Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Mai e putin pana niciunde

06.06.2008
Ing. Dan Pavel
Am revenit cu bine dupa Construct Expo Utilaje. Adica, am ajuns sa o vad si pe asta: o expozitie care nu arata a fi ceea ce este. Greu de explicat ce au vrut organizatorii de la Romexpo cu aceasta manifestare, cred eu una dintre cele mai "grele" expozitii din acest an care se desfasoara sau se vor desfasura la Bucuresti sau in tara. Numeroasele s.r.l.-uri care formeaza Romexpo S.A. reusesc in mod eficient sa incaseze bani de la participanti, oferind la schimb servicii ineficiente, ca sa ma exprim elegant. Impresia mea a fost ca de fapt piramida organizationala este extrem de incalcita, cu departamente care nu comunica intre ele, astfel incat nu se poate obtine un rezultat final pozitiv, adica o expozitie facuta ca la carte.
Nici macar nu poti sa o compari cu orice alta expozitie de profil din Europa, deoarece nu se apropie nici pe departe la nici un capitol. Nu exista termen de comparatie nici macar cu o expozitie locala. De fapt, daca ma gandesc bine, cred ca gresesc: pretul pe metru patrat sau cel al serviciilor se apropie foarte mult de cel perceput la Bauma sau Intermat. Diferenta consta in modul in care se cheltuiesc banii...

Dar sa revenim la Construct Expo Utilaje 2008, unde au fost, conform datelor oficiale, 6.500 de vizitatori. Deci, o crestere fata de anul trecut. Eu cred ca acestia au fost dintre cei mai impatimiti si hotarati vizitatori din cati pot exista in Romania, deoarece piedicile puse in calea lor nu au fost putine: fara locuri de parcare libere, intrari mai putine si bine acoperite de alte lucrari si un bilet de intrare nu tocmai ieftin.

Daca tot vorbim de locuri de parcare, chiar si cu un numar mic de vizitatori, parcarile erau inchise, fiind pline, inca de la ora 11:00. Cred ca daca veneau 10.000 de vizitatori, acestia trebuiau sa parcheze prin Bucurestii Noi.

Ca participant cu stand la Romexpo, am avut de-a face din plin cu nepasarea, ca sa nu spun altfel, a organizatorilor, care a culminat in ultima zi de expozitie, la inchidere, cu blocarea tuturor usilor de acces din rotonda centrala, cu exceptia celei de marfa. Astfel, deoarece responsabililor de pavilion le era frica sa nu plecam cu mobilierul, am fost nevoiti, cu mic cu mare, sa caram pe distante mari, pe scari, cu bratele, toate materialele cu care am venit. Pentru mine a fost un moment penibil, probabil ca nu si pentru cei de la Romexpo.

Ca revista de specialitate, ne marginim sa expunem numai opiniile participantilor, care nu sunt nici putine si nici prea magulitoare la adresa organizatorilor. Trebuie spus ca exista si participanti multumiti de rezultatele finale, dar daca vorbim de organizare in general, aceasta a fost cel putin mediocra.

Pentru munca depusa de catre expozanti, numarul mare de utilaje aduse si eforturile financiare deosebite, eu unul cred ca meritau mult mai mult decat aceasta expozitie. Acestia au depus toate eforturile posibile pentru a se prezenta la inaltime, standurile fiind excelent pregatite, chiar daca spatiul de cele mai multe ori a fost insuficient si prost semnalizat de catre Romexpo. Mai precis, nu s-a putut preciza in general care este presiunea maxima admisibila pe sol, utilajele grele si macaralele turn fiind instalate mai mult pe proprie raspundere. Marcajele dintre standuri au fost inexistente, de multe ori fiind imposibil de aflat unde se termina un spatiu de expunere si de unde incepe al vecinului.

Cu toate aceste neajunsuri majore, eu cred cu tarie ca avem nevoie de expozitii de specialitate, mai ales acum, cand importurile de utilaje au o dinamica uimitoare. De asemenea, cred ca o astfel de expozitie trebuie altfel organizata si daca se poate si in alta locatie decat Romexpo. Din pacate, in afara unor spatii de tipul balastierelor sau exploatarilor la suprafata, nu prea exista solutii in prezent.

Dar pana anul viitor mai este suficient timp pentru a gasi solutii mai bune pentru o astfel de manifestare, cu conditia ca demersurile sa inceapa din timp. Apropo de anul 2009, am incercat sa vad ce planuri are Romexpo pentru anul viitor. Nu am reusit, desi pe site exita rubrica "Progam expozitional 2009". Dezorganizarea se manifesta pana si aici, mai ales ca nu am primit nici acum un raspuns privind la informatia existenta tot pe site despre Padova Fiere - Italia, coorganizator al Construct Expo Utilaje.

Cred ca ar mai fi multe de spus despre Construct Expo Utilaje, dar de asemenea cred ca nu mai are nici un rost sa continui cu observatiile, deoarece oricum nu se va schimba nimic la Romexpo.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI