Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 122

MECANISME PENTRU O PIATA IN DEZVOLTARE

19.04.2016
MECANISME PENTRU O PIATA IN DEZVOLTARE
Reunind peste 200 de participanti, conferinta FPSC - Mecanisme pentru o piata in dezvoltare a reprezentat unul una dintre cele mai importante intalniri ale constructorilor, furnizorilor de materiale de constructii, arhitectilor si a companiilor conexe, alaturi de autoritati si presa, pentru primavara anului 2016.

Am considerat ca fiind pertinenti pentru reprezentarea institutiilor relevante in sustinerea temei: ANAP cu reprezentare prin Bogdan Puscas, Presedintele Agentiei, si Liviu Dominic Dumitru, Director. De asemenea, MFE a fost prezent prin Emanoil Radu Dascalu, Secretar de Stat, MT cu interventia Doamnei Mariana Ionita, Director General, AMR prin persoana Presedintelui Robert Sorin Negoita, iar evenimentul a fost moderat de Presedintele FPSC, Cristian Romeo Erbasu.

Astfel s-a urmarit un dialog constructiv intre autoritati si public, prin care sa se poata  identifica un mecanism functional pentru o piata a constructiilor in dezvoltare, pregatindu-ne astfel pentru capacitarea asocierii in sector, stabilirea elementelor de concurenta si gestionarea noului sistem de achizitii publice, elemente necesare pentru a relansa investitiile in domeniul constructiilor.

"Sectorul constructiilor din Romania se loveste de probleme foarte greu de rezolvat, in acest context legile fiind extrem de complicate si lasa loc de multe interpretari", a declarat Cristian Romeo Erbasu, Presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), in deschiderea conferintei.

Referitor la investitiile in sector, potrivit Doamnei Mariana Ionita, reprezentanta a Ministerului Transporturilor, la nivel national este nevoie de simplificarea procesului de implementare a investitiilor, in acest sens fiind constituit un Grup de Infrastructura aflat sub conducerea directa a Cancelariei prim-ministrului, Dacian Ciolos.

Oficialul MFE a mentionat in cadrul evenimentului ca pe segmentul Infrastructura Mare, care cuprinde infrastructura de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), pe partea de mediu (apa, canal, statii de epurare) si pe energie, Romania are la dispozitie in perioada 2014 - 2020 suma de 11,9 miliarde de euro, din care 9,4 miliarde de euro inseamna alocarea de la Uniunea Europeana.

Reprezentantul MFE a mai declarat faptul ca  'in perioada aceasta incercam sa analizam ce s-a intamplat si sa tragem cateva concluzii cat mai rapid pentru a lucra la imbunatatirea situatiei. Daca nu vom avea pe partea autoritatilor contractante persoane care sa fie competente si prin competenta sa-si asume si responsabilitati pentru decizii nu vom ajunge nicaieri', a adaugat Emanoil Radu Dascalu.

Potrivit Presedintelui AMR, o lege a achizitiilor publice trebuie sa fie clara pentru a impiedica potentialul interpretarilor. Se doreste o procedura simplificata care sa indeplineasca doua conditii: sa existe standarde de cost generale si standarde de calitate. Odata stabilit un plafon de pret clar se inalatura posibilitatea unor inselatorii. Nu in ultimul rand, Robert Negoita a sublinat nevoia unei proceduri simplificate.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI