Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 117

Noul concasor cu impact Nordberg NP13 este asteptat cu nerabdare de clientii fideli Metso

18.11.2015
Noul concasor cu impact Nordberg NP13 este asteptat cu nerabdare de clientii fideli Metso
Gama de concasoare cu impact Nordberg din seria NP se caracterizeaza printr-o combinatie unica intre design-ul unui rotor puternic, folosirea unor materiale rezistente la abraziune si conceptia particulara a camerei de concasare. Aceasta
gama de concasoare a fost conceputa pentru minimizarea activitatii de mentenanta si facilitarea operatiunilor de reglaj, asigurand astfel performante imbatabile in aplicatiile primare, secundare si tertiare, precum si in aplicatiile de
reciclare, dintre cele mai stricte.


TEXT: Valeriu BEZDEDEANU

Lansat in premiera la editia din acest an a expozitiei internationale pentru industria extractiva SIM 2015, desfasurata la sfarsitul lui octombrie in orasul Mons, din Belgia, noul concasor cu impact Nordberg NP13 ofera imbunatatiri semnificative pentru asigurarea unei productivitati sporite de lucru, gratie implementarii unor solutii tehnice inovatoare, patentate de Metso, pentru o intretinere usoara si in deplina siguranta.

Proiectat pentru sporirea sigurantei, performatei si duratei de exploatare, noul concasor NP13 reprezinta optiunea perfecta pentru aplicatii secundare si tertiare. Utilizand acelasi design ca si concasorul cu impact Nordberg NP15, lansat in 2014, dar pentru cerinte de capacitate mai scazute, Nordberg NP13 este cel mai nou produs al doveditei serii NP, reinnoite.


MAI MULTE MATERII PRIME INTRODUSE IN PROCESUL DE CONCASARE SI MAI PUTINA RECIRCULARE A MATERIALULUI CONCASAT

Pentru a imbunatati eficacitatea operatiunii de concasare si a produce mai multe produse finite, cu o recirculare mai redusa a materialului incarcat, concasorul de impact Nordberg NP13 a fost proiectat intr-un mod inovator care asigura o mai ridicata putere de patrundere a materialului spre rotor. Mai ales pentru aplicatii secundare si tertiare, optimizate, designul mai abrupt al gurii de alimentare, la 500, face ca descarcarea materiei prime si curba granulometrica a produselor finite sa fie mai putin sensibila la uzura ciocanelor (blindajelor de impact), ceea ce, in final, asigura pentru o perioada mai lunga de timp produse finite mai uniforme, fara a inlocui placile de impact. Astfel, NP13 poate fi alimentat cu materie prima cu dimensiuni de pana la 350 m, asigurand un raport de reducere de pana la 1:10, iar pentru imbunatatirea si mai mult a productivitatii, instalatia este dotata cu o transmisie simpla si un motor ce dezvolta o putere nominala de 315 kW.

In aceste conditii, productia maxima a acestui nou concasor este cu 20% mai mare decat a concasorului NP1213, aflat inca in
productie, iar datorita masei proprii mai mici, el poate fi instalat pe structuri usoare de otel.


RENTABILITATE SPORITA PRIN REDUCEREA COSTURILOR SI INALTA CALITATE METSO

Fata de concasorul cu impact NP1213, numarul total al blindajelor laterale ce captusesc
interiorul concasorului a fost redus cu aproape 50%, NP13 necesitand doar sapte placi diferite.

Combinarea insertiilor ceramice cu diferite materiale, otel martensitic, manganos sau aliaj fier - crom, asigura o multitudine de combinatii ale celor 7 placi, oferind flexibilitate in exploatarea concasorului si garantia unei investitii adecvate, oricare ar fi aplicatia de macinare la care este utilizat si propietatile abrazive ale materiei prime, precum si o diminuare a stocului de piese de schimb. Sistemul de fixare al ciocanelor (blindajelor de impact) in trei puncte este cel mai usor de utilizat de pe piata si asigura un amsamblu foarte rigid, chiar si in conditiile alimentarii cu materie prima de dimensiuni mari.

Sistemul de automatizare Metso IC implementat pe NP13, prin utilizarea simpla a unei singure comenzi, asigura disponibilitatea maxima a concasorului si garanteaza predictibilitatea si consecventa calitatii produselor finite, totul pentru o rentabilitate optima a instalatiei pe termen lung. Sistemul ofera un control mai bun al instalatiei si informatii complete despre functionarea acesteia, pentru o monitorizare mai precisa a concasorului. Printre alte functiuni, cea de calibrare automata a parametrilor permite un control mai exact al curbei granulometrice, chiar si pentru aplicatiile dintre cele mai abrazive.


MENTENANTA SE FACE MAI USOR SI IN CONDITII MAXIME DE SIGURANTA, GRATIE INOVATIILOR IMPLEMENTATE DE METSO

Noul batiu frontal al lui NP13, purtator al celor 3 placi de concasare, este format din doua parti si este una dintre inovatiile Metso. Rabaterea separata a partii superioare si a partii inferioare, din spate, a cadrului spate, se face hidraulic si asigura o deschidere extrem de larga si un acces deosebit de facil la ciocane(blindajelor de impact), placile de concasare si blindajele laterale, atunci cand este necesara inlocuirea pieselor uzate. Pentru inlocuirea pieselor de uzura ale placilor de concasare, Metso a dezvoltat un sistem patentat de casete amovibile independente, care formeaza un ansamblu demontabil, montat pe cadrul ecranului de concasare, ce permite inlocuirea pieselor de uzura in conditii de siguranta deplina, in exteriorul concasorului.

Pentru ca interventia sa se desfasoare cat mai rapid, o caseta de rezerva poate fi pregatita in avans. Pentru ca activitatile de mentenanta sa se desfasoare in conditii de deplina siguranta, o pasarela detasabila, ce se poate fixa rapid pe concasor, dupa rabaterea partii superioare a batiului spate, reprezinta o solutie tehnica inovatoare si profesionala, ce ofera un acces sigur la rotor in timpul inlocuirii ciocanelor (blindajelor de impact), precum si atunci cand se inlocuiesc placile de concasare ce captusesc  interiorul concasorului. Sistemul brevetat de pozitionare a rotorului, Self-Rotation Rotor (SRR), prezent pe intrega gama, realizeaza automat rotirea in pozitie a rotorului, pentru ajustarea placilor de concasare si pentru inlocuirea ciocanelor (blindajelor de impact) de pe rotor, fara nici un risc de accidentare pentru operator. Acest sistem este ideal pentru facilitarea operatiunilor de mentenanta si cresterea securitatii la inlocuirea ciocanelor (blindajelor de impact).

NP13 ofera si numeroase optiuni de personalizare a concasorului la cerintele tehnice specifice si de afaceri, solicitate de beneficiar. Acestea includ, printre altele, un sistem complet hidraulic de reglaj a granulometriei produsului finit, o a treia placa de concasare, echipament de comanda, senzori si sistem automat de gresare.
Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI