem wire-line pentru extragerea probelor de sol de la adancimi de 300-500 m.
In scopul executarii esantionarii, masina este utilata cu o pompa de debit mic si presiune mare, absolut necesara pentru acest procedeu. Acest lucru permite utilizatorului sa ajunga la punctul de lucru cu o masina compacta, care este dotata cu toate elementele necesare acestei operatiuni.
Forta de munca necesara pentru executarea de studii geotehnice este formata dintr-o echipa de maxim trei persoane, dintre care unul este operatorul, ceilalti doi manevrand prajinile si carotierele.

b) Micropiloti
 
Pot fi executati in varianta micropiloti executati cu snec – snecul putand fi plin sau gol pe dinauntru, permitand astfel injectarea in acelasi timp cu forarea, sau micropiloti cu prajini si scule de forat (tricoane, trilame sau sistem odex cu excentric).
Pentru executarea micropilotilor, masina este dotata cu o pompa de presiune mica si debit mare, care face ca utilizarea masinii sa fie extrem de facila la locul de munca, nemaifiind nevoie de o alta pompa auxiliara pe santier. Adancimea micropilotilor poate fi mare, desi in mod normal acestia nu depasesc 20 de metri adancime. Inclinarea micropilotilor se poate face la orice unghi, datorita posibilitatii multiple de ajustare a mastului masinii.
Micropilotii pot fi executati in sistem tubat sau numai cu prajini, in functie de situatia solului. Pentru executarea micropilotilor tubati se poate folosi un adaptor care, cu acelasi cap rotativ, rasuceste si prajinile si tubulatura in acelasi timp sau al doilea cap rotativ. 
Pentru executarea micropilotilor sunt necesari un operator, doi muncitori pentru manevrare prajini si scule (cu ajutorul vinciului auxiliar furnizat special) si unul sau doi muncitori pentru executia si introducerea armaturii.

c) Jet grouting (injectie rotativa de lapte de ciment la max. 700 bari) 

Masina este perfect adaptata pentru doua prelungiri ale mastului, cu ajutorul carora se poate ajunge la o adancime de de jet grouting de 18 metri.
Tot pentru aceasta operatiune, masina este dotata cu un sistem electronic si un timer care coreleaza viteza de rotatie cu presiunea si debitul de injectie. Pentru completarea sistemului de jet grouting se pot achizitiona ulterior buncarul, mixerul, agitatorul si pompa de injectie. Numarul de operatori necesari este de 3-4, in functie de complexitatea lucrarii.
 
d) Ancore
 
Unul dintre scopurile pentru care masina a fost proiectata este executia ancorelor. Acestea pot fi date in orice directie, permitand executia unei cai de acces de dimensiuni reduse, limitand astfel costurile. Ancorele pot fi executate cu snec sau cu prajini tubate sau netubate. Datorita prezentei pe masina a doua pompe, oricare dintre ele poate fi folosita de asemenea pentru injectarea bulbului de beton, eliminand astfel din nou necesitatea unei pompe auxiliare pe santier.
Din experienta anterioara, pot fi astfel executate un numar de maxim 12 ancore pe zi, in functie de adancime, sau un numar mai mare in cazul executiei de ancore autoforante.
 
e) Puturi de apa

Forta de extractie deosebit de mare a acestei masini de 13 tone permite executia puturilor de apa pana la o adancime de 250 m. Pentru aceasta se foloseste pompa de presiune mica si debit mare si metoda cu prajini, putand fi folosita tubulatura numai pentru depasirea a 1-3 straturi de apa freatica. Orice fel de sol poate fi forat indiferent de caracteristicile lui, in functie de sculele utilizate. Se poate fora cu noroi sau aer si cu ciocan de fund in circulatie directa.
Pentru aceasta operatiune sunt necesari un operator, doi muncitori pentru manevrarea prajinilor si alti doi pentru instalarea finala a tevilor din pvc, filtrului de margaritar, pompei de apa. Executia unui put complet poate fi terminata in 4 zile datorita eficientei masinii. Masina a fost proiectata cu un motor cu zgomot redus si emisie scazuta de noxe, tocmai pentru a permite accesul in locuri urbane aglomerate, curti etc, deoarece, avand dimensiuni mici, accesul devine facil. Firma Alphaconstruct a executat cu aceasta masina lucrari de forare pentru puturi de apa la 240 de metri cu un diametru de 251 mm si 180 de metri cu un diametru de 330 mm. Masina va fi folosita si pentru executia de micropiloti pe linia de sustinere a drumurilor montane, precum si a ancorelor de sustinere pentru versanti.

f) Puturi geotermale

Pentru puturi geotermale (97 metri adancime, 152 mm diametru) masina este perfect proiectata, permitand executarea acestui put in maxim o zi. Pentru executarea lui sunt necesari un operator si doi muncitori pentru manevrarea tubulaturii si a prajinilor. Si in acest caz, datorita cuplului de rotatie foarte mare, de 13,5 kNm, si a fortei de extractie mari, de 82,5 kN, se poate fora in orice conditii de sol.
Aceasta tehnica este foarte utilizata in ultima vreme, datorita eficientei termice pe care o ofera cladirilor, respectiv reducerea cu cel putin 70% a cantitatii de energie necesara iarna pentru incalzire si vara pentru racire.
 
g) Forari de cariera

Se foloseste optiunea de lucru cu aer si drifter (percutie pe capul rotativ) si un compresor suplimentar. Sculele sunt specifice materialului din cariera. Se foloseste un singur operator. Dimensiunile gaurii de foraj sunt foarte mici, in functie de dimensiunea explozibilui introdus. Datorita miscarilor complexe ale masinii, forarile se pot face la orice inclinare si pozitie. Eventual se poate folosi si pompa de spuma, pentru inlaturarea prafului rezultat.
 
OPTIUNI

- Datorita calculatorului de pe masina, optiunea de instalare a unei telecomenzi radio pentru toate operatiunile este gratis si poate fi accesibila, in functie de cerere sau de experienta operatorului, pentru orice utilizator.
- Pe capul rotativ se poate monta un ciocan rotopercutor (drifter) pentru forare in stanca. Actiunea lui este puternica in primii 20 de metri. Pentru inlaturarea prafului se poate monta o pompa de spuma. Pentru adancimi mai mari se poate folosi un ciocan de fund pentru care se poate monta un lubrificator. 
- Masina poate fi dotata din constructie cu mandrina si alimentator automat pentru manevrarea mai eficienta a prajinilor. De asemenea, se mai pot monta unul sau doua vinciuri auxiliare .
- Cu un kit auxiliar masina poate fi folosita si pentru forari orizontale dirijate 

In concluzie, aceasta masina reprezinta cel mai perfectionat echipament in domeniul sau, fiind chintesenta indelungatei experiente a firmei Casagrande, precum si a tuturor utilizatorilor sai, care prin feedback-ul permanent cu producatorul au permis inglobarea intr-o singura masina a tuturor cerintelor lor. Datorita pretului situat in jur de 200.000 Euro, masina poate fi achizitionata si pe baza unor programe cu fonduri europene.

Casagrande completeaza gama de masini cu prajini cu modelele mai mici C3XP si C5XP si masinile mai mari: C7xp , M9 , C8XP si C16 XP.
Romdril se ocupa de service in perioada de garantie si postgarantie.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI