Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje de balastieră

Recomandarea Komatsu: calitatea

18.08.2008
Dan Pavel, Gheorghe Apostol
Recomandarea Komatsu: calitatea
Bucurestiul se transforma rapid, mici orasele fiind construite atat in jurul lui, cat si spre orasele invecinate, Pitesti si Ploiesti. Ansambluri rezidentiale, hypermarketuri, drumuri de acces spre acestea, totul se ridica parca peste noapte.
Ritmul de lucru alert, care in lunile de vara nu conteneste nici macar o clipa, nu poate fi sustinut fara un element esential: betonul. Iar daca piata cimentului se aseamana mult cu cea a petrolului, cu jucatori de talie internationala si cu fluctuatii mari ale pretului de vanzare (de obicei in sus), nu acelasi lucru se poate spune despre al doilea element important: agregatele de balastiere.

Pietrisul si nisipul, extrase din albiile raurilor sau din exploatarile de suprafata, reprezinta un element esential pentru orice constructie, indiferent de marimea ei. Aici nu mai putem vorbi de monopolul unor producatori mari, zeci de balastiere fiind deschise in jurul fiecarui oras din Romania. Promptitudinea livrarilor si calitatea sorturilor fac diferenta intre un producator de agregate si altul.

Insa dincolo de profesionalismul oamenilor, elementul de baza, fara de care nu poti vorbi de o afacere adevarata, este reprezentat de utilaje. Praful, temperaturile extreme, ritmul de lucru care nu de putine ori este similar cu cel al constructorilor, toate acestea cer utilaje rezistente la conditii extrem de dure de lucru, exploatarea fiind aproape continua. In plus, proprietarii de balastiere "vaneaza" in permanenta operatorii priceputi, salariile apropiindu-se de cele din Spania sau Italia, si ca atare acestia doresc sa ofere cele mai bune conditii de lucru angajatilor. Practic, acum aerul conditionat nu mai este un moft, ci o necesitate, nu de putine ori fiind comandate si cu instalatie audio. Iar de cele mai multe ori, selectia marcii utilajelor se face avand la baza si parerea operatorului, care apreciaza usurinta manevrarii cupei de excavator sau incarcator, marimea campului vizual sau intretinerile periodice simple.

Daca vizitezi balastierele situate in apropierea autostrazii Bucuresti - Pitesti, nu poti sa nu observi numarul mare de utilaje marca Komatsu. Povestea lor este simpla, si am aflat-o stand de vorba cu directorul firmei Eurosort, domnul Adrian Enache: "Noi am fost primii care au cumparat utilaje Komatsu in aceasta zona, am fost multumiti si am continuat sa le recomandam si altora. In prezent, aproape toate balastierele din imprejurimi si-au dotat santierele cu utilaje Komatsu".

Eurosort este o societate specializata in productia de agregate de balastiera. Ca atare, in cei patru ani de activitate, firma a dezvoltat relatii cu societati importante din domeniul constructiilor, ajungand in prezent la o productivitate medie lunara de 45.000 mc de agregate. Esential pentru firma este livrarea la timp a sorturilor comandate, clientii fiind companii care produc cantitati mari de beton pentru constructii importante din zona capitalei sau a orasului Pitesti. Astfel, utilajele trebuie sa functioneze permanent, fara intreruperi mari, trebuind sa reziste la un ritm de lucru de  cel putin 12 ore pe zi: "Avem doua incarcatoare Komatsu, dintre care unul lucreaza 12 ore si asigura activitatea pe timpul cat lucreaza statia, iar celalalt asigura incarcarea si noaptea. ªi in cazul excavatoarelor, lucrul se realizeaza la schimb intre doua astfel de utilaje. In general, un excavator este de ajuns pentru necesarul de munca de aici. Cele sase utilaje pe care le detinem, doua excavatoare si patru incarcatoare, folosite la doua balastiere, sunt toate marca Komatsu."

Primul utilaj achizitionat de Eurosort a fost un excavator Komatsu 210, in urma cu 3 ani, utilaj care ulterior a fost vandut dupa 10.000 de ore de functionare. Acesta functiona fara probleme atunci cand a fost vandut, dar cum conducerea societatii doreste totdeauna sa lucreze cu cele mai bune utilaje ale momentului, a cumparat unul nou, tot marca Komatsu.

"Momentan, detinem doua excavatoare Komatsu 240. Incarcatoarele sunt mai noi, deoarece pana la achizitionarea acestora am apelat la inchirierea de utilaje. De curand, am facut revizia de 7.500 de ore la excavatoare si 8.000 de ore la incarcatoare, asta dupa o perioada de numai doi ani. Media este de 4.000 - 4.500 de ore pe an in cazul utilajelor ce lucreaza in doua schimburi. Munca este intensa, tocmai de aceea este necesar ca utilajele sa fie tot timpul in stare buna de functionare, fara a fi necesar sa alocam mult timp reparatiilor."

Deoarece putem vorbi deja de o traditie in domeniul utilajelor Komatsu, credem ca sunt interesante si problemele ridicate de acestea in cei trei ani de exploatare in cadrul balastierelor firmei Eurosort. Astfel, domnul Enache ne-a declarat ca reparatiile suferite de-a lungul timpului sunt minore, cele mai importante fiind cele legate de schimbarea furtunurilor sistemului hidraulic, dar si acestea la perioade mari de timp: "De-a lungul timpului, utilajele s-au comportat bine, nu au necesitat multe reparatii si cele pe care le-au suferit au fost minore, cum ar fi furtunurile care cedeaza putin mai repede. In timp, la peste 5. 000 de ore de functionare, apar astfel de probleme ".

Intrand in amanunte, am fost curiosi daca in continuare cei de la Eurosort vor merge pe mana celor de la Komatsu: "Vom continua cu Komatsu. Primul plus acordat lui Komatsu il reprezinta raportul calitate-pret. Pretul este unul foarte bun pentru ceea ce pot oferi utilajele Komatsu. Insa trebuie intotdeauna tinut seama de intretinerea utilajelor, care trebuie facuta la termen. Utilajele sunt echipate cu aer conditionat, ungere automata. Consumul este unul bun, de aproximativ 21 litri pe ora."

Deoarece de multe ori parerea operatorului este importanta atunci cand se achizitioneaza o anumita marca, am stat de vorba cu mecanicul unui excavator Komatsu model PC240LC:  "In primul rand, daca initial nu ai mers pe buldozer sau incarcator frontal, este greu sa manuiesti un astfel de excavator. Timpul de lucru este de 10 ore mai tot timpul, singurele pauze, de numai cateva minute pot aparea intre doua autocamioane ce trebuie incarcate. Datorita faptului ca e usor de manevrat, nu este greu sa faci fata la 10 ore de lucru pe zi, 5 zile saptamanal, iar uneori se munceste si sambata, atunci cand au loc finalizari de lucrari."

Operatorul, cu o experienta de opt ani, realizata numai pe utilaje moderne, s-a declarat foarte multumit de noul excavator Komatsu, pe care lucreaza de un an: "Nu am avut probleme semnificative si, cel mai important, utilajul este foarte exact, aspect deosebit de important in cazul unui excavator. Din punctul acestuia de vedere, este o munca foarte frumoasa iar aerul conditionat este o optiune indispensabila, mai ales atunci cand se lucreaza in zonele cu mult praf. Este o meserie care se fura, exemplul cel mai elocvent a fost cu fratele acestuia, pe care a incercat timp de 8 luni de zile sa il invete cum sa manuiasca corect un utilaj. "Cel mai important este sa iti placa ceea ce faci! Nu mi-as schimba meseria pentru nimic altceva. Despre utilajul Komatsu, pot spune numai punctul meu de vedere: foarte flexibil, usor de utilizat si mai ales rapid, ceea ce apreciez in mod deosebit".  


Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI