Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 129

Elemente prefabricate din beton pentru poduri, obtinute prin tehnologia Slipformer

06.12.2016
Elemente prefabricate din beton pentru poduri, obtinute prin tehnologia Slipformer
De peste 40 de ani, Nordimpianti proiecteaza si cons truieste echipamente pentru productia de elemente din beton precomprimat, care nu necesita utilizarea cofrajelor fixe. Principala misiune a companiei es te sa satisfaca cerintele tehnice exigente din domeniile s tructurale, termice si acus tice prin impingerea limitelor celor mai ino vatoare si eficiente tehnologii de productie.

Intrucat sectorul infrastructurii reprezinta o proportie semnificativa a activitatii de constructie si cerintele tehnice sunt extrem de solicitante, intreaga echipa de profesioni sti ai Nordimpianti este capabila sa raspunda acestor provocari, prin dezvoltarea tehnologiei vibrocompactoare. Prin cercetarea extinsa au conceput masina Slipformer, potrivita pentru productia elementelor structurale de pana la un metru inaltime, cu posibilitatea de a utiliza trei insertii diferite, care sa satisfaca parametrii tehnici necesari in elementele de pod si in platformele industriale, capabile sa reziste la greutati mari.

Prima forma de insertie creata de Nordimpianti, face posibila productia de placi nervurate cu sectiuni transversal in U, care pe santier poate fi completata cu dale de pod transversale, in general placi prefabricate cu zabrelele la vedere si finisaj de beton. Sectiunea puntii compozitului de ansamblu este o sectiune tip cutie cu rigiditate ridicata la torsiune, indicata in constructia de poduri si plansee, in care distributia transversala a sarcinii concentrate este de o importanta primara.

In cazul elementelor cu deschidere mare, este posibila instalarea elementelor unul langa celalalt obtinandu-se un arc cu efort de forfecare longitudinal profund, care reduce presiunile transversale pe placa de deasupra (turnata pe santier), datorita profilului periferic lateral. Pentru completarea sectiunii de tip cutie, exista varianta pozitionarii blocurilor EPS in interiorul sectiunii in U sau a nervurilor cu zabrele, care se valorifica intr-un control mai mare al materialelor si al procesului de fabricare oferit.

A doua forma de insertie utilizata la masinile Slipformer permite fabricarea fasiilor cu goluri, 3 goluri si greutate proprie redusa, avand o rigiditate ridicata de torsiune, obtinandu-se o distributie fiabila a sarcinii transferate fara nici o turnare structurala de finisare pe santier. Cea de a treia forma de insertie proiectata de Nordimpianti pentru masina Slipformer, a fost conceputa pentru productia de grinzi duble inversate in forma de "T", permitand o flexibilitate mai mare in utilizarea lor pentru acoperisuri de cladiri logistice si industrial sau pentru poduri la care se utilizeaza placi cu filigranate transversale realizate la fata locului cu rosturi structurale. Totodata, rezistenta la forfecare este remarcabila, datorita celor doua nervuri verticale mari, iar cimentarea spatiului dintre nervuri creste si mai mult aceasta rezistenta.

Facand posibila introducerea concomitenta a armaturii normale si a cablurilor de precomprimare in interiorul elementului prefabricat prin intermediul tehnologiei Slipformer, prin prezenta plasei de otel si a bridelor proeminente din partea superioara a elementului, sunt indeplinite toate cerintele din Codul European referitoare la elemente de pod EN 15050, dar si normele de specialitate. Mai mult decat atat, printr-o simpla ridicare a utilajului cu 30 mm, rezistenta elementelor produse creste cu pana la 4 ore.

Tehnologia Slipformer, utilizata in cazurile mentionate mai sus, prezinta numeroase avantaje: Pe primul loc este flexibilitatea de utilizare: cu o singura masina, schimband doar formele de insertie, se pot obtine numeroase produse, in timp ce investitia prin metodele traditionale de cofrare este mult mai mare, fara a se ajunge la acelasi nivel de eficienta si flexibilitate.In al doilea rand, calitatea, clasa betonului care se poate obtine, rezistenta finala a betonului si a costurilor de productie sunt remarcabile. Tipul de beton utilizat in masinile Slipformer este un amestec semiuscat, raportul apa/ciment fiind foarte scazut, intre 0.35 si 0.40. Lucrabilitatea acestui beton este practic zero atunci cand se utilizeaza metode traditionale, in timp ce prin Slipformer-ul creat de Nordimpianti, procesand relativ mai putin beton decat prin metodele de cofrare, gradul de compactare si calitatea este optima.

Masina Slipformer de la Nordimpianti confer unicitate in acest domeniu prin supunerea betonului la o combinatie de actiuni mecanice simultane, in special compresiei din placi vibratoare profilate si oscilatiei longitudinal a tuburilor de formare si matritelor interne.

Calitatea elementelor finite, in special finisarea suprafetei pieselor expuse, este de un nivel ridicat din cauza formatorilor oscilanti. In plus, elementele care vor veni in contact cu cimentarile de la fata locului, au o suprafata aspra care imbunatateste interblocarea agregatului si, prin urmare, fiabilitatea comportamentului sectiunii de compozit.

Un al treilea avantaj este ca productivitatea masinilor care functioneaza pe linii de productie de turnare este mai mare decat prin cofrajele traditionale. Timpul pentru setarea masinii si timpul necesar pentru intarire sunt reduse la minimum si permit volume mari de productie.

Reprezentantul Nordimpianti în România
Lucia Vali Dobrescu
0721.249.367
www.utilaje-prefabricate.ro
www.nordimpianti.com

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI