Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 124

UniCredit, prima banca din Romania care emite un Angajament Bancar de Plata

05.07.2016
UniCredit, prima banca din Romania care emite un Angajament Bancar de Plata
UniCredit, prima banca din Romania care emite un Angajament Bancar de Plata
 
UniCredit a emis cu succes primul Angajament Bancar de Plata (Bank Payment Obligation – BPO*) realizat vreodata pe piata din Romania, pentru decontarea unei operatiuni comerciale intre Adiss SE, una dintre principalele companii locale din domeniul tratarii apelor uzate orasenesti si industriale, si furnizorul sau, compania germana Huber SE, unul dintre cei mai importanti producatori de instalatii industriale pentru tratarea apei, a apelor uzate si a namolurilor.

“Suntem foarte mandri sa fi emis primul Angajament Bancar de Plata (BPO) in Romania, pentru ca acest lucru subliniaza o data in plus pozitia noastra de lideri in digitalizare in tranzactiile bancare. Prin BPO, putem oferi clientilor nostri companii o solutie care combina procesarea automata a decontarilor cu un management de cost atent, plati prompte si optiuni financiare pentru vanzator. Suntem in avangarda acestui segment, in conditiile in care am fost si prima banca ce a procesat Angajamentul Bancar de Plata in Germania si Italia, si ne pregatim acum pentru mai multe piete”, spune Gianfranco Bisagni, Director adjunct Corporate & Investment Banking (CIB) in cadrul grupului UniCredit.
 
“Acest Angajament Bancar de Plata este primul incheiat vreodata de catre o banca din grupul UniCredit in Europa Centrala si de Est (CEE). Este un reper important pentru UniCredit, in conditiile in care suntem interesati sa extindem disponibilitatea decontarilor de comert sigure si eficiente peste tot in regiunea central si est europeana si dincolo de aceasta”, a declarat Enrico Minniti, Head of Central & Eastern Europe Corporate & Investment Banking (CEE CIB) in cadrul UniCredit.“Utilizarea inaugurala a BPO in Romania demonstreaza recunoasterea in crestere a bancilor si corporatiilor pentru beneficiile semnificative oferite de BPO. Mai mult decat atat, UniCredit a devenit si prima banca pregatita sa ofere BPO in Bulgaria”.

Aceasta este cea mai recenta dintr-o serie de tranzactii BPO de referinta in ultimii ani. In octombrie 2014, UniCredit a fost prima banca ce a finalizat prima tranzactie BPO realizata vreodata in Germania, intre o companie germana si una japoneza. Tranzactia a permis RVT Rühr-und Verfahrenstechnik sa isi sporeasca volumul de vanzari prin vanzarea de creante asigurate catre UniCredit si furnizarea unor conditii de plata mai atractive pentru Mitsui & Co Plant Systems.
 
Mai recent, in februarie 2015, UniCredit a finalizat cu succes prima tranzactie BPO desfasurata vreodata in Italia, intre SPIG S.p.A., o companie lider in domeniul producerii de sisteme de racire industriale si unul dintre furnizorii sai din Germania.

In urma cu cateva saptamani, publicatia Global Finance a desemnat UniCredit “Inovator in trade finance in 2016” pentru platforma sa complet digitalizata pentru executia BPO.

Nota:
* Ce este Angajamentul Bancar de Plata (BPO - Bank Payment Obligation)?
Angajamentul Bancar de Plata, intrat in vocabularul de specialitate cu abrevierea „BPO” („Bank Payment Obligation”), este un angajament irevocabil si autonom asumat de catre o banca, in general banca principala a unui importator, de a plati la cerere sau la maturitate o anumita suma de bani catre banca exportatorului, dupa compararea electronica a anumitor date preagreate de catre parti.

Documentatia legata de operatiune (facturi, documente de transport, certificate etc.) se schimba in mod separat de catre cele doua parti comerciale, delegand catre banci managementul automat si direct al fluxului de date electronic prin intermediul aplicatiei Trade Service Utility (TSU) dezvoltata de SWIFT (principala retea de comunicari financiare).
 
Avand ca premisa existenta unei relatii de incredere intre cumparator si vanzator, Angajamentul Bancar de Plata se plaseaza intre acreditivul documentar si transferul bancar (ordin de plata simplu), imbinand o parte dintre avantajele fiecaruia dintre acestea: reducerea riscului de neplata, simplitatea si viteza executiei, de exemplu. De asemenea, compania exportatoare isi poate extinde expunerea pentru cumparatorii care emit Angajamente Bancare de Plata si obtine acces mai usor la finantare optand pentru vanzarea creantelor; compania importatoare poate, pe de alta parte, negocia termene de plata mai extinse, optimizandu-si, astfel, fluxurile de numerar.
 
Despre UniCredit
UniCredit este una dintre cele mai mari institutii financiare in Europa, cu o prezenta puternica in 16 tari europene si o retea globala care acopera 50 de piete. Grupul, care are active de peste 850 de miliarde de euro, isi desfasoara activitatea prin intermediul a peste 8.600 de puncte de lucru si aproximativ 149.000 de angajati, deservind mai mult de 40 de milioane de clienti.
In Europa Centrala si de Est, UniCredit este lider incontestabil de piata, cu aproape 3.500 de sucursale si active de aproximativ 146 de miliarde de euro.
Grupul este operational in urmatoarele tari: Austria, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania, Italia, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia si Ungaria.
Pentru mai multe informatii: www.unicreditgroup.eu

Despre UniCredit Bank
In Romania, UniCredit Bank este un "one-stop-shop" pentru servicii financiare, deservind mai mult de 600.000 de clienti. Grupul este prezent in Romania prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management si UniCredit Business Integrated Solutions.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI