Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 128

Cu motoarele turate la maxim! Manfred Spendier - Country Manager Titan Machinery Romania

24.10.2016
Cu motoarele turate la maxim! Manfred Spendier - Country Manager Titan Machinery Romania
Titan Machinery Romania este la momentul actual unul dintre cei mai importanti distribuitori de utilaje din Romania, atat pe segmentul de constructii, cat si pe agro, fiind dealer exclusiv al brandului CASE. Am stat de vorba cu Country Manager-ul Titan Machinery Romania, Manfred Spendier, unul dintre cei mai tineri si dinamici manageri din sector, care ne-a raspuns la cateva intrebari cu privire la activitatea sa de peste 3 ani in aceasta functie complexa.Masini si Utilaje: Deja sunteti la conducerea Titan Machinery Romania de cativa ani. Cum caracterizati pana acum aceasta experienta? Care au fost cele mai mari impliniri profesionale pana in prezent, dar si cele mai mari provocari?
Manfred Spendier: Aderarea la Titan Machinery a fost o experienta extraordinara pentru mine, aceasta fiind una dintre cele mai mari companii comerciale din sectorul constructiilor si agriculturii din lume - dimensiunea companiei a facut posibila stabilirea unui dealer in Romania, cu o asemenea rapiditate pe care eu personal nu am mai intalnit-o. Pe de alta parte, exista desigur, asteptari si provocari continue, care mentin locul de munca mereu interesant. Cele mai mari provocari de pana acum au fost acelea de a construi o structura functionala de dealeri in Romania intr-un timp record, dar si de a construi o echipa profesionala in diferitele departamente
existente.

Masini si Utilaje: Cum puteti caracteriza piata romaneasca a utilajelor de constructii a anului 2016? Care ar fi, in viziunea dvs., cateva din caracteristicile pozitive ale pietei din Romania? Dar din cele negative?
Manfred Spendier: 2016 a fost pentru noi un an care nu ne-a indeplinit asteptarile pe care le-am avut la sfarsitul anului 2015. Activitatea de constructii este desigur puternic condusa de statul roman si de proiectele acestuia, dar in acest an nu a fost conform asteptarilor. Se poate considera ca piata s-a stabilizat - companiile de constructii existente s-au reorganizat in ultimii ani si au reusit sa se intoarca la o afacere stabila si profitabila. Dupa cum s-a mentionat deja inainte, in mod negativ, as lua in considerare puternica implicare a statului roman - aici in special pe partea de planificare - este greu sa-ti faci propria planificare financiara in conformitate cu acesta. Acelasi lucru este valabil si pentru fondurile europene - procedura de aplicare si termenele de executie nu sunt stabilite si nu se pot prevedea, lucru care nu permite companiilor care aplica sa le ia in considerare in mod corespunzator in previziunile lor de afaceri.

Masini si Utilaje: Care sunt trendurile pietei utilajelor de constructii d.p.d.v. tehnic? Urmeaza utilajele CASE trendurile tehnice actuale sau este un trend-setter?
Manfred Spendier: Din punct de vedere tehnic Romania nu foloseste inca toate posibilitatile oferite de producatori – in Romania exista inca un puternic accent pe vehiculele compacte multifunctionale cum ar fi buldoexcavatoarele - in comparatie cu alte tari europene, unde trendul inclina spre utilaje mai mari sau mai specializate. CASE este unul dintre brandurile de top din lume si se mentine la zi cu dezvoltarea tehnica – in caz contrar nu poti rezista intr-o piata atat de competitiva. Pentru a fi un trend-setter pe piata, depinde mai mult de dealer pentru a informa si arata inovatiile tehnologice clientilor - si cred cu tarie ca Titan Machinery este un trend-setter in Romania. Am investit mult timp in dezvoltarea sistemelor GPS in ultimii 2 ani, care vor fi un "must have" pentru orice companie de constructii profesionala.

Masini si Utilaje: Care considerati ca sunt perspectivele pentru 2017-2020 pe piata din Romania?
Manfred Spendier: Cred ca este foarte greu sa se faca o prognoza destul de clara pentru urmatorii 4 ani - avand in vedere situatia actuala. Ne asteptam la o crestere mica pentru sectorul nostru de afaceri - din nou puternic dependenta de statul roman. Dar noi vedem viitorul in mod pozitiv.

Masini si Utilaje: In ce proportie este dependent piata romaneasca de echipamente de constructii de fonduri europene sau alte programe de sustinere?
Manfred Spendier: Din pacate, impactul fondurilor Europene este destul de mare - as estima ca este de pana la 50% pe piata utilajelor de constructii. Dar, de asemenea, datorita faptului ca nu exista nici o continuitate in proiectele de stat de-a lungul anilor, companiile nu doresc nici sa riste sa faca investitii proprii si datorita acestui fapt asteapta perioade lungi pentru accesarea de fonduri europene.

Masini si Utilaje: Care sunt cele mai vandute tipuri de echipamente si de ce anume?
Manfred Spendier: Dupa cum s-a mentionat deja - buldoexcavatoarele - clientii le apreciaza datorita multifunctionalitatii si eficientizarii costurilor.

Masini si Utilaje: Care sunt planurile de extindere ale grupului Titan Machinery Romania pana la finalul anului viitor?
Manfred Spendier: Titan Machinery s-a extins permanent in ultimii 3 ani - in prezent avem 8 reprezentante de piese si service in Romania. La inceputul anului 2017 vom deschide o alta reprezentanta in Braila si in toamna in Teleorman - aceste proiecte sunt deja in executie. Odata cu realizarea acestora ar trebui sa avem o acoperire buna in tara, pentru a fi mai aproape de client si a avea o rapiditate mai mare la interventii.

Masini si Utilaje: Care sunt similitudinile, dar si diferentele fata de sectorul "agro" din perspectiva Titan Machinery Romania?
Manfred Spendier: Functionand ca o societate comerciala pentru ambele sectoare CASE CE si CASE IH, suntem capabili sa avem o gestiune mai completa asupra intregului teritoriu, avand in vedere ca noi folosim aceleasi locatii atat pentru utilajele de constructii, cat si pentru cele de agricultura. Exista insa echipe complet separate de partea de vanzari si service, acesti oameni trebuie sa fie specializati in munca lor si sa se concentreze fiecare pe segmentul de piata pe care activeaza.

Masini si Utilaje: Cum negociati echilibrul work/life? Va mai lasa munca timp si pentru pasiuni?
Manfred Spendier: Munca este o parte importanta din viata si cum ea este intr-o continua schimbare, trebuie sa te concentrezi pe lucruri importante. Eu consider ultimii 3 ani ca o mare schimbare in viata si in viitorul meu - de aceea am decis sa investesc mai mult timp in munca. Insa cel mai important este sa iti placa ceea ce faci, iar mie imi place. Din planurile mele insa nu a disparut niciodata pasiunea pentru motorsport in care, de anul viitor, mi-am propus sa investesc mai mult timp.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI