Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 133

Colectare selectiva de deseuri cu echipamente HIAROM

28.03.2017
Colectare selectiva de deseuri cu echipamente HIAROM
Hiarom Invest a livrat recent companiei Soma Bacau patru camioane pentru colectat selectiv deseuri casnice, ce v or fi folosite pe r aza municipiului Sibiu. Masinile sunt polivalente si includ o solutie dezv oltata special pentru aceasta aplicatie.

Legislatia europeana a impus de anul acesta preturi foarte mari pe tona de deseuri depozitata la groapa de gunoi, ceea ce obliga firmele de colectare a acestora sa gasasca solutii alternative pentru a nu incarca proportional factura utilizatorului casnic. Colectarea selectiva este cea mai logica solutie, pentru ca, la modul ideal, toate deseurile ar putea fi reciclate, ceea ce ar face gropile de gunoi inutile. „Hartia, plasticul, metalul sau sticla se recicleaza, iar restul de deseu menajer ar trebui utilizat in instalatiile de biogaz sau uscat pentru a fi incinerat pentru a produce energie termica - dar mai avem ceva pana ca acest lucru sa se intample in Romania” declara George Mladin, Director de vanzari Hiarom Invest.

Pentru colectarea deseurilor, se foloseste un sasiu de camion pe care este montat un carlig de manipulat containere (hookloader), furnizat de Multilift, si o macara pe camion de la Hiab (ambele marci apartinand acelauiasi grup si fiind reprezentate in Romania de Hiarom). „Prima firma careia i-am furnizat acest tip de echipament a fost Romprest, acum 4 ani. Cea mai recenta livrare a fost catre Soma Bacau, companie care a castigat o licitatie pentru colectarea selectiva a deseurilor pe raza municipiului Sibiu. Hiarom a fost aleasa pentru experienta sa in domeniu, care inseamna o solutie optimizata, precum si posibilitatea de a o monta pe orice marca de camion”, adauga Mladin.Solutie dezvoltata ”in house”

In general, in alte tari din Uniunea Europeana, se foloseste pentru ridicarea si golirea clopotelor de colectare selectiva un atasament special, ce include doua cleme care prind automat inelele containerelor. Daca vorbim de un vehicul specializat exclusiv pentru aceasta activitate, solutia verificata este si cea mai buna, datorita automatizarii superioare. Cum in Romania insa se prefera ca astfel de vehicule sa fie polivalente, atasamentul, cu dimensiuni destul de mari (peste 1 metru lungime), ridica unele probleme de logistic la plierea macaralei, iar reteaua aeriana de cabluri din orase face chiar imposibila folosirea.

Cu o experienta de zece ani pe piata, Hiarom a dezvoltat o solutie care permite plierea foarte rapida a macaralei, fiind in acelasi timp si mult mai ieftin. Practic, inginerii companiei au imaginat un mecanism actionat cu cilindru hidraluic, care a fost montat direct in interiorul ultimului tronson al macaralei.

„Dispozitivul care deschide clopotele este proiectat de noi, fiind optimizat pentru macaralele HIAB. Clopotul se agata in carligul macaralei si exista un al doilea cablu care actioneaza, tot din functia macaralei, celalalt inel al clopotului, care deschide trapa de golire. Cu aceasta solutie am economisit cateva mii de euro. In plus, de-a lungul anilor, am optimizat-o pentru a functiona fara problem cu orice fel de container”, ne spune George Mladin.Alte aplicatii

De-a lungul timpului, Hiarom a furnizat si echipamente similare dar fara macara, folosite pentru aplicatii industriale. „Carligul de manipulat containere (hookloader) este un echipament cu ajutorul caruia poti “trage” pe camion un schelet metalic pe care poti fixa orice: o cuva metalica pe post de container, o bena de agregate cu oblon la spate care sa lucreze ca o basculanta sau o platforma simpla pemtru transport, ca sa dau doar cateva exemple. Acest echipament ofera sasiului o versatilitate maxima si pentru activitati sezoniere - poti folosi o sararita in cele cateva saptamani cand ninge si o cistern pentru udat spatiile verzi in sezonul cald”, ne lamureste George Mladin.

De asemenea, o alta aplicatie presupune atasarea unui graifer, pentru manipularea fierului vechi in vederea transportului, de la centrele de colectare din cartiere. „Pana prin 2010 activitatea de colectare si export de fier vechi a mers foarte bine in Romania, dar de atunci piata a scazut drastic”, declara Mladin.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI