Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 134

De la deseuri la valoare

19.04.2017
De la deseuri la valoare
Cerintele pietei de gestionare a deseurilor la nivel mondial s-au schimbat foarte mult fata de perioada de inceput a anilor ´70, atunci cand s-a constientizat opinia ca deseurile constituie o problema si ca, doar metodele de tratare prin depozitare sau incinerare nu sunt satisfacatoare.

In loc de a scapa de deseuri in gropile de gunoi, care trebuie sa devina o ultima optiune, noi oportunitati au aparut in acest domeniu, deosebit de appreciate si in Uniunea Europeana, unde exista o legislatie bogata in acest sector si unde se desfasoara in mod continuu o ampla campanile de constientizare ce are loc sub sigla celor trei R (Reducere – Refolosire – Reciclare).

In acest domeniu, exigentele si procesele tehnologice actuale sunt intr-o continua evolutie, astfel incat, avand in vedere diversitatea de materiale si de produse finite utilizate pe care oamenii le arunca anual, s-au creat noi oportunitati pentru reciclarea si reutilizarea deseurilor, de la reducerea volumului acestora pentru a fi utilizate pentru producerea de energie si pana la tratarea lor pentru a deveni materie prima, intr-o alta etapa de productie.

Masina de tocat deseurile TANA Shark - cel mai inalt nivel de polivalenta, pentru mai multa valoare
O lunga perioada de timp, in industria de reciclare a deseurilor, tocatoarele de resturi de materiale au fost proiectate pentru a fi utilizate intr-un cadru foarte strict si restrains de sarcini de lucru si aplicatii. In aceasta privinta, compania finlandeza TANA si-a dat seama ca, pentru a se adapta la noile cerinte ale pietei, trebuie sa faca un salt inaintea concurentei. Astfel, anul 2003 a reprezentat prezentarea in premiera mondiala a prototipului echipamentului stationar al primului tocator multifunctional de deseuri, cu turatie lenta, un produs revolutionar la acea vreme, cu o denumire sugestiva, TANA Shark.

Sfarsitul anului 2005 si anul 2006 a reprezentat pentru compania TANA ocazia de a lansa in serie noi produse in completarea gamei TANA Shark. In cadrul actualei game TANA Shark sunt oferite noi generatii de tocatoare multifunctionale de deseuri, cu turatie lenta: stationare, pe sasiu de semiremorca sau deplasabile prin surse proprii (cu senile), actionate de un motor diesel sau de un motor electric. Noua generatie este adecvata pentru efectuarea diferitelor sarcini de maruntire a majoritatii materialelor, in deplina siguranta, cu un control eficient al marimii particulelor produsului final, pe o plaja dimensional foarte larga, si cu o eficacitate si la o calitate cum numai TANA poate oferi.

Sa alegi TANA Shark, inseamna sa obtii maximum din investitie
Cele mai multe dintre tocatoarele actuale cu turatie mica, se pot utiliza doar pentru anumite aplicatii de maruntire si doar pentru anumite materiale. In schimb, conceptul TANA Shark a fost creat pentru ca utilizatorii acestei masini de tocare a deseurilor sa obtina maximum de la investitia facuta, iar multifunctionalitatea este elementul cheie in acest concept, ce a fost proiectat pentru a o oferi disponibilitate maxima de utilizare. In fapt, prin performantele sale, echipamentul poate inlocui doua sau chiar trei masini diferite, putand fi utilizat pentru a toca o mare varietate de materiale, cum ar fi: anvelope, deseuri din constructii si demolari, materiale combustibile solide recuperate (CSR), materiale plastice, deseuri solide municipale (DSM), deseuri din lemn, traverse de cale ferata, deseuri menajere solide (saltele, mobilier, hartie, sindrila, etc.), cabluri electrice si alte materiale speciale.

Costuri reduse si flexibilitate maxima de operare, cu TANA Shark
Prin utilizarea tocatoarelor de deseuri TANA Shark in activitatile de reciclare, se remarca o reducere de pana la 30% a costurilor de operare, comparativ cu alte solutii de pe piata. Aceste economii sunt asigurate de performantele masinii, respectiv de posibilitatea de a executa operatiunea de maruntire la o singura trecere, fara a fi necesara utilizarea a inca unei masini,iar aceasta se datoreaza intervalului deosebit de larg de ajustare a dimensiunii (50 ÷ 500 mm) si uniformitatii particulelor produsului final, ce se obtine cu usurinta prin inlocuirea rapida, in maximum 10 minute, a sitei demontabile, cu ochiuri de diferite marimi, situata sub rotorul cu cutite de taiere reversibile. La acestea se adauga si accesul facil, din lateral, pentru contra-cutitelor fixe si a cutitelor de pe rotor, acestea din urma putand fi fixate in diferite pozitii pe canelurile rotorului, functie de gradul de maruntire dorit, cu ajutorul unui dispozitiv de fixare standardizat, cu surub.

Totodata, se realizeaza economii cu costurile cu mana de lucru si cu combustibilul, in special datorita implementarii functiei PROTrack – de optimizare a procesului de maruntire, cu un consum de combustibil mai mic, dar un timp de functionare mai lung. Implementarea a 6 programe de lucru prestabilite, dar si posibilitatea de a crea oricand un program personalizat, contribuie, de asemenea, la eficientizarea masinii.

Tehnologia TANA adauga valoare in activitatea de compactare a deseurilor
TANA este producatorul care a construit, in anul 1971, primul compactor de deseuri realizat in mod special pentru aceasta piata. Actualmente compania finlandeza este numarul trei in lume in productia si comercializarea de compactoare pentru depozitele de deseuri. Seria actuala TANA E reprezinta rezultatul dezvoltarii pe termen lung a unui produs cu caracteristici unice, pe care s-au implementat solutii dovedite care asigura avantaje remarcabile utilizatorilor: tamburi dubli de otel, cu suprafata profilata cu dinti de strivire cu inaltimea de 200 mm, si sasiu rigid articulat, cu un acces facil la toate punctele de intretinere.

Utilizarea noilor compactoare pentru depozitele de deseuri de la TANA, sporeste rata de compactare a deseurilor, asigurand obtinerea unei suprafete uniforme, plane si dense, in conditiile tratarii deseurilor intrun mod eficient si rentabil. Cu mai putine treceri rata de compactare poate ajunge pana la 28%, iar operarea si intretinerea masinilor din seria E este mult mai usoara. In plus, prin utilizarea functiei PROTrack in combinatie cu sistemul electronic TANA, de control al modului de functionarea a masinii, la care se poate adauga, pentru o optimizare suplimentara a operatiunilor, functia optionala ProLoc, performantele sunt utilizate la maximum, costurile de operare scad, iar masina poate functiona neintrerupt si fara probleme.

TANA BioChipper, micul tocator mobil cu tambur ce poate fi instalat pe orice autosasiu cu trei axe

Dezvoltat relativ recent, noul TANA BioChipper are o capacitate de tocare a crengilor de pana la 280 mc/h, iar prin performantele sale de maruntire, fragmente foarte marunte si uniforme, ocupa prima pozitie in piata. Ansamblul tocator, motor de antrenare si anexe, este amplasat pe un cadru rigid care se poate fixa pe orice autosasiu cu trei axe. Solutiile inteligente implementate, TANA PROTrack si TANA Control System, asigura utilizatorilor toate informatiile necesare prin conexiune wireless la internet, pentru localizarea si functionarea optima a masinii, inclusiv alerte de activare imediata a suportului tehnic de depanare, pentru minimizarea timpilor morti.

TANA 6Deco, tamburul de cernere inteligent ce optimizeaza procesul de productie
In completarea produselor sale folosite in industria reciclarii, TANA ofera o instalatie de sortare autonoma, cu tambur de cernere, care, pentru mobilitate, este instalata pe un sasiu cu doua punti, de remorca monoax cu protap, omologata pentru circulatie. Deosebit de performanta, instalatia de sortare poate lucra cu diverse materiale, prelucrate initial prin maruntire, ca de exemplu: compost, deseuri solide municipale, deseuri din constructii si demolari, anvelope uzate, etc.

Aceasta instalatie, ce se dovedeste deosebit de robusta si fiabila, putand lucra 24/7, este prevazuta o zona de cernere foarte mare (tambur de lungime 5,5 m si diametru de 2,2 m) si doua benzi transportoare, functionarea acestor componente putand fi reglata electronic si independent unul de celalalt. Actionarea transmisiei complet hidrostatice, cu doua pompe hidraulice, este asigurata de de un performant motor diesel Cummins, brand pe care, de altfel, TANA il utilizeaza pentru echiparea tuturor masinilor sale.

Implementarea functiei SMART SITE™ permite monitorizarea de la distanta a operatiunilor, inclusiv prin interconectarea mai multor masini ce pot lucra impreuna: un tocator, un incarcator pe pneuri, s.a. Optional, instalatia de sortare poate fi prevazuta cu o pereche de cantare electronice pentru masurarea in timp real a masei de granule sortate, grosiere si fine. Tehnologia inteligenta asigura programe de lucru prestabilite pentru procesarea materialelor diferite, iar senzorii de presiune instalati in puncte cheie ale sistemului hidraulic protejeaza instalatia de posibile avarii. Informatii precise cu privire la greutatea aproximativa a produsului finit, la modul de utilizare si parametrii de functionare a masinii, la costuri si rezultate, sunt transmise permanent in timp real si pot fi analizate si rationalizate de la distanta, prin conexiune la internet.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI