Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

F.P.V.S.

18.08.2008
Ec. IULIU CIOBANU
Dupa cum cred ca v-ati dat seama din editiile anterioare, m-am gandit sa prezint lucruri mai putin cunoscute dintr-un domeniu complementar leasing-ului financiar, si anume asigurarile. In numarul acesta voi incerca sa expun o idee despre F.P.V.S, pentru ca este un drept al nostru, dar se pare ca ramane totusi destul de ascuns conducatorilor auto.

Directiva a II-a a Consiliului Comunitatii Europene (84/5/CEE) pentru armonizarea legislatiei statelor membre privind asigurarea de raspundere civila rezultata din circulatia autovehiculelor adoptata in 30 decembrie 1983, a impus ca fiecare stat membru al Comunitatii Europene sa creeze sau sa autorizeze un organism cu rolul de a repara, cel putin in limitele obligatiei pe care o au asiguratorii, daunele materiale sau corporale cauzate de un vehicul neidentificat sau de un vehicul pentru care nu a fost incheiata asigurarea de raspundere civila auto.

Acest organism este creat si functioneaza in toate statele membre ale Spatiului Economic European (SEE) si in Elvetia si este denumit, cu o singura exceptie, Fond de Garantare. (In Italia, acest organism este denumit Fond de protectie a victimelor strazii).

In Romania, institutia a fost creata prin Legea nr. 136/29 decembrie 1995 privind asigurarile si reasigurarile, sub denumirea de Fond de protectie a victimelor strazii (F.P.V.S.).

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania a fost numit "Administrator" al acestui Fond.

In cazul accidentelor de circulatie produse de autori neidentificati se acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau decese, iar in cazul accidentelor produse de autori identificati cu autovehicule sau tramvaie neasigurate se acorda despagubiri atat pentru vatamari corporale sau decese cat si pentru daune materiale.

Cuantumul despagubirilor se stabileste in conformitate cu normele privind aplicarea legii de raspundere civila auto in Romania. In cazul despagubirilor pentru daune materiale, din despagubirea cuvenita se scade o franciza reprezentand echivalentul a 100 EUR.

Trebuie stiut ca din F.P.V.S. nu se acorda despagubiri: persoanei vinovate de producerea accidentului; persoanelor aflate de buna voie in autovehiculul vinovat de producerea accidentului, daca acestea stiau ca autovehiculul respectiv nu este asigurat; persoanelor aflate de buna voie in autovehiculul neasigurat, vinovat de producerea accidentului, daca acestea stiau ca autovehiculul respectiv este furat; daca persoanele afectate isi pot recupera prejudiciul suferit in baza unei asigurari facultative; societatilor de asigurare de bunuri care au despagubit victima; pentru pagube aduse drumurilor publice, diferitelor obiecte si/sau accesorii apartinand drumurilor publice, instalatiilor electrice si de comunicatii, precum si/sau panourilor ori firmelor de publicitate.

Dupa plata despagubirilor F.P.V.S. are drept de proces pentru recuperarea, de la persoana raspunzatoare de producerea accidentului sau de la cele care nu si-au indeplinit obligatia de a incheia asigurarea de raspundere civila auto, a tuturor indemnizatiilor de despagubire platite persoanelor prejudiciate precum si a cheltuielilor aferente instrumentarii si lichidarii daunei.

Valoarea despagubirilor pentru vatamari corporale ajunge la un maxim de 500.000 euro "pe eveniment", indiferent cate persoane au avut de suferit in accidentul produs de un autor necunoscut sau de un sofer fara RCA.

Cat priveste daunele materiale, suma maxima care se poate plati pentru despagubiri este de 100.000 euro. Fondul poate acorda despagubiri materiale si pentru accidentele cu autor necunoscut, dar numai in situatia in care in accident a avut de suferit o persoana care are nevoie de minimum 60 de zile de spitalizare pentru vindecare.

Conditiile de despagubire, constatarea si evaluarea prejudiciilor, precum si plata despagubirilor respecta prevederile care reglementeaza aceste aspecte pentru asigurarea obligatorie RCA.

Persoana prejudiciata beneficiaza de despagubiri din Fond in aceleasi limite si aceleasi conditii ca si o persoana prejudiciata de un vehicul care are asigurare RCA valabila.

Persoana prejudiciata NU poate apela la Fond daca poate fi despagubita in baza unor asigurari facultative.

Desi exista pe hartie inca din 1996, fondul de protectie a victimelor strazii a devenit functional abia in 2005, din cauza unor vicii de interpretare. Fondul de protectie a victimelor strazii se constituie din contributiile asiguratorilor RCA, adica din primele enorme pe care noi le achitam anual, asa ca, de ce sa nu stim ca exista un serviciu care se ocupa si de cazurile acestea.

Ramane un semn de intrebare asupra conditiei de asigurare facultative pe care sper sa il pot dezbate intr-o editie viitoare.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI