Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 130

Congresul CECE 2016 - Transformarea digitala ca motor al succesului

13.01.2017
Congresul CECE 2016 - Transformarea digitala ca motor al succesului
Tema principala a Congresului din acest an a fost “Industria in Transformare – Promotorii succesului”. Programul de doua zile, cu zeci de vorbitori, a explorat o multitudine de tendinte relevante, de la transformarile in forta din regiunea Europei Centrale si de Est, la valul de digitalizare in plin avant al industriei; de la perspectivele economice globale la cele mai recente evolutii tehnice sau in organizarea santierului de maine.

“Putem fi competitivi pe termen lung, in mod durabil, doar daca ne asiguram ca suntem cei mai buni. Industria europeana de echipamente de constructii este un exemplu de lider in tehnologie. Incetul cu incetul, masinile noastre sunt 'digitalizate', si nu nexista vreo scapare din asta. Trebuie ca si noi sa imbratisam acest lucru - si o facem. De fapt, Europa in ansamblul sau trebuie sa se straduiasca sa fie o putere digitala. Este abordarea corecta pentru ca societatea si economia noastra sa mearga mai departe.”


Acesta a fost mesajul principal al presedintelui CECE Bernd Holz, adresandu-se Congresului CECE 2016 din Praga, Republica Ceha, care a strans aproape 200 de lideri din industria de echipamente de constructii din Europa, precum si experti tehnici, manageri de vanzari, presa comerciala si reprezentanti ai asociatiilor de comert international.

Transformarea afacerii Congresul CECE 2016 a fost gazduit de catre filiera ceha a CECE, SVSS, si a fost posibil cu sprijinul special al Doosan Bobcat si Ammann, ambele companii cu importante centre de productie in aceasta tara.

Bernd Holz, care conduce fabrica Ammann Hennef din Germania si gestioneaza vanzarile pentru nordul Europei ale companiei, a reflectat asupra provocarilor zilnice ale unui producator din Europa: “Suntem hotarati sa ne servim clientii, indiferent de constrangerile economice sau legislative cu care ne confruntam”, a spus el. “In ultimul deceniu, productia a devenit mai flexibila in acest segment. Credem ca suntem bine pozitionati pentru a concura atat unii cu altii, cat si cu restul lumii. Suntem increzatori ca ne putem creste cota de piata la nivel mondial. In plus, ne transformam propriile modele de afaceri, pentru a fi mai bine decat oricand orientati catre clienti.”


Perspectivele industriei

Increderea in industrie este sustinuta de performantele pietei europene, unde o  dezvoltare solida in Nordul si Vestul Europei compenseaza revenirea lenta din sudul Europei si cresterea foarte redusa din Europa Centrala si de Est. “Vanzarile de echipamente de constructii din Europa au inregistrat o crestere de doua cifre in prima jumatate a anului 2016 comparativ cu aceeasi perioada din 2015”, a spus Holz. “Cresterea se reflect in toate sub-segmentele echipamentelor de constructii, cu accent pe cele pentru constructia de imobile”.

Dupa o crestere sustinuta in prima parte a anului, a urmat o atenuare in preajma Brexit-ului. Producatorii de echipamente pentru ciment sunt cei mai optimisti, in timp ce segmentul destinat constructiei de drumuri este cel mai putin optimist. Cererea in sectorul minier continua sa fie la un nivel scazut.

Holz:”In cazul in care conditiile generale nu se schimba in mod substantial in lunile urmatoare, CECE asteapta o crestere a pietei de constructii europene cuprinsa intre 5% si 10%.


Pietele pe scurt

Franta a inregistrat un plus de 53%, revenindu-si dupa un an foarte prost in 2015. Piata germana (+14%), ajunge la niveluri record, in timp ce Regatul Unit (-12%) este imediat dupa niveluri record. Italia si Spania au inregistrat cresteri de 33%, respective 11%. Incertitudinea planeaza asupra pietelor rusesti si turcesti, desi prima pare sa fi atins deja ”fundul sacului”. Vanzarile in Rusia au crescut cu 4% in primele sase luni ale anului, dar sunt inca la un nivel foarte scazut.

Ca idee, piata rusa este in prezent mai mica decat cea austriaca, suedeza sau norvegiana. Regiunea centrala si est europeana vede o crestere puternica in sectorul constructiilor, alimentata in primul rand de investitiile in infrastructura. Prognoza Euroconstruct pentru Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia este de +4,1% in 2016, +5,7% in 2017 si +6,7% in 2018. Polonia preia in mod evident conducerea: cresterea ingineriei civile intre 2015 si 2018 se anticipeaza a fi de 13% pe an. 2014 si 2015 au fost deja ani buni pentru industria constructiilor din regiunea central si est Europeana (+5% in fiecare an).

In acest context, este putin surprinzator faptul ca vanzarile de echipamente in 2016 sunt destul de slabe (-18%). Motivele ar putea fi un efect de baza - prima jumatate a anului 2015 a fost foarte solida - si poate un anumit impact al turbulentelor Rusia/Ucraina.

Sectorul echipamentelor de constructii de cladiri si-a continuat cresterea in Europa, cu un plus de aproximativ 30% in prima jumatate a anului 2016. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece constructiile rezidentiale (+3,1%) si non-rezidentiale (+2,5%) vad cea mai puternica crestere din anul 2007. In timp ce nivelul este inca sub cel dinaintea crizei, este de remarcat faptul ca redresarea a inceput in regiunile in care nu a avut loc nici o crestere in ultimii ani.

Vanzarea de utilaje terasiere (cu exceptia incarcatoarelor telescopice) a ajuns la unnivel de 84.000 de unitati in prima jumatate a anului 2016, cea mai mare din 2008, si care corespunde unei cresteri anuale de 14% dupa primele sase luni. Exista mai multe motive pentru performanta puternica in sectorul echipamentelor terasiere: cresterea cererii dupa targul Bauma, activitatea solida in sectorul de inchirieri, o buna performanta in sectorul constructiilor civile, dar, cel mai important, un cumul de evolutii pozitive ale pietei in randul tarilor europene.

Echipamentele pentru constructia de drumuri reflecta un sub-sector in etapa cea mai avansata de recuperare post-criza, ajungand la un plus de aproximativ 10% in prima jumatate a anului 2016. Germania este cea mai mare piata a echipamentelor rutiere din Europa, cu mai mult de 30% din echipamente vandute acolo. Odata cu recuperarea pietei franceze, tara se situeaza acum pe locul al doilea, chiar inaintea Marii Britanii. Sectorul depinde si de masura in care companiile de inchirieri vor continua sa investeasca sau nu in flotele lor de echipamente usoare in lunile urmatoare.
Anul XII, nr. 142, dec 2017
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, Mai 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

NEXT AUTO, Noiembrie 2017
 
NEXT AUTO, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 
 
 

PARTENERI