Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 129

Industrial Access continua drumul de succes sub umbrela TVH

24.11.2016
Industrial Access continua drumul de succes sub umbrela TVH
La inceputul verii a fost data publicitatii informatia preluarii companiei Industrial Access SA de catre grupul belgian TVH. TVH a mai achizitionat  si societatea Romlift, iar in prezent Industrial Access SA si Romlift se afla in procedura de fuziune.

Despre ceea ce poate fi considerata cea mai importanta miscare din ultimul timp de pe piata de inchirieri echipamente am discutat cu Stefan Ponea, Director General al Industrial Access.Masini si Utilaje:
Cum se desfasoara in prezent procedura de fuziune dintre cele doua societati?
Stefan Ponea: In prezent suntem 106 oameni, dar inca suntem doua firme separate, in proces de fuziune. Deocamdata am inceput colaborarea doar la nivel operational, dar si aici cu pasi timizi, pentru ca, sa nu uitam, este vorba de doua companii care timp de 12 ani au fost direct concurente. Exista modalitati diferite de lucru in cadrul celor doua firme, care in prezent sunt pe cale sa se armonizeze si sa se aduca la acelasi nivel. Romlift este o firma mai mica, cu sub 25 de angajati, insa in care am gasit oameni motivati si angajati in ceea ce fac, care sunt receptivi la noul sistem pe care suntem in curs sa il implementam.

Masini si Utilaje: Stim ca in cazul Industrial Access aveti o anumita procedura, un filtru pe care il aplicati fiecarui angajat. Ati inceput aplicarea acestuia si angajatilor Romlift?
Stefan Ponea: Da, am demarat trecerea angajatilor Romlift prin acel filtru, insa acest process trebuie aplicat cu grija si pas cu pas, pentru a le da timp angajatilor sa se obisnuiasca cu sistemul complex pe care il folosim noi. Vorbim de o piata extrem de dinamica si cu destul de multi factori de influenta si este nevoie de o abordare mai complexa. In acest moment ne concentram pe alinierea proceselor. Industrial Access are un sistem de monitorizare a performantei extrem de detaliat, pe care il va implementa si la nivel de Romlift.

Masini si Utilaje: Ce se va intampla cu brandul Romlift?
Stefan Ponea: Entitatea "Romlift" va  disparea imediat ce judecatorul va aproba fuziunea. De asemenea, sunt mai multe depozite care se suprapun, la Ia si, Timisoara, Cluj sau Bucuresti, si care vor disparea. Vor ramane depozitele noastre si, din structura Romlift, Odorheiu Secuiesc si Ploiesti. Va exista o redistributie a responsabilitatilor si pe partea de vanzari, acolo unde am gasit un sistem depasit din punctul nostru de vedere, in care managerul de client este responsabil pentru multiplele activitati. La noi activitatile sunt foarte clar segmentate: vanzatorul face vanzari, contabilitatea face contabilitate, back-office-ul face facturi, contracte, after sales - suport, logistica livreaza, returneaza etc. A fost si pentru noi o ocazie sa intelegem mai bine firmele mai mici astazi, insa concluzia nu e una pozitiva: indiferent cata sudoare depun antreprenorii in companiile lor, atata timp cat nu digitalizeaza intregul proces cred ca sunt menite pieirii. Noi am reusit sa pornim pe aceasta cale moderna a digitalizarii acum 4-5 ani si suntem astazi foarte avansati.

Masini si Utilaje: Cat de important a fost acest argument in fata TVH?
Stefan Ponea: Practic, principalul motiv pentru care TVH ne-au cumparat a fost aceasta infrastructura, care va fi impinsa la nivelul intregului grup in Europa, poate si in Statele Unite. In Germania si in Benelux ei lucrau la un astfel de program si, cu toate ca sunt prezenti in multe tari, dupa ce au ajuns in Romania si au evaluat sistemul nostru s-a luat decizia ca aici sa fie parte din managementul procesului de integrare a tuturor tarilor. Noi suntem singura firma din grup care e capabila sa-si gestioneze de la sediul principal intreaga flota din toate tarile, restul nu au aceasta capacitate. In alte cazuri, fiecare deposit functioneaza pe principiul "stat in stat" - are un director de depozit, un contabil, o secretara etc. La 35 de depozite in Germania, rezulta 35
de manageri, 35 de contabili si 35 de secretare - ei bine, la noi nu exista asa ceva. Schimbarea mentalitatii e critica, opune cea mai mare rezistenta, dar e nevoie de o viziune unitara pe care noi am perfectionat-o.

Masini si Utilaje: Veti ramane in companie?
Stefan Ponea: Deocamdata o sa raman, nu depinde numai de mine, depinde de intreaga echipa, caci avem anumiti indicatori de performanta. Cel putin 3 ani o sa raman si apoi o sa mai vedem, in functie de cum se vor indeplini obiectivele. Sunt in continuare Director General, am aceleasi atributii pe partea de operatiuni, am acelasi contract de munca, dar nu mai detin actiuni in companie. Altfel, muncesc cu aceeasi placere si ma implic la fel de mult.

Masini si Utilaje: Industrial Access mai dezvolta si alte proiecte?
Stefan Ponea: Avem deja o divizie noua a Industrial Access, un proiect in parteneriat cu Leroy Merlin. Se numeste Smart Rent Store si este prima retea nationala, profesionala de inchirieri de scule pentru bricolaj din Romania. Momentan exista 10 magazine care ofera clientilor o experienta profesionala la cel mai inalt nivel, complet digitalizata. Clientul are o experienta de cumparare pe care nu o mai poate avea nicaieri in alta parte in Romania. Este un business diferit, este mass-market, nu B2B si, daca reusesti sa tii costurile sub control este unul dintre cele mai profitabile business-uri de inchirieri din lume. Conceptul se numeste "store in store", practic suntem un magazine intr-un alt magazin. Avem o zona exterioara de expunere si una interioara, impartita in doua - birou si magazie. Mall-ul asigura trafic, magazinele de bricolaj asigura un trafic specializat. Procedura pentru client este gandita de noi si pentru a fi foarte eficienta si rapida, totul este digitalizat, astfel ca in medie dureaza 24 de minute un contract cu tot cu livrare si returnare. Lucram cu o licenta de verificare a datelor din buletin si a elementelor de securitate pentru ca, spre deosebire de concurenta, noi nu cerem garantie - acesta este principalul nostru avantaj. Buletinul este scanat, sistemul completeaza automat datele, semnaturile sunt preluate digital si incapsulate cu o licenta cumparata din Germania care ne permite recunoastere in instanta a contractului.

Masini si Utilaje: Cum a fost piata de inchirieri in ultimul timp?
Stefan Ponea: In general piata si-a revenit. Pentru noi, 2015 a fost cel mai bun an din istorie - cel mai profitabil, cu cea mai mare cifra de afaceri, cea mai mare flota, cele mai multe proiecte s.a.m.d, cu o crestere de 50-60% fata de 2014. In 2016 avem deocamdata o scadere de 20%, cu venituri care provin din activitatea de sub-rent, veniturile din flota proprie fiind la acelasi nivel ca anul 2015. Procesul de achizitie si fuziune cu firma sora din Romania a consumat foarte multe resurse, luate practic din zonele de vanzari si operatiuni, deci nu ne ingrijoreaza aceasta usoara scadere, mai ales ca suntem unii dintre cei mai profitabili in segment. In prezent, cota noastra de piata este de pana la 20%, dar eu sper ca in 4-5 ani sa ajungem la 40%, printr-o crestere organica, impreuna cu Romlift.

Masini si Utilaje: Cum credeti ca va evolua compania in viitorul apropiat?
Stefan Ponea: Exista acum sinergii si putere de cumparare mai mare, puterea de cumparare a lui TVH este mult mai mare decat cea a Industrial Access, vorbim din start de un alt nivel de achizitii, volum si valori, ceea ce ridica automat si competitivitatea pe piata locala. TVH intentioneaza sa dezvolte activitatea in Romania, crede in potentialul acestei tari si al echipei de aici. Probabil ca vom deveni un jucator foarte important in urmatorii 5 ani. Avem doua linii mari de business, partea de B2B care ramane in continuare asa cum au avut-o cele doua firme, in timp ce partea de B2C va fi oarecum independenta, caci specificul celor doua este complet diferit. Intentionam sa dezvoltam un mediu de training, o scoala de operatori pentru nacele, stivuitoare
si macarale. Piata din Romania nu are in prezent o firma serioasa, capabila sa ofere training in mod real, ceea ce reprezinta principalul motiv al accidentelor de munca din zona acces. Sper ca oamenii din echipa finala Industrial Access si Romlift sa se dezvolte in continuare - de fapt unii dintre ei vad deja o oportunitate de a intra in grup in alte tari.


Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI