Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 124

Marcom face analiza pietei de constructii

01.07.2016
Marcom face analiza pietei de constructii
Marcom RMC’94, unul dintre liderii pietei de echipamente de constructii si industriale din Romania si-a deschis portile sediului sau din Otopeni in cadrul unui eveniment de tip OPEN HOUSE pentru clienti, colaboratori si reprezentantii mass-media. Evenimentul a creat un context favorabil discutiilor si analizelor pe tema pietei de constructii, vanzarile de echipamente de constructii si tipul acestora fiind un indicator al cresterii sau scaderii numarului de proiecte de anvergura.

Cel mai nou raport al CECE releva faptul ca in continuare Romania este o piata atipica din punct de vedere al cererii de echipamente, buldoexcavatorul fiind cel mai cerut tip de utilaj. In timp ce la nivel european in 2015 s-au vandut 5.338 de buldoexcavatoare, reprezentand 5,2% din total volum de piata echipamente terasiere, in Romania ponderea acestor utilaje este de 53,5% din total volum de piata, in 2015 fiind vandute 683 de unitati.


 Romania insa va urma trendul general la nivel european, precum si exemplul Poloniei, o piata cu un parcurs similar cu cel al pietei autohtone, astfel ca buldoexcavatorul isi pierde din popularitate in detrimentul tandemului mini/ midi excavator – incarcator compact, este de parere Razvan Marcu, director de marketing al companiei Marcom RMC’94.
Piata echipamentelor pentru constructii a inregistrat un trend crescator in ultimii trei ani, de la un numar total de 723 unitati vandute in 2013 si 1.040 in 2014, in 2015 cererea s-a situat la 1.288 de unitati. Cu toate acestea, o analiza detaliata pe clasele de utilaje terasiere vandute evidentiaza o lipsa a investitiilor companiilor de constructii in echipamente specializate, pe fondul unor deficiente majore la capitolul proiecte de infrastructura, semnalate de catre mediul economic in ultimii ani in Romania. 

“Atunci cand volumul lucrarilor de infrastructura va creste, constructorii isi vor pune cu adevarat problema productivitatii si a preciziei ridicate si vor avea nevoie de utilaje specializate. Daca, in schimb, vom avea in continuare lucrari de volume mici, care nu impun neaparat o calitate deosebita, cererea de echipamente cu tehnologii avansate va fi ca si pana acum, redusa” a punctat Constantin Marcu, directorul general Marcom RMC’94.

In 2015 se remarca o crestere a cererii pentru echipamente de constructii multifunctionale din gama UTILITY (buldoexcavatoare, midi excavatoare pe senile 6-12 t, midi excavatoare pe pneuri 6-11 t, mini excavatoare 0-6 t, mini incarcatoare multifunctionale si incarcatoare frontale cu o putere a motorului mai mica de 80 CP), numarul acestora majorandu-se la 977 de unitati in 2015, comparativ cu 752 in 2014. 
Echipamentele din gama CONSTRUCTION, utilaje specializate de constructii si minerit reprezinta doar 28,6% din piata, in 2015 fiind vandute 311 unitati din aceste game, comparativ cu 288 de unitati in 2014. 

In perioada ianuarie – aprilie 2016 au fost vandute 217 buldoexcavatoare, gama UTILITY insumand un total de 170 unitati, in timp ce din gama CONSTRUCTION au fost vandute 41 de unitati, totalul volumului de piata fiind de 211 echipamente terasiere. 
2016 aduce o oarecare retinere din partea specialistilor in a face preconizari. Daca pe baza evolutiei cererii din ultimii 3 ani, estimarile se situau la 1.450 de unitati, acum cifra vehiculata este de 1.000 de unitati total volum de piata echipamente terasiere.

„Un volum de piata pe segmentul de utilaje terasiere de 2.000-2.200 de unitati reprezinta un optim al pietei, insa avem nevoie de o strategie coerenta  de dezvoltare a proiectelor de infrastructura, activitatilor de constructie si reabilitare a drumurilor si autostrazilor si, evident, in paralel dezvoltarea sectorului de cladiri rezidentiale si nerezidentiale si lucrari edilitare” declara Razvan Marcu, director marketing al Marcom RMC’94. Marcom este unul dintre promotorii tehnologiilor ultra moderne in constructii, in cadrul evenimentului fiind expus un excavator hibrid Komatsu HB215, care face parte din a treia generatie de utilaje cu actionare combinata dezvoltate de catre constructorul japonez. In prezent, in lume sunt puse in functiune 3.700 de excavatoare hibride, dintre care 4 in Romania. 
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI