Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Excavatoare

HITACHI, utilaje de productivitate pentru minerit si cariere

30.07.2008
HITACHI, utilaje de productivitate pentru minerit si cariere

Recunoscut pe plan mondial ca fiind un jucator activ in domeniul excavatoarelor de cariera, Hitachi confirma zi de zi in carierele si minele din toata lumea. Din Islanda si pana in Spania, utilajele de mare capacitate ale producatorului japonez sunt apreciate pentru fiabilitatea lor si viteza de lucru.

Exemplele sunt numeroase: excavatoare Zaxis 670LCH-3 lucreaza in Islanda in conditii de clima deosebita, la diversele proiecte de infrasturctura; excavatoare EX5500 (550 tone) 6 unitati, EX3600 (360 tone) 4 unitati, completeaza flota de excavatoare Hitachi (350 de bucati), de basculante cu sasiu rigid Euclid-Hitachi (150 bucati), ce lucreaza la cea mai mare mina de carbuni din nord-vestul Spaniei. Performantele celor 6 excavatoare EX5500 sunt peste asteptarile beneficiarului: desi Hitachi a estimat un consum maxim de 350 de litri pe ora, in functie de conditiile de lucru, consumul efectiv a fost cu mult mai mic ajungand la 200-250 de litri pe ora, fapt ce a dus automat la o reducere substantiala a cheltuielilor de exploatare, tinand cont si de cele 20 de operatiuni de lucru continue, ce sunt efectuate de cele sase excavatoare EX5500.

Industria miniera de carbuni din Africa de Sud se bazeaza pe utilajele Hitachi. Comenzile pentru excavatoare de 87 tone ZX870H-3, de 250 tone EX2500, de 550 tone EX5500, 5 bucati si cele 26 basculante Hitachi EH4500, au dus la infiintarea unui punct de lucru HITACHI cu personal propriu pentru a putea asigura consumabilele si intretinerea flotei de utilaje.

Exemplele continua la sud de Romania, in Bulgaria unde privatizarea minelor a dus la o dezvoltare mult mai rapida a investitiilor in sectorul minier. Ceea ce a determinat cresterea productiei prin achizitionarea unor utilaje performante care sa lucreze in 3 schimburi. Astfel in mina din regiunea Etropole opereaza 2 excavatoare Hitachi EX2500 (de 250 tone), 4 basculante cu sasiu rigid Hitachi EH1700 si alte 4 basculante sunt comandate.

Desi in domeniul mineritului romanesc inca nu s-au trasat directiile de dezvoltare pe termen lung, nevoia de utilaje performante si cu productivitate marita se simte din ce in ce mai acut, totul pentru a face fata cererilor tot mai mari. In schimb, odata cu realizarea marilor proiecte de infrastructura, cererea de utilaje noi, performante, a crescut. Cariera de la Poieni si Bologa din judetul Cluj, a SC Grandemar SRL, situata in zona unui mare proiect de infrastructura, Autostrada Transilvania, au realizat importanta dotarii cu utilaje de ultima generatie

si au optat pentru doua excavatoare Hitachi de mare capacitate de 67 tone, respectiv 87 tone.

Excavatorul Zaxis 670LCH-3, de 67 tone dispune de o cupa de 3 mc, si este utilizat la decopertare si pregatirea zonei pentru exploatare. Beneficiind de un motor Isuzu din noua generatie de 463 CP, echipat cu sistemul common rail, acesta asigura un consum redus de carburant raportat la puterea utilajului. Datorita utilizarii computerului ECM, motorul lucreaza cu pierderi minime de putere. Excavatoarele Hitachi sunt foarte precise in operare si sunt capabile sa realizeze operatii de acuratete in cele mai dificile conditii. Sistemul hidraulic, un concept Hitachi, asigura o crestere a vitezei de raspuns, in cel mai fin mod posibil, fara zdruncinaturi. Cand sunt combinate miscari simultane ale bratului si antebratului, uleiul hidraulic de pe returul cilindrului hidraulic al bratului, printr-o supapa comandata de computerul utilajului, poate ajuta la inchiderea cilindrul hidraulic al antebratului, daca este cazul. Hitachi utilizeaza doar pompe cu debit variabil, ce ajusteaza fluxul de ulei hidraulic in functie de cererea utilajului, de comenzile simultane date si astfel reduce pierderea de putere hidraulica, respectiv duce la un consum mai scazut de carburant.

Calitatea si fiabilitatea excavatorului Hitachi a dus la achizitionarea unui nou excavator, mai mare, de 87 de tone, Zaxis 870H-3, ce beneficiaza de o cupa dreapta de incarcare de 4 mc. Alegerea noului excavator Hitachi a fost realizata tinand cont si de excavatorul aflat deja in operare, de gradul inalt de fiabilitate si productivitate din lucrul de zi cu zi. Excavatorul Hitachi Zaxis 870H-3 beneficiaza de un motor Isuzu de 532 CP, tot cu sistem common rail ce asigura forta necesara in operatiile de incarcare de pe treptele de exploatare ale carierei.

Excavatoarele Hitachi din seria 3 beneficiaza de un monitor LCD color, ce furnizeaza informatii complete despre activitatea utilajului, consum orar, carburantul ramas in rezervor, temperatura lichidului de racire, a uleiului hidraulic, modul de lucru selectat, afiseaza orele de lucru ale excavatorului si semnaleaza si reviziile ce urmeaza a se efectua. De asemenea, excavatoarele Zaxis-3 beneficiaza de camera video color retrovizoare, ce asigura o siguranta suplimentara operatorului, mai ales datorita locului unde se afla utilajul pe terasele carierei.

Confortul operatorului si siguranta acestuia sunt pe primul plan. Vizibilitatea operatorului este asigurata de spatiile vitrate de mari dimensiuni, iar siguranta operatorului este asigurata de geamul frontal intarit, capabil sa respinga eventualele bucati de material, ce pot provoca leziuni operatorului. De asemenea cabina este protejata si pentru situatia caderilor accidentale de obiecte pe tavanul cabinei. Excavatoarele Hitachi dispun si de un buton selector pentru reducerea vibratiilor si socurilor in timpul incarcarii/descarcarii cupei de excavare, fapt ce duce la reducerea trepidatiilor excavatorului si asigura un confort suplimentar operatorului. Cabina ofera un spatiu interior marit, cu un spatiu generos pentru picioare, un scaun ergonomic si confortabil pentru a reduce oboseala operatorului. Aerul conditionat, radioul si nenumarate locuri de depozitare fac din operarea excavatoarelor Hitachi o placere.

Un alt avantaj al excavatoarelor Hitachi este sistemul de urmarire prin satelit Zaxis Global aflat in dotarea standard. Sistemul se bazeaza pe o unitate de pozitionare prin satelit (GPS), astfel excavatorul Hitachi transmite datele de functionare spre centrul de date Hitachi din Japonia. De aici datele pot fi accesate gratuit de catre proprietar si de catre dealer-ul Hitachi zonal. Zaxis Global permite urmarirea in detaliu a modului de lucru, consumului de carburant zilnic si orar, cantitatea de carburant ramas in rezervor, timpii de functionare, temperatura si presiunea uleiului hidraulic, istoricul reviziilor si viitoarele revizii planificate, localizarea geografica cu identificarea seriei utilajului. Urmarirea eficientei utilajului este data si de detalierea timpilor de lucru. Astfel din functionarea utilajului pe o unitate de timp, se poate vizualiza procentual timpul in care utilajul sapa/incarca, timpul in care se deplaseaza, se roteste, timpii de asteptare neoperationali. Astfel se poate vedea eficienta activitatii excavatorului pe unitatea de timp respectiva.

Sistemul memoreaza istoricul activitatii utilajelor, temperaturile si presiunile din sistemul hidraulic, alarmele survenite si reviziile efectuate. Astfel se pot obtine statistici globale pe anumite perioade de timp foarte utile managerilor, service-ului si administratorilor parcului de utilaje.

Asigurarea unei productivitati sporite si a unei rate reduse de nefunctionare, este solutia unei afaceri care creste zi de zi, de aceea constructorii se bazeaza pe Hitachi.

Date tehnice


Hitachi Zaxis 870H-3

Masa operationala 84 tone
Motor Isuzu AH-6WG1XYSA-03
Putere motor 532 CP
Capacitate cupa 4 mc, cupa dreapta de incarcare - tip loading shovel
Adancime maxima de sapare 4.970 mm
Raza maxima de actionare 10.000 mm
Inaltime maxima de sapare 10860 mm
     


Hitachi Zaxis 670LCH-3
Masa operationala 67,3 tone

Motor Isuzu AH-6WG1XYSA-02
Putere motor 463 CP
Capacitate cupa 3 mc
Adancime maxima de sapare 8.420 mm
Raza maxima de actionare 13.280 mm
Inaltime maxima de sapare 11.940 mm
     


Hitachi Zaxis 350LC-3

Masa operationala 35 tone
Motor Isuzu AH-6HK1XYSA-01
Putere motor 271 CP
Capacitate cupa 2,5 mc
Adancime maxima de sapare 7.380 mm
Raza maxima de actionare 11.100 mm
Inaltime maxi de sapare 10.360 mm
     
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI