Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 120

Goodyear prezinta anvelopa concept cu o tehnologie avansata de senzor pentru primele generatii de automobile autonome

03.03.2016
Goodyear prezinta anvelopa concept cu o tehnologie avansata de senzor pentru primele generatii de automobile autonome
IntelliGrip ar putea spori siguranta automobilelor autonome atat pentru conducatorii auto cat si pentru pietoni

Goodyear si-a prezentat viziunea despre primele generatii de automobile autonome la Salonul International Auto de la Geneva 2016. Anvelopa concept Goodyear IntelliGrip, cu tehnologia sa avansata pentru senzor, este proiectata sa vina in sprijinul sistemului de control al automobilelor autonome. Ca vehicule autonome, acestea se bazeaza pe informatiile primite de la alte vehicule, de la conducatorii auto din trafic, de la pietoni si de la sistemele din interiorul oraselor inteligente, iar anvelopele, precum aceste anvelope concept Goodyear IntelliGrip, ar putea juca un rol crucial in schimbul de informatii. 

Potrivit unui studiu prezentat la Forumul Economic Mondial, orasele se asteapta ca vehiculele autonome sa devina o realitate in urmatorii 10 ani. In plus, studiul privind optiunile tehnologice in SUA (J.D. Power 2015 U.S. Tech Choice Study) a ajuns la concluzia ca tehnologia pentru protectia consumatorilor impotriva coliziunilor in caz de accidente este cea mai importanta in procesul de declansare a schimbarii in industria auto.

"Prin reducerea constanta a interactiunii soferului si a interventiei acestuia in cazul masinilor care se conduc singure, anvelopele vor juca un rol chiar mai important decat acela de a fi legatura cu suprafata de rulare," a spus Joseph Zekoski, Vice Presedinte Senior si CTO la Goodyear. "Anvelopa concept de la Goodyear va juca un dublu rol in viitor, atat ca platforma creativa care sa treaca dincolo de limitele conventionalului, cat si ca banc de probe pentru testarea tehnologiilor de generatie urmatoare."

Gratie tehnologiei sale avansate de senzor si a profilului special al benzii de rulare, anvelopa concept Goodyear IntelliGrip poate "simti" multe conditii de drum, printre care se numara atat conditiile ce tin strict de suprafata de rulare cat si conditiile ce tin de vreme. Anvelopa concept IntelliGrip utilizeaza de asemenea o tehnologie avansata pentru uzura anvelopei, bazata pe uzura activa de la Goodyear si pe tehnologia cu senzor a sistemului de monitorizare a presiunii in pneu, pentru a evalua starea anvelopei si a vehiculului.

Goodyear a dezvoltat algoritmi speciali pentru a calcula astfel de variabile ca nivelul presiunii in anvelopa si temperatura anvelopei, pentru a da o estimare cat mai buna privind starea anvelopei si astfel sa poata sa optimizeze sistemul de control autonom al masinii.
In plus fata de sesizarea conditiilor de drum si de vreme, anvelopa comunica de asemenea cu sistemul computerului de bord al altor masini, ceea ce ar contribui la livrarea  unei performante de condus mai bune si a unui nivel de siguranta mai mare. Cand anvelopa simte o ploaie torentiala sau o suprafata de drum alunecoasa, masina autonoma isi adapteaza viteza. In plus, ea ar trebui sa isi scurteze distanta de oprire, furnizand un raspuns mai bun la virare, o stabilitate optimizata si chiar sa vina in sprijinul sistemelor de preventie a coliziunilor.

Goodyear lucreaza impreuna cu un numar important de producatori de masini pentru a adapta pe mai departe aceasta tehnologie nevoilor lor, sporind conectivitatea anumitor caracteristici precum Sistemul Electronic de Control al Stabilitatii, Sistemele de Control al Franelor si Sistemele de Control ale Suspensiei.
Microcipul anvelopei concept IntelliGrip a fost dezvoltat impreuna cu Huf, un producator de top de sisteme de protectie mecanice si electrice, de sisteme de monitorizare a presiunii si de sisteme telematice pentru industria auto peste tot in lume.


Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI