Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 118

Promitem mai putin, livram mai mult!

17.12.2015
Promitem mai putin, livram mai mult!
Compania Just Consulting a implinit deja 8 ani de activitate pe piata din Romania si este dealerul exclusiv a unor branduri externe renumite pentru calitatea acestora in domeniul utilajelor de foraj. Am calatorit la Rm. Valcea, unde societatea are sediul, pentru a sta de vorba cu Directorul General al societatii, Alexandru Serbanescu.


TEXT: Cornelia ROTARU, Dan SCARLAT

Din descrierea dansului ne-am dat seama cat de complexa este activitatea pe care o desfasoara, inca de la faza de oferire a consultantei pentru un potential client, pana la interventiile in garantie sau post-garantie, cat si de importanta managerului din spatele tuturor deciziilor luate, pentru ca activitatea sa aiba un sens comercial care sa dea pe plus la finele fiecarui an. Iata in cele ce urmeaza rezultatul interviului acordat in exclusivitate publicatiei noastre:

Masini si Utilaje: Cand a fost infiintata societatea Just Consulting si care au fost circumstantele care au contribuit la infiintarea acesteia?
Alexandru Serbanescu: Societatea a fost infiintata in prima jumatate a anului 2007, mai exact in mai. In acea perioada eram stabilit in Italia, la Brescia, unde urmam o frumoasa cariera in domeniul IT. Piata din Romania era in plina dezvoltare si astfel, ...undeva la sfarsitul anului 2006, am hotarat sa ma intorc in Romania, sa investesc si sa construiesc propria afacere.

Masini si Utilaje: De ce ati ales acest domeniu, aceasta nisa?
Alexandru Serbanescu: Totul a pornit de la diverse solicitari de echipamente si solutii profesionale pentru foraj din partea mai multor firme din Romania, care ulterior au devenit clienti Just Consulting. Foarte importanta a fost relatia cu familia Beretta (Beretta Alfredo s.r.l. - producator utilaje foraj) care a reprezentat si reprezinta nucleul activitatii de astazi.

Masini si Utilaje: Cum a evoluat situatia societatii de la infiintare pana in prezent?
Alexandru Serbanescu: O crestere moderata, dar constanta! Cel mai relevant aspect il reprezinta cresterea cotei de piata. Am investit in aceasta directie, am crezut si cred in aceasta directie, iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

Masini si Utilaje: Va referiti la Beretta, ca si nucleu al activitatii?
Alexandru Serbanescu: Nu numai! Beretta Alfredo s.r.l. este producator de utilaje de foraj pentru carotaj continuu si prelevare de probe, teste in situ, micropiloti, ancoraje, jet grouting, foraje geotermale, foraje pentru alimentari cu apa de mica si medie adancime (400-500 de metri). Un alt producator pe care il reprezentam cu succes in Romania este Pagani Geotechnical Equipment srl care produce penetrometre si echipamente pentru penetrarile statice si dinamice: DPSH, DPH, DPM, CPT, CPTu, SCPTu; recent, am legat un parteneriat cu Prof. Studio Marchetti srl si astfel am adaugat testele: DMT si SDMT.
Acestea sunt cele doua mari categorii de utilaje care, cu siguranta, detin ponderea cea mai mare in activitatea societatii. Dar, la fel de importante sunt toate celelalte echipamente si accesorii pentru foraj: pompe de noroi cu snec si/sau pistoane, instalatii de pregatire si tratare a fluidului de foraj, instalatii de mixare si injectie lapte de ciment, prajini, tubulatura de protectie, reductii, sape de foraj, etc. Ceea ce vreau sa evidentiez este faptul ca livram solutii si configuratii complete, de la simpla vaselina grafitata pana la utilajul de 20-30 de tone, inclusiv consultanta, service si training pe santier.

Masini si Utilaje: De ce ati ales sa denumiti compania si anume: Just Consulting?
Alexandru Serbanescu: Da! Buna intrebarea! …de la bun inceput am dorit sa transmit mesajul ca job-ul nostru este acela de furnizor de servicii si consultanta, de reprezentant si NU de executant de lucrari. Au fost si probabil mai sunt, in diverse domenii, societati care pe de o parte sunt furnizori de utilaje si echipamente si, pe de alta parte, constructori (executanti de lucrari). Nu mi se pare corect ca la un moment dat sa-i devin clientului meu concurent!... Just Consulting.

Masini si Utilaje: Cu privire la piata utilajelor de foraj, cum o puteti caracteriza in general ca si dificultati, oportunitati, asperitati legislative etc.?
Alexandru Serbanescu: In momentul de fata, din punctul meu de vedere, piata utilajelor de foraj nu este pe deplin echilibrata, dezvoltata. Spun acest lucru deoarece nu sunt foarte multe firmele specializate pe o tipologie de activitate. Pe de alta parte, lucrarile sunt intr-adevar putine....
Cu siguranta asteptarile sunt mari in ceea ce priveste demararea proiectelor de infrastructura, iar demararea acestora va constitui premisa pentru consolidarea acestei piete. Cat despre cadrul legislativ probabil se va contura o data cu cresterea si maturitatea pietei; nu vreau sa spun ca lipseste, dar in anumite directii ar trebui usor corectat.

Masini si Utilaje: Care dintre utilajele, respectiv marcile pe care le reprezentati, au avut si au cea mai mare cerere pana in prezent?
Alexandru Serbanescu: Cum am spus, utilajele de foraj Beretta si in mod particular utilajele pentru carotaj continuu si prelevare de probe, precum si utilajele pentru foraje geotermale si alimentari cu apa de mica si medie adancime. De ce? Raspunsul este unul foarte simplu! Am propus o configuratie personalizata pentru fiecare tipologie de lucrari
care a maximizat productivitatea, si aici as vrea sa va dau doar un exemplu: configuratia unui utilaj pentru investigatii geotehnice (carotaj continuu, prelevare de probe netulburate si teste in situ) cuprinde cap rotativ cu 4 sau 8 viteze, top hammer pentru terenuri necoezive, pompa de noroi si pompa pentru expulzat proba, troliu, menghina dubla sau tripla, tub carotier simplu, dublu, triplu sau echipament wire line, prelevatoare de stuturi si, in anumite situatii, sistem de achizitie a datelor MWD (Monitoring While Drilling). Aceasta configuratie asigura un randament optim indiferent de litologia terenului.
Vreau sa reamintesc si de penetrometrul Pagani, care este un utilaj complex, cu o echipare de asemenea complexa: PC industrial cu monitor touch screen, sistem de achizitie a datelor propietar, piezocon, seismocon, etc.

Masini si Utilaje: Care sunt motivele pentru care clientii aleg Just Consulting?
Alexandru Serbanescu: Oferim consultanta tehnica in faza de configurare a utilajului! As mai puncta, de asemenea, disponibilitatea noastra de a livra produse si configuratii personalizate (custom) care sa raspunda cat mai bine, sa se potriveasca exigentelor partenerilor, termene scurte de livrare, service mobil. Am incercat sa ne diferentiem si sa oferim un produs si un serviciu care sa se remarce pe piata. Imbratisez principiul: "Promitem mai putin, livram mai mult!"

Masini si Utilaje: Referindu-ne la anul 2015, cum se vede acesta comparativ cu 2014?
Alexandru Serbanescu: Din punct de vedere al vanzarilor de utilaje este usor in scadere raportat atat la 2014 cat si la 2013, iar daca ma intrebati de ce, ...probabil datorita sfarsitului exercitiului financiar 2007-2013 al fondurilor europene. Ca si cifra de afaceri suntem in usoara crestere!

Masini si Utilaje: Ca si sursa de finantare a echipamentelor, ce varianta aleg clientii dvs.?
Alexandru Serbanescu: Fondurile europene raman cu siguranta o sursa importanta de
finantare, dar nu este singura. Lucram foarte bine cu finantarile in leasing sau credit. Nu pot sa spun ca oferim o solutie completa in acest sens, depinde foarte mult si de situatia financiara a partenerului.

Masini si Utilaje: Care sunt planurile Just Consulting pentru anul viitor si pentru urmatoarea perioada?
Alexandru Serbanescu: Da! Stam bine la capitolul planuri si obiective. In primavara anului viitor dorim sa demaram constructia unui nou sediu si a unei hale pentru activitatea de service, iar din 2018 sa incepem si productia de echipamente si accesorii aferente activitatii de foraj. Luam in calcul si posibilitatea accesarii de fonduri europene ca sursa de cofinantare pentru proiect!

Masini si Utilaje: Cum se vede situatia pietei din Romania pentru viitorul apropiat?
Alexandru Serbanescu: Totul depinde de inceperea lucrarilor de infrastructura interna. Nevoie de infrastructura avem, …si ne-o si dorim! Banii se pare ca nu lipsesc din buget! Deci depinde doar de noi sa "make the best of it!"

Masini si Utilaje: Cum se desfasoara o zi obisnuita la birou pentru Directorul General Alexandru Serbanescu?
Alexandru Serbanescu: Nu cred ca sunt doua zile la fel. Sunt prezent atat la birou cat si pe santiere, strabat tara destul de mult! Am construit o echipa buna, sunt foarte multumit si ma bazez pe munca in echipa. Timpul este o resursa limitata pentru toti si de aici dorinta si preocuparea de a-l gestiona cat mai bine! Nu pot spune ca imi reuseste de fiecare data, dar ...lucrez in aceasta directie!

Masini si Utilaje: Care considerati ca sunt "skill-urile" cele mai importante ale unui manager, mai ales din domeniul pe care il acoperiti?
Alexandru Serbanescu: Prima conditie, in general, nu doar in acest domeniu, managementul profesionist!

Masini si Utilaje: Care a fost un moment neprielnic, din care ati invatat o lectie importanta in activitate? Care a fost un moment de reusita in cariera dvs., pe care il considerati si il veti considera mereu de referinta?
Alexandru Serbanescu: De nereusita, ...momentul in care am incercat sa dezvolt o alta afacere care s-a dovedit a nu fi o alegere buna. Am pierdut mult timp si risipit resurse importante.
Un moment de reusita? Sunt multe ... Prima livrare nu se poate uita! A fost si cea mai dificila!
In 2014 Beretta Alfredo s.r.l. a celebrat 50 de ani de activitate, eveniment la care am participat!
Dar sunt multe ... Fiecare livrare si fiecare client multumit reprezinta un moment de reusita!
Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI