Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 133

Apolodor demoleaza cu ajutorul echipamentelor Liebherr

28.03.2017
Apolodor demoleaza cu ajutorul echipamentelor Liebherr
Cu o piata a constructiilor in evolutie pozitiva, spatiul in interiorul marilor orase a devenit o problema. Insa, pe langa extinderea catre imprejurimi, spatii se creeaza si prin demolarea unor cladiri neutilizate. Pentru Apolodor, una dintre cele mai cunoscute companii din Romania specializate in demolari, utilajele Liebherr sunt extrem de importante.

Demolarea unei constructii trebuie facuta in conditii de maxima siguranta atat pentru executanti, cat si pentru locuitorii din zona sau trecatori. Companiile de demolari folosesc doua metode pentru indeplinirea lucrarilor: cea pirotehnica sau cea cu ajutorul utilajelor. In timp ce prima dintre acestea are avantajul rapiditatii, la siturile urbane nu este in general utilizata, din cauza riscului de afectare a altor constructii din zona, dar si a zgomotului sau a cantitatii mari de praf degajata dintr-o data - ceea ce atrage si obtinerea a nenumarate aprobari.

Deseori, beneficiarii aleg pentru lucrarile urbane cea de-a doua metoda, care este cea mai sigura din toate punctele de vedere. Compania Apolodor activeaza pe santierele din intreaga tara incepand cu anul 1992, o divizie separata de demolari fiind infiintata in 2008. In tot acest timp, Apolodor a efectuat cele mai importante lucrari de demolari din tara si a utilizat cu precadere echipamente Liebherr, specialistii companiei alegand produsele marcii germane datorita performantelor furnizate, precum si a flexibilitatii si fiabilitatii de care dau acestea dovada. In total este vorba de 36 de excavatoare achizitionate de-a lungul timpului.

Ne-am deplasat in zona Aerogarii din Bucuresti pentru a urmari la lucru echipamentele, ocazie cu care l-am intalnit pe Ilie Nedelea, sef Divizie Demolari din cadrul grupului Apolodor, care ne-a declarat: „Am ales Liebherr pentru ca sunt cele mai bune utilaje de demolari. Ca sa demolezi structure foarte solide, ca aceasta, ai nevoie de utilaje foarte puternice. Prioritar aici nu este in primul rand viteza de lucru foarte mare, cat mai ales fiabilitatea acestora, pentru ca nu poti sa intri intr-o lucrare de calibrul acesteia cu utilaje care sa faca probleme pe parcurs, caci orice zi de intarziere inseamna penalitati care pot ajunge la 5000 de euro.”

Utilajele lucreaza zi lumina, in ritm chiar si de zece ore zilnic. Este vorba de excavatoare de mare putere si din categoria ”High Reach Demolition”, dotate cu accesorii ca foarfeci, pulverizatoare sau picoane. Apolodor a folosit de-a lungul timpului toata gama de excavatoare Liebherr (de la R 904 la R 954). De fiecare data, achizitia s-a facut cu toate dotarile - gresare automata, protectie a senilei, a cilindrilor de ridicare si inchidere/ deschidere cupa sau sistem de cuplare automata, care reduce sensibil timpul de schimb al echipamentelor utilizate (picon, cupa, foarfeca, echipamente de concasare etc.).

 Excavatorul R 954 pe care l-am vazut la lucru era echipat inclusiv cu sistem hydraulic de extindere a ecartamentului, oferit optional (standard exista sasiu fix, iar intermediary un sasiu ajustabil mecanic), care asigura un compromis excelent intre mobilitate la transport si stabilitate pe santier. Operatorul lucreaza dintr-o cabina confortabila, bine antifonata si care ofera o vizibilitate periferica excelenta.

Conditiile de lucru nu sunt tocmai usoare, solicitand echipamentele datorita unor presiuni mari de lucru in instalatia hidraulica. Pentru demolarea vechii structuri din zona Aerogarii (Bucuresti) s-a lucrat cu doua excavatoare - initial cu unul de tip R 954, pentru zonele cele mai inalte (intre 15 si 28 de metri), urmat de un R 944 insarcinat cu demolarea etajelor inferioare pana la cota platformei. Primul era echipat cu o foarfeca de 2,5 tone, in timp ce al doilea cu una de
3,3 tone.

Cladirea, a carei constructie s-a oprit in 1989, are opt niveluri plus terasa, ajungand la inaltimea unui bloc cu zece etaje. Inaltimea structurii era de 32 de metri, in timp ce excavatorul R 954 utilizat are o inaltime de lucru de 28 de metri, motiv pentru care s-a dispus realizarea unei platforme la inaltime de pe care acesta sa lucreze.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI