Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 143

Crestere cu 20% a productivitatii si mai multa disponibilitate la cariera Minermix, Brazilia

13.02.2018
Crestere cu 20% a productivitatii si mai multa disponibilitate la cariera Minermix, Brazilia
La cariera Minermix, situata in zona rurala a statului brazilian São Paolo, se foloseste din ianuarie 2016 tehnologie de concasare de ultima ora de la Metso. Potrivit companiei Mineração, ce exploateaza cariera, durata de viata a captuselii acestor concasoare este cu cel putin 30% mai mare.

Stimularea operatiunilor de concasare in mai multe etape si imbunatatirea calitatii
Exploatarea Minermix Mineração de langa Capivari, oras din statul São Paulo, este cea mai noua dintre cele trei cariere detinute si exploatate de grupul Brazil's Extrabase. In ultimii sapte ani, instalatia industriala de exploatare a avut o capacitate de productie nominal de 200.000 de tone de material procesat pe luna. Aceasta, in conditiile in care s-a folosit o linie de procesare echipata pentru concasarea primara si secundara, urmata de o etapa de concasare tertiara. In aceasta cariera, spre deosebire de celelalte doua, procesul de productie este structurat pentru a se lucra cu un singur stoc de materii prime, nu cu doua stocuri. De aceea, la exploatarea Minermix Mineração, etapa de concasare tertiara necesita o intensificare a ritmului de productie.

Potrivit supervizorului exploatarii Minermix Mineração José Nilson, concasorul cu con Metso  MX4™ Multi-Action a fost instalat cu sprijinul direct acordat de compania Metso, inclusiv instruirea operatorului, iar de la punerea in functiune a noului concasor si pana in prezent a rezultat o crestere cu 20% a productivitatii lucrului. In evaluarea lui José Nilson, castigul de productivitate poate ajunge pana la 30%, cu reglaje suplimentare.

In acelasi timp, la Minermix s-a dorit realizarea unei productii de calitate superioara, asa incat s-a urmarit reducerea prezentei materialelor prafoase din componenta productiei de nisip din pietris – nisip destinat in principal statiilor de betoane care, pentru obtinerea unui beton de calitate superioara impun restrictii severe in ceea ce priveste cantitatile de particule fine de piatra (praf) din componenta materiei prime.

Minermix a urmarit, de asemenea, asigurarea celui mai inalt grad de standardizare a acestui produs finit care, avand in vedere necesitatea de a regla continuu echipamentul utilizat, a constituit o provocare continua. Aceasta operatiune, conform aprecierilor companiei, s-a dovedit mai productiva, deoarece, cu utilajele Metso de ultima generatie, operatorul echipamentelor trebuia sa efectueze mai putine reglaje.

Sporirea cu 20% mai mult a productivitatii

Statia de concasare Minermix din Capivari este aprovizionata cu basalt extras dintr-o cariera de suprafata situata la o distanta de aproape un kilometru de unitatea de productie. Echipamentul folosit in prima etapa de concasare, cea primara, este un concasor cu falci Metso Nordberg® C125™, iar in urmatoarea etapa, cea de concasare secundara, se foloseste un concasor cu con Nordberg® HP400™.

Toate materialele care necesita o prelucrare ulterioara etapei a doua trec prin doua etape analoage de concasare tertiara. Pana in ianuarie 2016, etapa de concasare tertiara era asigurata de doua concasoare cu con Nordberg HP4 care au fost instalate la inceputul exploatarii carierei, in anul 2010. Din ianuarie 2016, un concasor cu con Metso MX4™ Multi-Action functioneaza alaturi de un concasor cu con original HP4. Numarul 4 din componenta tipului de concasor reprezinta puterea concasorului (400 CP). Supervizorul atribuie aceasta imbunatatire a productivitatii productiei, in principal, faptului ca echipamentul permite efectuarea de reglaje in timp ce functioneaza la capacitatea maxima si fara a se opri alimentarea lui sau, cu alte cuvinte, echipamentul poate fi utilizat la puterea maxima si nu este necesara oprirea lui pe perioada efectuarii reglajelor.

„Echipamentul atinge un randament de 95% si, atunci cand se ajunge la varful de productie, echipamentul insusi face corectii pentru a echilibra productia,” spunea Nilson. Stabilitatea productiei a permis, de asemenea, o reducere cu 5 – 10% a cantitatii de particule fine de piatra (praf), un produs secundar nedorit in productia de nisip prelucrat destinat statiilor de beton. „Este posibil sa nu para mult, dar aceasta reducere are un impact notabil asupra productiei noastre zilnice,” explica José Nilson.

Mai multa disponibilitate cu tehnologia patentata Multi-Action

Functionarea concasorului cu con MX4™ se bazeaza pe tehnologia brevetata Multi-Action, care combina principiul axului flotant si al batiului rotativ intr-un singur concasor. Modul in care a fost proiectat, designul optim al cavitatii de concasare, directia de deplasare a rocilor si actiunea de concasare eficient distribuita genereaza miscarea de sfaramare ideala roca contra roca, fapt care confera acestui model de concasor cu con posibilitatea de a functiona pana la limita maxima de utilizare a pieselor de uzura (care reprezinta pana la 70% din masa lor), ceea ce, in final, asigura intervale extinse de intretinere si o productie ridicata.

MX4™ este semnificativ mai ridicata (+10%) in raport cu concasoarele cu con traditionale. Inlocuirea pieselor uzate se face dupa aproximativ 1.200 ore de functionare, perioada de timp cu o treime mai lunga decat la celalte modele de concasoare cu con. „MX4™ lucreaza pe tot parcursul zilei de lucru regland automat deschiderea/ configurarea sau puterea concasorului conform specificatiilor noastre de productie,” adauga José Nilson. Acest mod de reglare dinamica a sarcinilor partiale si compensarea uzurii fara oprirea alimentarii asigura mai mult timp de concasare efectiva a materiei prime. O alarma sonora avertizeaza operatorul daca temperatura si presiunea, nivelul uleiului etc. depasesc parametrii de siguranta stabiliti in prealabil. Nelson remarca faptul ca functionarea automata a concasorului cu con MX4™ este o alta caracteristica care a imbunatatit procesul de operare in general. Se pot cu usurinta controla si automatiza parametri cum ar fi nivelul de material din camera de concasare, turatia batiului rotativ, puterea, comanda si presiunea pistonului.

„Operatorul porneste echipamentul cu o singura atingere a ecranului tactil de comanda a a concasorului, ecran care permite, de asemenea, monitorizarea functionarii concasorului pe tot parcursul zilei de lucru si care, la sfarsit, cand echipamentul este oprit, ne da un raport final,” a detaliat Nelson. In fiecare saptamana concasorul MX4™ este calibrat prin initierea unei proceduri automate care dureaza cel mult cinci minute. In timpul procedurii de calibrare se determina gradul de uzura a pieselor uzate si se regleaza parametrii de functionare pe baza acestor constatari. Aceasta evaluare permite, de asemenea, corectarea oricarui parametru care nu este conform cu ceea ce a fost prestabilit de Minermix pentru a atinge forma dorita a produsului final si distributia granulometrica, eliminand in acelasi timp si produsele secundare necorespunzatoare. In aceste conditii, potrivit companiei, durata de viata a captuselii concasorului este cu cel putin 30% mai mare.

Revolutionarul concasor cu con Metso MX

Dupa lansarea oficiala pe piata nord americana, ce a avut loc in martie 2017, la expozitia internationala ConExpo ce s-a desfasurat in Las Vegas, revolutionarul concasor cu con MX4™ a fost lansat oficial si pe piata europeana, in august 2017, in cadrul celei de a 10-a editii a targului international Steinexpo. Pana la debutul european, mai mult de 20 de concasoare MX au fost vandute in intreaga lume, iar dupa cum a declarat Jouni Mähönen, vicepresedinte pentru vanzari la nivel global si asistenta pentru produse Metso: „Vanzarile de concasoare MX au depasit intr-adevar asteptarile noastre si sunt dovezi ale cerintelor clientilor nostri pentru un timp de functionare mai mare si costuri de operare reduse. Concasorul cu con MX de la Metso, combinand tehnologiile de reglaj ale axului flotant si ale batiului rotativ [disponibile anterior numai separate pe concasoarele cu con], se preteaza cel mai bine la cerintele actuale ale producatorilor de agregate.”

Si adauga: „Credem ca, dupa SteinExpo, interesul pentru MX va fi ridicat si in Europa”. Acum, cand producatorii de aggregate se confrunta cu presiuni crescande asupra eficientei si managementului costurilor, Metso MX cu tehnologia patentata Multi-Action s-a dovedit cel mai rentabil concasor de pe piata. Acesta asigura realizarea de economii la costurile operationale de 10% sau mai mult in comparatie cu concasoarele conice traditionale. Economiile realizate, in ceea ce priveste piesele de uzura, combinate cu posibilitatea de a functiona efectiv si continuu, chiar si atunci cand sunt efectuate reglaje, ofera un punct de plecare clar pentru reducerea costului pe tona in orice aplicatie de cariera sau de minerit.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI