Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Aniversare

Putzmeister - 50 de ani de istorie a tehnologiilor de varf

18.08.2008
Putzmeister - 50 de ani de istorie a tehnologiilor de varf
Cu o crestere medie peste cotele prevazute timp de multi ani, o cifra de afaceri de 1,5 mld. USD in anul 2007 si aproape 4.000 de angajati, Grupul Putzmeister este astazi unul dintre cei mai de succes producatori germani de utilaje pentru constructii. Cu 50 de ani in urma nimeni nu si-ar fi imaginat ca un student la inginerie mecanica va avea atata influenta incat sa schimbe intreaga industrie cu ideile prezentate in lucrarea sa de diploma.
Compania pentru fabricarea si asamblarea utilajelor pentru tencuit, fondata in anul 1958 de catre Karl Schlecht in garajul tatalui sau, a devenit astazi unul dintre cei mai mari furnizori de pompe de beton, pompe pentru mortar, benzi transportoare precum si pompe si sisteme siloz industriale de densitate mare, cu peste 20 de filiale in intreaga lume.

Intotdeauna aproape de clienti si de problemele lor
Inca de la inceput, fondatorul Putzmeister a ramas fidel unui principiu a carui importanta este deseori subestimata astazi. Pentru Karl Schlech legatura dintre el si client nu lua sfarsit odata cu livrarea utilajului, fiind mentinuta si pe perioada ce urma. "Grija" pentru clientii sai si problemele lor insemna ca domnul Karl Schlech si angajatii sai aveau capacitatea de a detecta punctele slabe la nivelul designului (daca erau relevante) inca dintr-o etapa incipienta, reusind astfel sa optimizeze utilajele Putzmeister cu promptitudine.

Dar apropierea de clienti presupunea si o retea de service si de vanzari foarte bine construita, asemenea unei tesaturi. Putzmeister a inceput sa isi consolideze propriile filiale in Germania inca din 1960 (Munich, Essen, Hamburg, Hildesheim- dupa care au urmat Frankfurt, Berlin si Gera). Din 1970 acestora li s-au adaugat filialele internationale din Italia, Marea Britanie, Franta, Spania, Brazilia si Africa de Sud si mai tarziu in Statele Unite ale Americii, China,Coreea, Japonia, Rusia, India si Turcia. In plus, o organizatie de aproximativ 300 de dealeri bine instruiti si puncte de service au sustinut partea de vanzari pentru Putzmeister, atat in Germania cat si in strainatate.

Utilajele pentru tencuit au revolutionat industria
Prin dezvoltarea unei noi pompe de mortar, in anul 1958, construirea primei pompe cu amestecare continua pentru tencuiala in anul 1965 si inventarea benzii transportoare pe baza de aer comprimat in acelasi an, Karl Schlecht a revolutionat industria constructiilor atat in lucrarile de exterior cat si in cele de interior. Aceste inovatii tehnice au determinat reducerea masiva a efortului fizic depus de muncitori pe santiere, rationalizand in acelasi timp utilizarea materialelor.

Nou-venitul Putzmeister agita piata pompelor de beton
Putzmeister si-a extins gama de produse odata cu dezvoltarea  pompelor de beton in anul 1960. De aceasta data, Putzmeister nu a mai fost inventatorul pompelor de beton, dar acest lucru nu a impiedicat compania sa intre in competitie cu producatorii deja consacrati.

In acel moment, pompele de beton isi atinsesera limitele, in primul rand datorita proiectarii lor. O presiune mai mare de lucru, un volum mai mare al pompei si o livrare mai rapida a betonului era un lucru posibil, in opinia lui Karl Schlecht, dar aceste rezultate se puteau obtine doar daca principiile anterioare de design erau inlocuite de altele revolutionare.
Astfel  a fost  adus pe piata conceptul pompei cu piston cu actionare hidraulica, cu doi cilindri, a carui functionare era sincronizata cu ajutorul unui sistem de supape. Putzmeister, ca nou-venit pe piata, a inceput sa agite lucrurile pentru producatorii deja consacrati. Dupa ce a atins recordul mondial de 310  m pentru pomparea la mare inaltime a betonului la constructia turnului de Telecomunicatii din orasul Frankfurt (1977), Putzmeister a primit in sfarsit locul pe care-l merita pe scena internationala a producatorilor de utilaje de constructii.

Din principiu, fondatorul firmei  Putzmeister a evitat imprimarea unui grad prea mare de integrare verticala in munca sa. In schimb, el a cautat sa colaboreze cu furnizori calificati care produceau nu numai componente individuale, dar si ansambluri intregi pentru pompele de beton si de mortar, in concordanta cu specificatiile Putzmeister. Utilajele complete erau mai apoi asamblate in fabricile Putzmeister. Componentele "strategice" erau de asemenea produse in cadrul companiei si au inclus, inca din anul 1979 bratele articulate, structura bazei de sustinere a intregului ansamblu, dar si sistemele de suport pentru pompele de beton Putzmeister montate pe camion. Astazi, aceste componente extrem de viguroase si specifice brandului sunt produse  folosind roboti pentru sudat in centrele ultramoderne de productie ale fabricilor Putzmeiser Althengstett, langa orasul Calow si Grundau, in apropierea orasului Hanau.

Tehnologia pompelor de beton pentru livrarea solidelor de densitate mare
Din 1977, Putzmeister si-a utilizat cunostintele din domeniul tehnologiei de pompare pentru a transporta si alte tipuri de materiale, destul de diferite. Initial pompele de beton produse in serie erau folosite pentru a transporta sedimente prin conducte plutitoare  sau pentru a transporta pamantul excavat in timpul lucrarilor pentru realizarea tunelurilor. Dar Putzmeister a dezvoltat in scurt timp aceste utilaje, obtinand sisteme puternice de pompare pentru transportul solidelor de densitate mare, care, in functie de mediul de transport, puteau fi combinate cu dispozitive speciale de alimentare si masurare, mixere, silozuri sau echipamente de descarcare. Domeniile in care se utilizeaza pompele Putzmeister pentru solide de mare densitate includ mineritul, fabricile de tratare a apelor reziduale si a deseurilor, fabrici pentru deseurile biologice si de depozitare a acestora. In acelasi timp, pompele Putzmeister pentru solidele de densitate mare preiau diverse sarcini din industria de ciment, centralelor electrice, industria uleiurilor si a gazelor, tratarea apelor si asanarea terenurilor din lungul coastelor. Productivitatea unei pompe poate ajunge la 500 mc/h.

Doua recorduri mondiale in anul aniversarii Putzmeister
Fie ca era vorba de constructii sub sau deasupra pamantului, fie ca erau pe santiere mici, private sau pentru proiecte mari - pompele Putzmeister au fost folosite timp de decenii pentru aplicarea mortarului pentru tencuieli pentru pereti interiori sau exteriori, pentru pomparea la inaltime sau pentru a pune cantitatea potrivita de beton in cofraje. Putzmeister are o gama variata de pompe de beton montate pe camion, care pot fi combinate cu brate flexibile, pentru utilizari in diverse aplicatii. Aceste echipamente au fost create pentru debite de pana la 200 mc/h. Cu ocazia implinirii a 50 de ani, compania si-a surprins clientii prezentand o pompa de beton montata pe camion dotata cu primul brat din lume care poate atinge o inaltime de lucru de 70 m. Astfel, Putzmeister a mai stabilit un record mondial si a mai pus o piatra de hotar in istoria tehnologiei.

Pe santierele mari de constructii, pompele de beton Putzmeister sunt adesea intalnite in versiunea stationara. In aceasta versiune liniile lungi de transport a betonului sunt conectate la pompa la baza cladirii de mare inaltime la bratele stationare de la etajele de mai sus. Cu o presiune a betonului de aproximativ 200 bar, o astfel de pompa a fost utilizata la constructia renumitului Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume, atingand inaltimea record de livrare de 606 m in luna aprilie 2008.  Dar pompele stationare Putzmeister pot fi folosite si pentru a livra betonul pe distante de cativa km, pe orizontala, asa cum se intampla si in cazul lucrarilor pentru tuneluri.

Competenta tehnica: acceptarea provocarilor
Pe langa numeroasele recorduri mondiale, utilajele Putzmeister au rescris de asemenea istoria tehnicii de mai multe ori prin inventiile si dezvoltarile spectaculoase ale unor solutii proprii. De exemplu, munca de pionierat  in dezvoltarea pompelor mari de beton montate pe camion, dotate cu 5 sau chiar 6 brate: in anul 1986, cateva dintre aceste brate cu raza mare de actiune au fost special echipate pentru a rezista la radiatii si pentru a putea functiona continuu timp de cateva luni, ajutand la constructia unei suprafete protectoare de beton armat in jurul reactorului atomic distrus de la Cernobil.

Pentru constructia Euro Tunelului (1988 - 1994), Putzmeister a prezentat doua solutii carora li s-a acordat multa atentie in aceasta industrie: prima a fost  o pompa puternica pentru solide de densitate mare, care livra cantitati imense de material excavat de la tunel la un spatiu de depozitare. Cea de-a doua a fost un sistem injectie si umplere asistat de calculator.

Pregatiti pentru sarcinile viitoare de lucru
In anul 2008, la 50 de ani de la nasterea companiei, Putzmeister se poate mandri acum cu o gama bine definita de produse din domeniul betonului, mortarului si a tehnologiei industriale. Fondatorul companiei, Karl Schlecht a restructurat Grupul Putzmeister intr-o companie, divizandu-l in sectoare tehnologice individuale de piata sub umbrela Putzmeister Holding GmbH.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI