Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 130

Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania a organizat a XII-a editie a Conferintei Nationale

06.01.2017
Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania a organizat a XII-a editie a Conferintei Nationale
Industriile de leasing si credit de consum au inregistrat cele mai bune rezultate in 2016 de la declansarea crizei economice, dinamica de crestere a finantarilor noi acordate de acestea fiind de 2 cifre, beneficiind insa si de evolutia extrem de buna a economiei romanesti. Trendul de crestere robusta a finantarilor acordate de industriile de leasing si credit de consum este de asteptat sa continue si in 2017, a fost concluzia dezbaterilor din cadrul celei de-a douasprezecea editii a Conferintei Nationale - ALB Romania.

Evenimentul a reunit cu acest prilej, reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Autoritatii de Supraveghere Financiara, Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, compani de leasing si credit de consum, clienti si colaboratori ai industriei.

Colegii din cadrul redactiei Masini si Utilaje pentru Constructii au stat de vorba cu cateva persoane reprezentative din sector, ale caror pareri vi le prezentam in cele ce urmeaza: Bogdan Speteanu - Presedinte ALB si Director General BCR Leasing.

M&U: Daca ne puteti spune cateva cuvinte cu privire la obiectivele ALB pe termen scurt, mediu si lung.
Bogdan Speteanu: Asa cum aratam si in prezentarea mea din cadrul evenimentului, sunt 4 piloni principali, apropo de obiective. In primul rand vorbim de o imbunatatire a imaginii din piata si aici ne referim odata la interactiune inclusiv cu dumneavoastra si cu cealalta parte de media, jurnalisti s.a.m.d. cu care dorim sa avem o comunicare si o colaborare mai deschisa, mai frecventa. Doi, tot sub acest capitol, ne referim in principal la partea de educatie financiara care tot comunicare inseamna in principal catre comunitatile cu care actionam, deci asta e primul pilon, in cel de-al doilea pilon vorbim de un dialog institutional continuu si aici vrem sa fim foarte activi mai ales ca, din cate ati observat si dvs, cele mai multe prezentari se refereau la legi, la legislatie, la schimbarile care ne asteapta, fie ca vorbim de viitor, in cazul nostru banca nationala, fie ca vorbim de alte institutii ale statului si inclusiv in acest caz avem anumite viziuni legislative la care dorim sa participam, de exemplu legea leasingului, care de vreo 10 ani n-a mai fost revizuita, legea IFN-urilor la fel, cat si celelalte aspect de genul acesta. Dupa care mai sunt capitolele 3 si 4 care se refera mai mult la membri si la modul intern de comunicare.

M&U: Care este evolutia segmentului auto, cat si cel al utilajelor de constructii pentru 2016?
Bogdan Speteanu: Pentru segmentul auto avem vesti bune, in special pe autoturisme si pe vehicule comerciale u soare, acum nu neaparat ca performanta pe camioane grele a fost proasta dar sa stiti a fost un motor de crestere in ultimii ani, nici pe camioane n-au fost scaderi, si acolo vedem cresteri, dar cresteri principale, procentual vorbind au venit de la autoturisme, care dupa cum bine stiti piata a fost inghetata ni ste ani buni. Sunt doua aspecte aici care au dus la cresterea autoturismelor, unu vorbim de flote si anume decizia companiei de a reinnoi flota dupa multi ani in care au amanat aceasta decizie si doi consumul, dupa cum bine stiti care a revenit in parametri normali. Ne referim acum mai mult pe partea de retail si cu privire la microintreprinderi. Dupa cum bine stiti, la microintreprinderi masina personala se confunda cu ma sina companiei si atunci si acolo am vazut decizia de a innoi autoturismele.

M&U: Acum cu privire la BCR Leasing, ce rezultate aveti la final de ani? Care sunt asteptarile si forecastul pentru 2017?
Bogdan Speteanu: 2016 e un an bun pentru noi, ne asteptam ca la final de an sa atingem undeva valoarea bunurilor finantate de 200 milioane de euro. Asta ar insemna undeva o crestere cu putin mai mult de 25%. Ce va pot spune este ca la noua luni eram ca nivel al finantarilor d.p.d.v. leasing over all la 171 milioane de euro, aici includem si leasingul operational, din punctul nostru de vedere le vedem impreuna, clientul opteaza ori-ori, cu toate ca din punct de vedere legislativ sunt doua companii diferite dupa cum bine stiti, dar noi tratam leasingul per total, ceea ce inseamna clar ca la sfarsit de an o sa depasim cele 200 milioane over all. Profitabilitatea e buna, la 9 luni avem 25 milioane de lei profit net, care inseamna ca suntem in bugetul si in tintele asumate. Asadar, ca si concluzie, 2016 a fost un an bun pentru BCR Leasing.

M&U: Care considerati ca sunt provocarile legislative ale momentului?
Bogdan Speteanu: Principala provocare este de fapt lipsa de predictibilitate pentru lucrurile care sunt in derulare. Stiti cum e atata timp cat stiti de ele, poti sa iti faci un plan si sa estimezi un impact. Problemele majore pe care le vedem sunt cele care nu le stim si vedem bine ca pe fiecare luna, fiecare saptamana, apar noi proiecte si aproape niciodata cu un impact pozitiv. Ne dorim un dialog inistitutional real, pentru ca la orice decizie sa se tina cont de lucruri si efecte reale asupra consumatorului sau clientului final. Ceea ce ne dorim este sa fim lasati sa finantam, pentru ca asta e menirea noastra, lucrul acesta este dificil atata timp cat ai o lipsa de predictibilitate si mai mult, schimbari legislative care ne ingradesc din ce in ce mai mult.


Felix Daniliuc – Director General Reiffeisen Leasing

M&U: Care considerati ca sunt punctele forte si slabe ale pietei de leasing?
Felix Daniliuc: Punctele forte ale produsului de leasing mi se pare ca sunt unele pentru care avem nevoie de suportul vostru in a le promova cat mai mult. Leasingul este cel mai precis produs de finantare pe care il putem avea in momentul de fata, este singurul produs care face legatura direct intre furnizor de echipament si utilizatorul lui, prin intermediul unui finantator. Asta inseamna multe elemente de confort pe fluxul de finantare, in primul rand ne asiguram clar ca avem o plata directa catre un activ, deci finantam concret un activ care intra in utilizarea unui client care, cu ajutorul activului respectiv, reuseste sa produca concret valore adaugata. Asta este frumusetea leasingului si la asta trebuie sa ne ajutati si dumneavoastra, in a promova aspectul acesta.

M&U: Anul trecut ati incheiat prezentarea dvs din cadrul Conferintei ALB cu un film denumit "Sell, sell, sell", s-a confirmat? E la nivelul asteptarilor piata de anul acesta?
Felix Daniliuc: Este, 20% asa cum spunea si Bogdan Speteanu mai devreme, cresterea reprezinta intre 15 si 20%. Putem sa spunem ca vorbim despre o dinamica, un ritm sustenabil de crestere, nu e nimic circumstantial, nu e nimic legat de moment, arata ca in ultimii ani incepem sa crestem si crestem intr-o dinamica rezonabila, sustenabila.

M&U: Cu privire la segmentul auto si segmentul masinilor de constructii, care este dinamica specifica ale celor doua segmente?
Felix Daniliuc: Segmentul auto clar s-a confirmat, 2016 confirma, dar avem asteptari si pentru perioada urmatoare. Camioane, semiremorci, eu personal ma astept sa vad o dinamica mai pronuntata pe vehicule comerciale usoare, am stat de vorba cu destul de multi transportatori care isi regandesc cumva modelul de business, in ideea in care ei spun ca, avand in vedere calitatea infrastructurii si viteza medie de deplasare pe soselele din Romania, pare sa aiba sens ca in intern sa fac transportul cu vehicule comerciale usoare pentru ca am alt cost si alta viteza de deplasare dupa care din centrele de logistica de la granite incep sa fac transportul pentru strainatate. Deci aici ar trebui, logic, sa vedem o dinamica mai pronuntata, iar pe vehicule pentru pasageri, pe autoturisme, ce sa spun, aici nu e nimic nici pozitiv nici negativ, e conform asteptarilor. Utilajele de constructie sa vedem acum in ce masura toate stirile prezentate au doar un context pre-electoral, sau exista intr-adevar o realitate in spatele lor. In ultima vreme toata lumea anunta ca s-a avizat si tronsonul Sibiu, autostrada care trece pe la Sibiu, avem asa anuntat si darea in functiune a metroului din Drumul Taberei. Daca ele se confirma si ne dorim acest lucru, lasand la o parte conotatia politica, atunci clar pe masini si utilaje ar trebui sa vedem acel reviriment pe care il asteptam si tot ceea ce inseamna utilaje si echipamente conexe incep sa fie din nou dorite de catre companii.

M&U: Care sunt rezultatele Raiffeisen Leasing pentru 2016?
Felix Daniliuc: La Raiffeisen leasing 2016 va fi cel mai bun an de dupa criza, obiectivele noatre nu au fost legate de cota de piata, noi ne-am propus sa fim si suntem intr-un program in care vrem sa maximizam pe de o parte sinergia cu banca, asta inseamna ca venim cu foarte multa valoare adaugata sau asta ne dorim pentru clientii Raiffeisen, acolo avem un portofoliu extrem de larg, de cuprinzator, sunt peste 100.000 de IMM-uri unde leasingul are clar o aplicabilitate. In schimb, ne-am propus sa fim mai eficienti, sa ne depasim obiectivul de profit si vom depasi acest lucru, vom fi in linie cu obiectivele de vanzari pe final de an. Asadar facem  calcule si vrem sa surprindem in continuare cu noi modele de business.

M&U: Care considerati ca ar fi clientul ideal pentru achizitia de servicii de leasing?
Felix Daniliuc: Cu privire la clientul ideal pentru leasing as spune asa: "Avem produsul ideal pentru clientul ideal" si din perspectiva asta clientul ideal este clientul de tip IMM. Aici iar am nevoie de ajutorul vostru pentru a scoate in evident faptul ca leasingul este cel mai versatil produs de finantare daca ma uit la etapele de dezvoltarea ale unui IMM, pornind de la start up, pana la momentul in care el ajunge sa bata la portile corporate-ului. Leasingul este cel mai adecvat nu numai din perspectiva clientului, ci si din perspectiva finantatorului.


Okan Yurtsever – General Manager Garanti Leasing

M&U: Care sunt in prezent principalele avantaje ale pietei de leasing din Romania?
Okan Yurtsever: Piata de leasing din Romania a inregistrat de la inceputul anului o crestere importanta. O serie de factori precum reducerea TVA-ului si cresterea salariilor in sectorul public au contribuit la stimularea cresterii economice. Mai precis, in al doilea trimestru al anului, Romania a inregistrat cel mai mare avans economic din Uniunea Europeana, de 6%, comparativ cu celelalte state membre. Toate acestea au contribuit si la dezvoltarea pietei de leasing. Astfel, in prima jumatate a anului, piata locala de leasing a inregistrat un volum total al finantarilor noi in valoare de aproximativ un miliard de euro, in crestere cu 25 % fata de aceeasi perioada a anului precedent.

M&U: Ce asteptari aveti pentru anul viitor?
Okan Yurtsever: Principalul nostru obiectiv este acela de a mentine un portofoliu echilibrat. Rezultatele obtinute de Garanti Leasing anul acesta, ne dau increderea ca vom continua sa crestem sanatos si echilibrat si in viitor. Pe termen lung, dorim sa crestem volumul finantarilor acordate, sa ne situam peste media pietei si sa ne marim in mod sanatos si prudential cota de piata. Vom continua sa fim in linie cu obiectivele noastre strategice, dar si sa ne imbunatatim ofertele, pentru a veni in intampinarea clientilor nostri, cu servicii si produse de leasing personalizate in functie de nevoile fiecaruia. Vom ramane aceeasi companie axata pe a avea un business sanatos.

M&U: Cum a fost 2016 pentru Garanti Leasing?
Okan Yurtsever: In 2016, ritmul de crestere al Garanti Leasing a fost in linie cu cel al pietei de leasing in general. Numarul de contracte noi aferente Garanti Leasing a crescut cu 30% fata de perioada similar din 2015, iar valoarea bunurilor finantate, corespunzatoare contractelor noi, a urcat cu 26%, de la 51,26 milioane euro, la 64,62 milioane euro.

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI