Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 132

JCB incepe in forta 2017

27.02.2017
JCB incepe in forta 2017
Producatorul britanic a invitat reprezentantii presei ”in propria casa” pentru o prezentare complexa a noutatilor pentru 2017. Revista Masini si Utilaje pentru Constructii a fost acolo pentru a lua pulsul evenimentului.

Unul dintre cei mai importanti producatori de utilaje pentru constructii din lume, JCB a dezvaluit presei noutatile pentru acest an. Fiind vorba de un constructor care are in gama peste 300 de produse, era de banuit ca si noutatile sa fie intr-un numar important, iar asteptarile nu ne-au fost inselate. Pe parcursul celor doua zile ale evenimentului, membrii presei au vizitat diverse locatii ale producatorului, pentru prezentari si demonstratii ale noilor echipamente.

Aniversare la varf
Anul acesta, JCB serbeaza 40 de ani de la lansarea primului manipulator telescopic din lume, 520, un utilaj care a revolutionat piata echipamentelor pentru sectoarele de constructii, logistic sau agro. Astazi, compania ofera o paleta completa de astfel de modele – cea mai complexa din lume,conform declaratiilor oficiale - care a primit cu ocazia recentului eveniment un nou varf de gama: 540-180 HiViz. Dupa cum sugereaza si numele, modelul este capabil a atinge o inaltime de aproape 18 metri, fiind in acelasi  timp cu 20% mai compact si cu 7% mai usor decat precedentul varf de gama, 540-170 (lungimea atinge 6,25 metri iar latimea 2,35 metri).

Noul produs a fost gandit in primul rand pentru companiile de inchirieri si se remarca prin cateva caracteristici cheie, in raport cu predecesorul sau, dar si cu oferte ale concurentei: propune o inaltime de lucru mai mare, sarcina utila superioara, costuri reduse de mentenanta si rapiditate sporita de lucru. Motorizarea este asigurata de un diesel EcoMAX Tier 4 Final care dezvolta 55 kW (74 CP) fara nevoia unui filtru de particule sau a unui aditiv de tipul ”ad-blue”, ceea ce reduce costurile de operare. De altfel, gabaritul redus este responsabil si de o reducere cu 20% a consumului de combustibil.Dubla eficienta

O noutate foarte interesanta a venit si in domeniul transmisiilor. Inginerii companiei au dezvoltat un sistem complex destinat, de asemenea, gamei de manipulatoare telescopice, numit ”DualTech VT”. Este vorba de o unitate care combina, la propriu, o transmisie clasica si una hidrostatica, disponibila momentan pentru modelele 531-70, 535-95 si 541-70, echipate cu motorul de 4,8 litri si 145 CP. Scopul acestei inovatii a fost, conform declaratiilor oficiale, atingerea dezideratului ”best of both worlds”. Dezvoltarea noii transmisii a durat 3 ani, iar rezultatul este o manevrare lina la viteze mici, de maxim 19 km/h, specifica solutiei hidrostatice, combinata cu eficienta unei transmisii standard cu trei trepte controlate automat, care preia cuplul motor dupa 19 km/h pentru a ”impinge” masina pana la viteza maxima de 40 km/h. Astfel, productivitatea creste cu pana la 40% comparativ cu modelele concurente, in timp ce consumul a fost redus cu pana la 15% (JCB a comunicat o valoare medie de 7,1 l/ora).

Alte noutati
Atingand si segmentul buldoexcavatoarelor, atat de iubit in unele tari, inclusiv Romania, JCB a declinat un astfel de model intr-un vehicul de foraj numit ”Pillingmaster”. Acesta are o greutate operationala mai mica de 12 tone si este capabil a fora pana la 14 metri, la un diametru de maxim 600 mm. Spre deosebire de o masina dedicata exclusive forajului, Pilling master pastreaza cupa frontala a buldoexcavatorului, fiind capabil a indeparta de unul singur materialul rezultat in urma operarii burghiului. Ramanand in sfera acestei familii, producatorul a prezentat si o versiune upgradata a buldoexcavatorului de mici dimensiuni ”3CX Compact”, lansat acum 16 luni. Modelul poate dispune de un circuit hidraulic auxiliar de debit inalt (120 litri/ minut), precum si o reproiectare a unor elemente de utilitate si confort pentru operator.

O alta noutate a venit din partea diviziei de generatoare, unde JCB a inregistrat o crestere a prezentei pe piata de 40% in 2016, in urma achizitiei Broadcrown. Britanicii au lansat o nouta generatie de generatoare, pornind de la 650 kVA, cu patru noi motoare disponibile, furnizate de Cummins, Mitsubishi, Perkins si MTU. Alte premiere au inclus optiuni sporite de confort si utilitate pentru incarcatoarele medii, noi nacele pentru manipulatoarele telescopice, cuple pentru excavatoarele medii sau optiuni noi de axe pentru incarcatoare. Pana si originalul Hydradig, lansat anul trecut, a fost avut in vedere de inginerii companiei, primind un motor care respecta normele Tier 4 Final.Premiera absoluta

Probabil cel mai bine pastrat secret a fost insa premiera mondiala a noii game de platforme de lucru la inaltime. Cu ajutorul acestora, JCB intra pe o piata estimata la 8 miliarde de euro, unde prezenta sa a fost pana in acest moment limitata la nacelele oferite ca atasamente la incarcatoarele sale telescopice. Pentru moment au fost aratate 9 modele de platforme de tip ”foarfece”, cu propulsie electrica, urmand ca noua gama sa fie completata pe parcursul acestui an si cu alte tipuri de echipamente de lucru la inaltime, viitoarea gama fiind gandita pentru a gazdui 27 de modele.

Dar vom intra in mai multe detalii despre acestea numarul viitor. Si tot atunci vom arunca o privire mai atenta si catre o alta noutate importanta a producatorului, anume un nou motor cu capacitate de 3,0 litri, care este mai usor, mai mic si mai economic decat cunoscutul ”4,4 litri”, desi a fost gandit pentru a conserva performantele acestuia.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI