Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Prezentare de gama

Vibroprese fixe si mobile Zenith

30.07.2008
Vibroprese fixe si mobile Zenith

Societatea MaHill reprezinta compania ZBH Zenith in Romania, completand gama de utilaje cu statii de betoane - concepute in concordanta cu necesarul de beton al utilajelor, dar si cu sisteme de transport cu benzi sau navete de transport pe sine. Statiile sunt ofertate cu malaxoare separate pentru materialul de umplutura si de suprafata, cu sisteme de masurare a umiditatii impreuna cu soft-ul necesar fiecarei aplicatii.

Compania Zenith Germania fabrica vibroprese fixe si mobile pentru productia de pavele, borduri jardiniere, caramizi de fundatie, blocuri si alte elemente ornamentale de beton.
Utilajele produse se impart in: vibroprese mobile - modelele 913 si 939, vibroprese multistrat - modelele 940S si 944 - care preseaza produsele consecutiv pe mai multe placi stivuindu-le, nefiind necesar un sistem complex de stivuire si vibroprese fixe monopalet - modelele 860 si 875.

Recent, a fost pusa in functiune instalatia cu numarul 200, si anume un model - Zenith 844, beneficiarul fiind compania Hormipisos din Ecuador.
In primavara anului 2007, o astfel de instalatie a fost pusa in functiune si in Belgia la firma NV Windmolders Beton. La cererea beneficiarului utilajul a fost modernizat, implementandu-se o serie de imbunatatiri, astfel incat productivitatea a fost marita simtitor, Zenith mentinand aceste modificari la utilajele fabricate ulterior.

Datorita situatiei actuale de piata, unde concurenta este foarte mare, gradul de automatizare a fost marit permanent, iar calitatea produselor fabricate a ramas permanent la acelasi nivel, compania NV Windmolders Beton reusind astfel sa se impuna pe piata. In urma cerintelor ridicate de materiale prefabricate inregistrate la nivelul anului 2006, s-a luat decizia de marire a capacitatii de productie.

In prezent, productia firmei se compune din 30% blocuri de pavaj normale sau sablate la suprafata si 70% blocuri de pavaj ce au un aspect imbatranit. S-a cautat din acest motiv o instalatie care sa acopere necesarul pentru blocuri de pavaj ce au un aspect imbatranit.

Din anul 1995 pana in anul 1999, la NV Windmolders Beton productia s-a efectuat cu ajutorul unei instalatii model 844, dar paleta de produse dorita a facut necesara trecerea la o instalatie Zenith mono-palet tip carusel complet automatizata. Aceasta instalatie a fost montata in anul 1999 pe un teren nou aflat intr-un spatiu industrial invecinat. Intre timp, spatiul respectiv a fost marit, s-au construit si alte hale, iar instalatia carusel a fost dotata cu accesorii suplimentare. Intr-una din hale, productia este asigurata doar cu instalatia Zenith 844.

Beneficiarul a solicitat marirea latimii de lucru, fapt care a necesitat o serie de modificari la sertarul de alimentare, la masa de vibrare si la magazia de palete. O alta solicitare importanta a fost marirea vitezei de productie si a confortului de operare. De la un ritm de 28 - 30 de secunde s-a ajuns la un ritm de 20 - 22 secunde. Reducerea s-a efectuat cu ajutorul unor pompe hidraulice performante si a unui soft de asemenea imbunatatit. Prin urmare, comanda CPU Siemens S7-317 are o capacitate de calcul mai buna, astfel incat timpul pentru operatiile de calcul se reduce considerabil. Toate axele hidraulice sunt comandate in prezent prin rampe. Pe langa acest fapt, miscarile formei, sertarelor de alimentare, mesei de vibrare si a sinelor sunt cuprinse intr-un sistem de masurare linear.

Productia
Masa de vibrare cu doua parti are un sistem separat de reglare a frecventei de vibrare. Vibrarea de pregatire si vibrarea principala se pot ajusta optim pentru fiecare jumatate a mesei, iar senzorii optici incorporati in masa permit controlul permanent al pozitiei si calitatii suprafetei produsului. Umplerea rapida si uniforma a formelor se face cu ajutorul carucioarelor autopropulsate cu gratii de dozare ce au comanda proportionala.

Constructia acestei noi serii de modele se face cu ajutorul unui panou de operare "touch screen", care dispune de un meniu intuitiv. Accentul s-a pus pe o prezentare clara in culori si pe utilizarea simbolurilor. Parametrii de productie se pot introduce pe teme si se pot memora, lucrul acesta folosind ulterior la o utilizare mai rapida. Cu ajutorul panoului de operare se pot comanda retetele si parametrii optimi ai masinii pentru fiecare forma si situatie de finisare.

O alta dezvoltare suplimentara solicitata de beneficiar a fost un program special pentru fabricarea de materiale ce vor avea un aspect imbatranit. Astfel, prin utilizarea betonului colorat se obtine o nuantare optima a produselor cu amestec de beton de culoare diferita.

Zenith 844 a fost conceput pentru inaltimi ale produselor de la 50 mm pana la 500 mm. Pe langa pietrele de pavaj, borduri, acest model realizeaza o multitudine de materiale similare blocurilor pentru fundatii si alte elemente decorative pentru amenajarea terenurilor. Trebuie mentionat ca unele produse mai inalte, in functie de greutatea proprie si forma lor pot fi executate doar in regim mono-palet.

Pentru alimentarea cu beton a instalatiei s-a montat un sistem de alimentare cu carucior. Din cauza datelor constructive, traseul caii de la betoniera la instalatie trebuie sa aiba o panta de 23 de grade pentru a trece peste silozul masinii.

Pe langa pozitia de oprire deasupra silozului vibropresei 844, caruciorul mai are un post de descarcare intr-un vehicul pentru transportarea betonului. Acest lucru este necesar deoarece statia de beton alimenteaza si utilajul mobil Zenith 912 R1500 aflat in aceeasi hala. Pentru asigurarea acestui perimetru s-a instalat un sistem de siguranta semaforizat care permite accesul vehiculului pentru transportarea betonului pentru alimentare.

Cabina izolata fonic este dotata cu usi automate.
O unitate de productie cu zece blocuri de pavaj se expediaza dupa intarire la sectia de ambalare. Ceea ce astazi se face inca cu ajutorul stivuitorului, in cateva luni operatia va fi rezolvata de un sistem automat de transport.
O cabina antifonica livrata de asemenea de catre Zenith (foto 3) reduce zgomotul in hala. Produsele ce parasesc cabina sau cupa de alimentare, care intra in cabina, trec prin usile cu inchidere automata (foto 5).

Ambalarea
Alaturi de masina de productie s-a instalat si o masina de ambalat. Aceasta se afla in hala invecinata, dar este legata de aceasta printr-o banda cu role. Produsele finite se aseaza pe banda cu role cu ajutorul stivuitorului (foto 6) si ajung automat in sectia de ambalare. Un impingator hidraulic deplaseaza pachetele pe o banda. Un sistem cu ghidare actionat hidraulic asigura pachetul si il preseaza pentru ambalare (foto 7). Paletele cu produse finite ajung in magazie pe o banda cu role, iar de aici sunt transportate cu stivuitorul in hala de ambalare. (foto 8)

Posibilitatile instalatiei
Sistemul modular al instalatiei permite dezvoltarea acesteia pas cu pas, pana la automatizarea completa. Instalatia de la NV Windmolders Beton este conceputa pentru dezvoltarea cu un ansamblu de depozitare pentru pachetele de produs in curs de intarire. Se poate obtine o linie de productie complet automatizata incepand de la alimentarea cu materie prima si terminand cu pachetul de produs finit pregatit pentru expediere.

Sistemele de masura lineare pentru toate axele in miscare permit reglarea optima a masinii in functie de tipul de beton produs. Deoarece acest reglaj a devenit mult mai rapid, instalatia 844 a fost un real succes: "Comanda inteligenta face ca productia noastra sa fie atat de rapida si de calitate incat clientii nostri nu fac diferenta dintre produsele celor doua instalatii, calitatea produselor din beton executate cu aceasta instalatie nu difera de cele executate pe vibropresa monopalet" sustin specialistii de la NV Windmolders Beton.

Avantaje
- necesarul de spatiu este redus
- montajul si instalarea sunt executate rapid;
- curatirea zilnica se realizeaza simplu si dureaza aproximativ 20 minute;
- timpii redusi de invatare a modului de operare a vibropresei multi-palet 844;
- modul de operare este predat de catre reprezentanti Zenith;
- miscari hidraulice optimizate, nu mai exista "lovituri", in acest fel se lungeste considerabil viata elementelor hidraulice si a mecanismelor actionate;
- sistemele de masura lineare pentru toate axele in miscare permit reglarea optima a utilajului in functie de tipul de beton produs.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI