Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 140

RoBuild editia a 7-a, "Strong, Smart & Sustainable - 3S of Construction Machinery" sintetizeaza intr-un cadru complex situatia actuala a pietei constructiilor

13.11.2017
RoBuild editia a 7-a,
Viitorul nu suna bine...

Echipa Masini si Utilaje pentru Constructii se concentreaza de 11 ani sa prezinte ultimele noutati din domeniul constructiilor, precum si sa creeze un climat prietenos si transparent intre autoritatile statului, asociatiile de profil si jucatorii din piata.

Avand in vedere aceste premise, in fiecare an revista Masini si Utilaje pentru Constructii organizeaza RoBuild, care sintetizeaza toate aceste aspecte. Conferinta Robuild, structurata in doua pannel-uri bine definite, isi propune de fiecare data sa faca o radiografie ampla a pietei constructiilor si sa raspunda tuturor incertitudinilor care planeaza in jurul acestui mediu complex.

RoBuild 2017


Evenimentul nostru anual care se afla la editia a 7-a deja (stiu, incredibil ce repede trece vremea!), a reusit sa pastreze si o parte din structura cu care a fost gandit initial, dar a si evoluat intr-o comunicare mult mai focusata asupra tehnologiei utilajelor de constructii – element unic pentru un eveniment romanesc, echipa noastra fiind singura care a reusit in Romania sa organizeze, sa creasca si sa gestioneze o astfel de conferinta! Pot sa spun ca nu este usor, asperitatile domeniului sunt prezente in oricare din aspectele organizarii, insa vazand rezultatele de la an la an, ne putem declara multumiti. Sub umbrela noastra se comunica atat la nivel de asociatii reprezentative ale sectorului, cat si la nivel de inovatie tehnica, realizandu-se la final un mix absolut autentic si original de concluzii, cu care participantii pot lucra ulterior in procesul decizional.

Strong, Smart & Sustainable -3S of Construction Machinery - denumirea de acest an a RoBuild 2017 inglobeaza in cele 3 cuvinte idei fundamentale, fara de care nu se poate supravietui si dezvolta in aceasta piata foarte pretentioasa.

Evenimentul anual dedicat sectorului utilajelor pentru constructii, Robuild, ajuns la cea de-a 7-a editie, si-a propus sa aduca in prim plan principalele probleme spinoase cu care se confrunta piata constructiilor si sa se gaseasca solutii pentru rezolvarea acestor probleme.

Primul pannel a prezentat o sinteza a situatiei pietei constructiilor, astfel, cele mai importante asociatii care activeaza in domeniu au vorbit despre aspectele din prezent si dificultatile cu care se confrunta piata, dar si perspective viitoare si prognoze pentru ce va urma.

Primul speaker din cadrul asociatiilor de profil care a oferit o imagine de ansamblu asupra asperitatilor prezente pe piata constructiilor din Romania, a fost Laurentiu Plosceanu, Presedinte ARACO.

Acesta a vorbit despre problemele de comunicare si de transparenta care apar intre asociatiile de profil si autoritatile statului, despre absorbtia fondurilor europene si despre eforturile de reatragere a fortei de munca in sector.

„Este o diferenta enorma fata de ceea ce s-a promis la alegerile de anul trecut si ceea ce se intampla acum (...) pentru primul semestru absorbtia fondurilor europene a fost 0 (...) La jumatatea acestui an, declinul fata de anul trecut era de 17% (…). Incercam sa gestionam problema fortei de munca, trebuie sa lucram la reatragerea fortei de munca in Romania.”

Din partea ADUC, Liviu Neagu a adus in discutie situatia actuala a pietei utilajelor de constructii, precum si perspective si estimari pentru anul 2018.

„In Romania se achizitioneaza cu precadere utilaje mici si foarte mici, un procent de 75% din totalul pietei utilajelor de constructii din Romania sustine acest lucru (...)
S-a estimat pentru anul 2017 ca se va inregistra o crestere a numarului de utilaje fata de anul 2016, de la 1100 la 1200, insa realitatea a aratat o scadere, la 950 de unitati. Pentru anul 2018 sunt premise optimiste, fiind estimata o crestere de pana la 1400 de unitati.”

Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMRC), reprezentat de catre Claudiu Georgescu, Presedinte, a avut un discurs orientat catre criza fortei de munca din constructii si investitiile in echipamente.

„Forta de munca este corelata cu dezvoltarea economica de 5,7%, crestere pe semestrul I. Ponderea industriei constructiilor in PIB este de 3,7%, iar ponderea tranzactiilor in imobiliare este de 8,2% , deci vindem de doua ori mai mult decat construim.”

Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii a fost reprezentata de catre Adriana Iftime, Director General, care a vorbit despre certificarea profesionala a firmelor si despre problemele cu care se confrunta piata constructiilor in general.

“In ceea ce priveste certificarea firmelor, am solicitat o intalnire ministerului, insa raspunsul a fost unul dezarmant. Ni s-a spus ca nu se doreste o certificare profesionala a firmelor, ci doar una formala. Noi am crezut initial ca este doar o scapare a unui reprezentant al ministerului, si am inaintat o scrisoare oficiala, cerand  sa ni se prezinte opinia oficiala a ministerului legata de certificarea profesionala a firmelor, insa nici pana in prezent nu am primit un raspuns oficial.”

Asociatia ProInfrastructura a fost reprezentata de catre Ionut Ciurea, Vice-Presedinte al Asociatiei, care a vorbit despre stadiul proiectelor de autostrada in Romania si despre discrepantele care apar intre estimarile oficiale facute de autoritati si cele reale.

„In momentul de fata avem 747,95 km de autostrazi operationale, dintre care doar autostrada A2 este finalizata in proportie de 100%, restul sunt in lucru.
In ceea ce priveste contractele de executie exista un total de 187,794 km de autostrada, reprezentand tronsoane din A1, A3 si A10
Pentru anul 2017 se preconizeaza ca vor fi inaugurati 43,75 km de autostrada, insa pentru tronsonul Aiud-Decea a autostrazii A10, apar probleme, iar pe tronsonul Decea-Turda este probabilitatea sa fie inaugurat in luna decembrie.
Pentru anul 2018, pe langa cele doua muzee de pe autostrada A3, insumand in total 13,7 km, se preconizeaza sa fie inaugurati 37,141 km de autostrada, iar in total 50,841 km cu tot cu muzee. In ceea ce priveste licitatiile de executie a lucrarilor, acestea insumeaza 159,465 km, multe din ofertele de depunere fiind amanate chiar si de 5 ori.”


Sebastian Ercuta, Key Account Manager la Terra Romania Utilaje de Constructii, a facut o prezentare mai ampla a utilajului JCB Hydradig care a fost si expus in zona exterioara. Utilajul JCB Hydradig este excelent pentru utilizarea in spatiile mici, in zonele urbane, avand o vizibilitate excelenta, o stabilitate de neegalat, o mobilitate foarte buna. In ceea ce priveste manevrabilitatea, raspunde foarte repede la cerintele operatorului, sistemul de directie cu patru roti asigura usurinta in manevrare, putand sa se deplaseze cu pana la 40 km/h. In ceea ce priveste servisarea, accesul se face foarte usor la nivelul solului, datorita pozitionarii la nivelul sasiului a motorului si a rezervorului de combustibil.

In pauza dintre cele doua pannel-uri a avut loc o prezentare a utilajului Hydradig 110W, cei interesati putand vedea de aproape utilajul si adresa intrebari in legatura cu performantele acestuia.
A doua prezentare live i-a avut in prim plan pe cei de la Roboterr Sewage, care au prezentat robotul inovator si 100% romanesc, proiectat sa execute lucrari de canalizare.

Al doilea pannel a inceput in forta dupa 30 de minute de pauza de cafea, cu o prezentare vasta a tehnologiei de prelucrare a rocilor minerale si betoane, prezentare oferita de catre domnul Giovanni Lanceni, din partea companiei italiene MEC Italia, impreuna cu doamna Elena-Daniela Sgondea, CEO Poema SRL, distribuitorul romanesc al societatii italiene.

Problemele legate de fiscalitate au devenit din ce in ce mai actuale in Romania, iar problema defalcarii TVA a fost un aspect care a ridicat interesul celor din sala.
Despre fiscalitate si TVA split, compania Pwc (Price Waterhouse-Coopers) reprezentata de catre Inge Abdulcair - Tax Manager - a adus lamuriri suplimentare in legatura cu aceste probleme strigente cu care ne confruntam in acest moment.

„Mediul de afaceri din Romania se afla intr-un moment de incertitudine in legatura cu aplicarea acestui sistem de plata defalcata TVA (...) Aceasta noua prevedere se aplica pentru urmatoarele categorii de contribuabili: cei care la data de 31 decembrie 2017 au obligatii restante reprezentand  valori TVA mai mari de 1.500 de lei pentru contribuabilii mari, 1.000 de lei pentru cei mijlocii, 500 de lei pentru contribuabilii mici si 100 de lei pentru persoanele fizice. Din aceasta prima categorie, sunt exceptate obligatiile de TVA pentru care s-a acordat esalonare de plata.
A doua categorie, pentru contribuabilii care, incepand cu data de 1 ianuarie 2018 au obligatii restante care reprezinta TVA mai vechi de 30 de zile in acelasi cuantum ca cei din prima categorie, fiind exceptate obligatiile de TVA pentru care s-a acordat esalonare de plata, la fel ca la prima categorie.
In a treia categorie intra societatile aflate in procedura de prevenire a insolventei sau de insolventa (...) Societatile care nu aplica sistemul de plata defalcata, dar care achizitioneaza bunuri de la furnizori care aplica sistemul vor fi nevoiti sa efectueze platile in conturi separate, respectiv in cont curent pentru baza de impozitare si cont dedicat de TVA, pentru contravaloarea TVA, in caz contrar fiind pasibili de amenzi contraventionale ce pot ajunge la 50% din cuantumul TVA”
a spus Inge Abdulcair din partea companiei Pwc.

Marc Steib, Manager Dezvoltare la Utilben Cluj-Napoca a vorbit despre Total Cost of Ownership, precum si optimizarea eficienta a acestor costuri, subiect de viu si continuu interes pentru intreaga piata.

Din partea companiei Support Soft, Marius Atitienei a vorbit despre gestiunea si managementul utilajelor, iar ultima prezentare l-a avut in fata pe Dinu Sorin, Director General Roboterr Sewage care a vorbit despre Tehnologia de constructie de canalizare si a prezentat in spatiul exterior din afara robotul inovator si 100% romanesc care poate executa santuri pentru canalizare.

La finalul celui de-al doilea pannel, participantii au servit masa de pranz, angajandu-se intr-o lunga sesiune de networking. Concluziile adunate din opiniile avizate care si-au exprimat parerile in cadrul RoBuild 2017 nu conduc, din pacate, la elemente pozitive, ci atrag atentia asupra pericolelor multiple care deja se intampla pe piata utilajelor, cat si in piata generala de constructii.

Evenimentul Robuild este singurul eveniment din Romania care face radiografia sectorului utilajelor pentru constructii si devine de la an la an mai puternic si mai focusat.

Multumim tuturor partenerilor nostri pentru sustinerea acordata de-a lungul anilor, cat si partenerilor care au sustinul Robuild editia a 7-a:
Terra Romania Utilaje de Constructii
MEC Italia cu Poema SRL
Garanti Leasing
Utilben
Gradinariu
Energoutilaj
Roboterr Sewage
Toyota Material Handling
CTE Solution Utilaje Specializate
Standart Park
AA Total Insolvency

RoBuild 2017 a oferit un cadou celui mai tanar fan al utilajelor de constructii, Vlad, cu ajutorul Bergerat Monnoyeur Romania si Titan Machinery Romania, carora atat Vlad, cat si noi, le multumim.
In octombrie 2018 va avea loc RoBuild 2018, eveniment la care sunteti deja invitati!Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI