Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Credit vs Leasing

29.07.2008
Ec. IULIU CIOBANU

In ultimii ani, din cauza cresterii preturilor la autovehicule si la utilaje, leasing-ul a devenit una dintre cele mai avantajoase variante de finantare existente pe piata, atat pentru persoanele fizice, care doresc un autoturism pentru familie, dar mai ales pentru persoanele juridice care intentioneaza sa isi extinda afacerea. Drept urmare, creditul financiar a pierdut mult in favoarea primei variante de finantare, pentru ca, oricat de mult s-ar incerca, structurile celor doua notiuni sunt mult diferite una fata de cealalta.

Cu toate ca se vorbeste atat de mult despre ambele, pentru cei mai multi dintre consumatori, cei doi termeni se confunda si aud de la multi clienti expresia: "credit, leasing... ce-o fi, numai sa mi se aprobe". Tocmai din aceasta cauza, vreau sa explic mai pe larg care sunt avantajele si dezavantajele ambelor notiuni, astfel incat dumneavoastra, cei care apelati la una dintre cele doua modalitati de finantare, sa le cunoasteti in egala masura si sa stiti care dintre ele va avantajeaza intr-un anumit moment sau in tranzactia dorita.

Atat creditul, cat si leasing-ul sunt forme de finantare care permit folosirea unui bun fara ca acesta sa fie achitat integral de la inceput. Exista insa diferente majore cu privire la transferul proprietatii bunului achizitionat si la domeniul legislativ care prevede cele doua tipuri de tranzactii financiare. Printr-o scurta analiza comparativa a acestor doi termeni, incerc sa va expun caracteristicile generale ale acestora.

Pornind de la forma de proprietate, bunul finantat, in cazul leasing-ului ramane in proprietatea finantatorului pana la sfarsitul perioadei finantate, iar in cazul creditului, bunul trece in proprietatea contractantului de credit din momentul primirii imprumutului. Dezavantajul leasing-ului este ca perioada maxima de finantare este de sapte ani, pe cand un credit poate avea perioada de pana la 15 ani.

De asemenea, suma acordata pentru cele doua tranzactii este aprobata diferit, criteriul de baza stabilindu-se in functie de capacitatea de rambursare a beneficiarului. Mentionam ca aici este vorba si de riscul scazut al companiei de leasing, care ramane proprietar, fata de situatia unui credit.

In ambele cazuri, dobanzile sunt relative, putand fi variabile sau fixe.
TVA-ul se plateste esalonat in cazul leasing-ului aplicandu-se ratelor pe toata perioada contractului, iar in cazul creditelor, ratele nu sunt purtatoare de TVA. Pentru un contract de leasing, clientul poate opta pentru o valoare reziduala de pana la 20% din valoarea finantata, facilitate care nu este oferita si contractantilor de credite.

Tranzactia tip leasing este adepta finantarii fara solicitarea nici unei garantii, aflandu-se astfel la polul opus creditului, care poate solicita toate formele legale de garantii suplimentare. Acesta este un punct forte al leasing-ului, dar avansul solicitat de compania creditoare poate fi de data acesta zero in cazul creditului, pe cand la leasing variaza in functie de client si conditiile de finantare, intre 5% si 50% din valoarea finantarii.

Un alt avantaj al produsului tip leasing este faptul ca timpul de analiza si aprobare a finantarii este cu mult mai scurt comparativ cu procedura de acordare a unui credit. Comisioanele percepute sunt si ele complet diferite, in cadrul leasing-ului fiind vorba doar de o taxa de management variabila, in functie de compania de leasing, de client etc. Aceasta variaza intre 2-3% din valoarea finantata, care se plateste la inceputul contractului odata cu avansul. Este o modalitate total diferita fata de tiparul creditului, unde intalnim doua tipuri de comisioane: comisionul de acordare si comisioanele de gestiune care sunt percepute anual sau lunar, in functie de politica companiei creditoare.

In concluzia celor scrise mai sus, dumneavoastra puteti incerca sa va orientati catre tipul de tranzactie util firmei dumneavoastra. Asemanarile si diferentele dintre cele doua notiuni sunt mari, dar din cauza spatiului limitat, nu pot fi disecate intr-un articol lunar.

Oricare ar fi parerea dumneavoastra fata de aceste doua tranzactii, sfatul meu personal este sa apelati la parerea unui specialist in consultanta financiara, care va poate prezenta pe larg posibilitatile de contractare a uneia dintre cele doua modalitati de finantare.

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI