Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 128

Producatorii de echipamente - fata in fata cu revolutia industrial

03.11.2016
Producatorii de echipamente - fata in fata cu revolutia industrial
Evolutia tehnologica a declansat cresteri semnificative ale productivitatii odata cu inceputul revolutiei industriale, cunoscuta si sub denumirea de "Industria 4.0". Aceasta noua etapa a industriei i-a adus pe producatorii de echipamente si utilaje industriale in fata unor noilor tehnologii care genereaza date cu ajutorul carora pot fi imbunatatite semnificativ procesele de productie.

Senzorii disponibili la costuri reduse, accesul nelimitat la internet, microprocesoarele si solutiile de stocare accesibile si eficiente, precum si crearea de software-uri inovatoare au facut posibila tranzitia catre un alt nivel, mult mai performant, in era tehnohogiei. Producatorii de echipamente care pana acum s-au concentrat pe ingineria mecanica si electrica, vor trebui sa isi regandeasca modelul de afaceri, deoarece "Industria 4.0" a transformat total modul in care produsele si sistemele de productie sunt proiectate, fabricate si exploatate. Revolutia industriala a automatizat procese si a dus la o mai buna comunicare intre fabrici, imbunatatind astfel performantele inregistrate in dreptul productiei.

Pentru a face fata cu succes acestei tranzitii si pentru a se bucura de evolutia tehnologiei, furnizorii de echipamente trebuie sa se documenteze si sa inteleaga directia in care se indreapta industria. Echipamentele inteligente, conectate intre ele, pot colecta date operationale valoroase, insa cheia consta in interpretarea si intelegerea corecta a acestora. Furnizorii pot incepe, spre exemplu, prin optimizarea propriilor lor masini, cu conditia sa aleaga intelept datele pe care vor sa le adune, rezolutia si frecventa acestora, precum si modul de analiza a acestor date, pentru a putea livra detalii care sa le fie de folos clientilor.

Costurile pe care le implica implementarea de inovatii tehnologice au scazut semnificativ, chiar daca solutiile au devenit tot mai sofisticate si mai inteligente. Cursa pentru a stabili standarde industrial cat mai inalte devine tot mai stransa, iar pentru a tine pasul, tot mai multi furnizori de echipamente cer ajutorul expertilor in software si hardware. Industria high-tech are cicluri de viata ale produselor mult mai scurte, astfel ca furnizorii de echipamente industriale se vad nevoiti sa tina pasul cu tehnologia, pentru a face fata concurentilor nou intrati pe piata. Pe masura ce industria evolueaza, se va pune tot mai mult accent pe abilitatea de a monitoriza si controla
echipamentele si dispozitivele instalate.


Industria 4.0 la niv el mondial

Conform unui studiu realizat de PwC, la care au participat peste 2000 de companii din 26 de tari, specializate in urmatoarele sectoare: industria aerospatiala si de aparare, automobile, produse chimice, electronica, inginerie si constructii, produse forestiere, productie industriala, metale, transport si logistica, o treime din respondenti au declarat ca au atins deja niveluri avansate de integrare si digitalizare, iar 72% urmeaza sa atinga niveluri similare pana in 2020.


Nivelul de integrare al Industriei 4.0 pe sectoare de industrie

Respondentii au fost intrebati "Cum clasificati nivelul actual de integrare si digitalizare in cadrul companiei dvs? La ce nivel de integrare va asteptati sa fiti peste 5 ani?" Majoritatea companiilor participante la studio considera cresterea eficientei, scaderea costurilor de productie si cresterea veniturilor drept principalele beneficii oferite de "Industria 4.0". Companiile asiatice, in special cele din Japonia si China, se asteapta la cele mai mari castiguri din digitalizarea industriei 4.0, urmate de companiile din America de Nord si de Sud, in timp ce companiile din Europa si Orientul Mijlociu au cele mai modeste asteptari.

Romania este una dintre cele mai avantajate tari europene in perspectiva trecerii la "Industria 4.0", acest lucru fiind datorat unor factori favorabili precum viteza superioara a internetului si dezvoltarea extraordinara a sectorului IT. La aceasta se mai adauga faptul ca Germania, tara care a sustinut si lansat conceptul "Industria 4.0" in Europa, prin firme de top ca Siemens sau Bosch, este unul dintre cei mai mari investitori din Romania.

Anul trecut, Grupul Bosch a investit 178 de milioane de lei la noi in tara pentru extinderea fabricilor din Blaj si Cluj. Un alt exemplu concret este tot o companie germana - Daimler - care a investit 13 milioane de euro intr-o noua fabrica de productie in Cugir si a inceput recent constructia unei noi fabrici in Sebes.


Ce spatii de productie se construiesc acum in Romania?

"Industria 4.0" e aici si a schimbat fata intregii productii industriale prin unificarea tehnologiilor digitale si a internetului cu industria conventionala. Aceasta se reflecta si in modul in care se construieste, domeniul industrial din Romania inregistrand anul acesta aproximativ 1.400 de proiecte, conform datelor prezente pe Raportul de Investitii. Din acest total, peste 400 sunt spatii de productie, cele mai mari fiind:
• Extinderea halei de productie Sarmatec, Cluj-Napoca - proiect in stadiu de constructie;
• Extinderea fabricii de componente pentru Airbus, Ghimbav - proiect finalizat anul acesta in septembrie;
• Extinderea unitatii de productie aspiratoare Kärcher, Curtea de Arges – proiect in stadiu de amenajare.

Vrei sa ai acces la informatii din domeniul constructiilor?
Pe www.raportuldeinvestitii.ro gasesti peste 80.000 de proiecte aflate indiferite stadii de executie, toate cu date decontact corecte si valide. Sigur le vei gasi aicipe cele care au nevoie acum de oferta ta de utilaje si echipamente!
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI