Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 128

Eaton ajuta un constructor de macarale offshore sa asigure termene de livrare mai scurte garantand totodata un nivel mai inalt de siguranta si eficienta

01.11.2016
Eaton ajuta un constructor de macarale offshore sa asigure termene de livrare mai scurte garantand totodata un nivel mai inalt de siguranta si eficienta
BUCURESTI … Arhitectura de control, alimentarea de rezerva si tehnologia de iluminare marca Eaton au permis companiei Heila Cranes S.p.A sa construiasca una dintre cele mai mari macarale offshore din lume asigurand un timp de livrare mai scurt. Macaraua, care va fi instalata pe o nava container ce opereaza in parcurile eoliene offshore din Marea Nordului, a beneficiat de o solutie integrata, sigura si fiabila, prin care s-au redus cablarea si timpul de instalare, precum si consumul de energie electrica pentru iluminat. De asemenea, aceasta garanteaza functionalitatea sistemului manual de protectie la suprasarcina (MOPS) in cazul unor pene de curent, asigurand totodata o depanare mai precisa.

De mai bine de 35 de ani, Heila Cranes S.p.A. este un lider mondial in constructia de macarale marine personalizate. Heila, al carei sediu se afla in Poviglio, Reggio Emilia, Italia, s-a specializat in ultimii 20 de ani in productia de macarale pentru sectorul marin si offshore, iar in curand va finaliza constructia uneia dintre cele mai mari macarale offshore disponibile actualmente pentru piata europeana in apropierea orasului-port Ravenna din Italia.

Stemat, o societate cu sediul in Rotterdam, Olanda, a comandat la Heila Cranes construirea unei macarale pentru Stemat Spirit, o nava container utilizata pentru transportul de materiale si echipamente pentru parcurile eoliene offshore din Marea Nordului. Macaraua, modelul HR4070/30-2BJ, cu Compensare activa a deplasarii pe verticala, are o capacitate de ridicare de 4 000 de tone, o raza de actiune maxima de 34 de metri si o inaltime de 42 de metri.

Intrucat macaraua este destinata utilizarii offshore, intr-o zona indepartata, expusa unor conditii meteorologice extreme, proiectul a oferit Heila ocazia de a adopta solutii de inginerie si design inovatoare pentru a depasi o serie unica de provocari. Printre acestea se numara necesitatea reducerii la minimum a timpului de livrare, de instalare si de intretinere, permitandu-i clientului sa evite perioadele inoportune de oprire a functionarii care l-ar fi costat peste 100 000 de euro pe zi.

"Intrucat va lucra in largul oceanului, unde furnizarea rapida de asistenta si piese de schimb de multe ori nici nu incape in discutie, Stemat Spirit avea nevoie de o solutie fiabila care sa garanteze sprijin imediat atunci cand este necesar", a explicat Giovanni Bertozzi, inginer-sef automatizari in cadrul Heila. "Deoarece am lucrat deja cu Eaton in trecut, cunoastem foarte bine faptul ca sunt prezenti la nivel global, dar si portofoliul lor larg de produse si calitatea inalta a acestora. Printre produsele lor se numara PLC-uri, sisteme de iluminat de siguranta si UPS-uri, care ne-au permis sa ne echipam macaralele cu o solutie completa care poate sa asigure fiabilitate si siguranta maxime."

In speta, Heila a fost solicitata sa doteze macaraua cu o arhitectura de control care avea sa permita monitorizare la distanta si instalare rapida, precum si cu un UPS capabil sa asigure functionarea MOPS in cazul in care are loc o pana de curent. Aceasta ultima cerinta este impusa de standardul european EN 13852-1 si de DNV GL, principalul organism mondial de certificare in sectorul maritim.
 
Din ratiuni de siguranta, macaraua offshore construita de Heila avea nevoie si de un sistem eficient de iluminat pentru toate pasarelele. Acesta trebuia conceput in asa fel incat sa garanteze o eficienta energetica ridicata si costuri de intretinere reduse.

Avand in vedere spatiul limitat de la bord, Heila a trebuit, de asemenea, sa reduca la minimum dimensiunile de cablare si instalare ale dispozitivelor electrice. In plus, componentele utilizate trebuiau sa fie solide si sa reziste la conditii meteorologice si de mediu vitrege.

Eaton a oferit o solutie care cuprindea o arhitectura de control alcatuita dintr-un PC industrial XP500, un PLC seria XC-CPU202 si intrari/iesiri descentralizate XI/ON capabile sa suporte atat magistrala de camp CANopen, cat si magistrala de camp bazata pe Ethernet, in functie de necesitati.

Sistemul XI/ON de I/O descentralizate consta din statii locale cu module de intrari/iesiri care preiau semnalele din camp, instalate pe o sina DIN. Sistemul se poate instala rapid si usor datorita designului compact, cu module I/O montate pe o baza instalabila pe sina DIN, ceea ce permite cablurilor sa fie conectate independent de module (conectare pe baza, cu bride cu arc de tip push-in care nu necesita folosirea unei surubelnite). De asemenea, cablarea este simplificata si este mentinuta la nivel minim, ceea ce permite Heila sa interconecteze unitati functionale la momentul potrivit.

Memoria extinsa si performanta PC-urilor industriale XP500 – cu procesor de 1,65 GHz, dual core - asigura o viteza de procesare ridicata si o amprenta redusa. Aceste caracteristici contribuie la simplificarea inregistrarii datelor, ceea ce este esential cand este vorba despre identificarea unei erori structurale si monitorizarea problemei, precum si in cadrul unei investigatii (in caz de accidente), fara sa fie necesar un PC auxiliar. Toate acestea asigura functionarea neintrerupta a sistemului, la viteza maxima. Mai mult decat atat, datorita performantei sale, PC-ul nu are nevoie de un ventilator de racire, ceea ce inseamna ca sistemul este compact si mai putin expus la inchidere intrucat nu exista piese in miscare.

PC-ul de la Eaton a fost conceput, de asemenea, pentru medii expuse in permanenta la elementele naturii, precum cele din Marea Nordului, fiind dotat cu un afisaj cu sticla antireflex, o carcasa de aluminiu si un panou rezistent la zgarieturi, impermeabil si rezistent la substante chimice.

Pentru a inlesni utilizarea PC-ului si PLC-ului si a reduce riscul de eroare umana, tehnologia ecranului tactil capacitiv proiectat (PCT) in asociere cu software-ul Codesys ofera o interfata extrem de intuitiva. Functia "atingeri multiple" permite utilizatorului sa activeze campurile functionale de pe ecran cu mai multe degete sau cu ambele maini, la fel ca in cazul utilizarii unei tablete sau al unui telefon inteligent.

Este garantata totodata functionarea neintrerupta in timpul unei pene de curent deoarece Eaton a instalat la macaraua HR4070/30-2BJ UPS-ul 9355 Marine, unul dintre putinele UPS-uri de pe piata care beneficiaza de certificare EN 13852-1, precum si din partea DNV GL pentru operatii MOPS. Acest dispozitiv permite recuperarea datelor incarcate, astfel incat operatiile in desfasurare sa se poata finaliza in cazul producerii unei pene de curent.
 
In plus, datorita designului compact cu baterii interne al UPS-ului 9355 Marine, nu a fost necesar ca Heila sa furnizeze un dulap extern, asigurandu-se astfel o amprenta mai mica. Acesti factori au permis integrarea unui UPS in bratul macaralei, reducandu-se astfel si mai mult numarul de cabluri.

Sistemul de iluminat Eaton CEAG, echipat cu proiectoare cu diode emitatoare de lumina (LED), de inalta eficienta si economice, contribuie si el la dimensiunile elegante ale UPS-ului. De asemenea, consumul redus de energie permite utilizarea unui UPS mai mic pentru a asigura continuarea iluminarii in timpul unei pene de curent, chiar si in cazul unui sistem cu mai multe lumini decat se instaleaza in mod normal. Adoptand aceste solutii, Heila estimeaza ca timpul de cablare si de instalare se va reduce cu peste 10%.

"Cand lucrezi cu operatori din sectorul maritim, intelegi ca reducerea timpului de instalare are o importanta capitala. Arhitectura de control Eaton utilizeaza o singura unitate, cu intrari si iesiri multiple, asigurand o instalare rapida si usoara, fara interconectari complicate", a mai afirmat Bertozzi. "Capacitatea noastra de a asigura asistenta la distanta asociata cu termenele scurte de livrare oferite de Eaton si cu capacitatea lor de a livra piese de schimb practic oriunde in lume ne permite sa reducem la minimum timpul de nefunctionare al clientilor nostri."

Bertozzi a mai apreciat ca, utilizand lampile cu LED eficiente energetic, clientul va putea reduce cu circa 45% consumul de energie, comparativ cu lampile cu incandescenta, si va putea diminua costurile de intretinere cu pana la 50%. De asemenea, durata de viata garantata a acestora este de cel putin 30 000 de ore. Aceasta echivaleaza cu patru ani fara intretinere.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI