Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Facultatea de Utilaj Tehnologic

Inginer de utilaje - o profesie de viitor

06.06.2008
Dan Pavel

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, urmasa directa a primei scoli de ingineri din Romania- ªcoala de Poduri si ªosele, infiintata cu aproape 150 de ani in urma, reprezinta astazi fanionul invatamantului de constructii din Romania.

Invatamantul superior tehnic de constructii are o bogata traditie, inceputurile sale fiind marcate de infiintarea la Bucuresti in 1867 a ªcolii Nationale de Poduri si ªosele, dupa modelul celei de la Paris. In anul 1921, aceasta scoala s-a transformat in Institutul Politehnic Bucuresti, avand la inceputuri ca principala structura de invatamant Facultatea de Constructii. La reforma invatamantului din anul 1949, a luat fiinta Institutul de Constructii Bucuresti, invatamantul superior tehnic de constructii avand astfel o organizare distincta si omogena. In anul 1950 a luat fiinta in cadrul I.C.B. Facultatea de Instalatii - Utilaj, cu sectia de utilaje pentru constructii, iar prin separare, in anul 1964, a luat fiinta Facultatea de Masini si Utilaje pentru Constructii, momente care au marcat inceputurile pregatirii cadrelor ingineresti pentru acest domeniu deosebit de important al industriei constructiilor inginerii utilajisti.

Printre absolventii civili si militari care au onorat prin performantele lor profesionale si manageriale aceasta institutie de invatamant se numara dr. ing. Victor Dumitrache, secretar de stat in Ministerul Constructiilor, ing. Laurentiu Plosceanu, presedintele in functiune al Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii ARACO, col.dr.ing. Gheorghe Stuparu, care a fost seful Catedrei de geniu in cadrul Academiei Tehnice Militare si multi altii.

Profesorul univ.dr.ing. Petre Patrut, este in prezent presedintele Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Absolvent al Facultatii de Utilaj Tehnologic, domnul Patrut a obtinut titlul de doctor inginer in anul 1979 in domeniul sistemelor hidraulice de reglare automata a masinilor si a desfasurat o bogata activitate didactica si stiintifica, fiind coordonatorul unor importante lucrari de cercetare-proiectare in domeniul actionarii hidraulice si al automatizarii utilajelor de constructii, al masinilor si echipamentelor militare si aerospatiale.

Masini si Utilaje: Ce specializare au absolventii facultatii?

Prof. Petre Patrut: Absolventii Facultatii de Utilaj au o larga pregatire in domeniul ingineriei mecanice, cu specializare in anii superiori in domeniul utilajelor de constructii.

M&U: Putem vorbi de o facultate care ofera o pregatire complexa, oferind astfel sanse suplimentare absolventilor?

Ing. Petre Patrut: ªansele suplimentare pe care le au absolventii nostri pe piata muncii sunt legate intr-adevar de competentele largi pe care acestia le capata in facultate in unul dintre cele mai cautate domenii ale ingineriei-ingineria mecanica. Aceste competente se refera la organologia masinilor, trasmiterea si transformarea energiei mecanice, electrice si hidraulice, sisteme de reglare automata a masinilor si a proceselor tehnologice, tehnologia fabricatiei, management tehnologic si economic, programarea si operarea calculatoarelor, competente lingvistice, etc.

M&U: Cateva cuvinte despre actuala organizare a facultatii, de exemplu ca se fac numai 4 ani, despre specializarile post-universitare, licenta, samd.

Ing. Petre Patrut: In prezent, invatamantul in Facultatea de Utilaj este organizat ca intregul invatamant superior tehnic conform Programului Bologna, in trei cicluri: licenta, masterat si doctorat. Ciclul I, de patru ani, instruieste ingineri cu pregatire generala in domeniul ingineriei mecanice si a utilajelor pentru constructii, avand competente complete in domeniul organizarii si conducerii proceselor de lucru specifice domeniului, precum si in cel al proiectarii masinilor. Ciclul II, de masterat, cu o durata de trei semestre, confera absolventilor competente suplimentare privitoare la elaborarea de proiecte complexe, cercetare stiintifica, expertiza si avizare de proiecte, consultanta in domeniu, fiind in acelasi timp o treapta de invatamant care conditioneaza accesul la Ciclul al treilea doctoratul. Primele doua cicluri de invatamant echivaleaza cu forma anterioara in lichidare de cinci ani.

M&U: Un argument final pentru ca un viitor student sa aleaga Facultatea de Utilaj.

Ing. Petre Patrut: Pentru ca omul sa construiasca tot mai performant, in conditii de calitate, confort si de protectie a mediului tot mai elevate, va avea nevoie de utilaje tot mai complexe, inteligente, automatizate si robotizate precum si de specialisti corespunzator pregatiti.

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti are sediul in centrul Bucurestiului, langa Opera Romana. Accesul se face prin Calea Plevnei nr.59, precum si prin B-dul M. Kogalniceanu. Cladirea dispune de o constructie moderna, cu toate salile si laboratoarele echipate cu aparatura moderna, pentru pregatirea viitoarelor generatii de specialisti.

Informatii suplimentare se pot obtine accesand site-ul universitatii, www.utcb.ro, persoana de contact d-l Prof.univ.dr.ing. Laurentiu Rece.

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI