Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje usoare

Un tandem de viitor

18.08.2008
Ruxandra Horhogea, Madalina Dragomir, Dan Pavel
Un tandem de viitor
Radacini este o firma de traditie in Romania, fiind cunoscuta in special datorita capacitatii sale de vanzare si a service-urilor auto. Dezvoltarea sectorului constructiilor in Romania a atras dupa sine si cresterea vanzarilor in acest domeniu, astfel ca, in anul 2006 o divizie a grupului a beneficiat de independenta, pentru a se putea diferentia, dar si pentru a accelera activitatea de vanzare si pe cea de service.

Astfel a aparut Radacini Equipment, societate specializata in comercializarea echipamentelor pentru constructii marca Doosan Infracore. Societatea ofera o gama larga de stivuitoare frontale cu actionare diesel, LPG/benzina, electro-stivuitoare si utilaje pentru constructii.

Noi am vazut la lucru in apropierea orasului Targoviste un astfel de tandem, purtand marca Doosan. De fapt, in acest caz, alegerea marcii nu a fost o problema pentru proprietarul acestor utilaje, societatea  Gheorghiu Company, Radacini Equipment avand deja o reputatie solida pe segmentul utilajelor mici.

Firma Gheorghiu are o mare experienta in domeniul constructiilor, fiind infiintata in anul 1991. De-a lungul timpului, sub egida companiei, au fost efectuate lucrari de mari dimensiuni: cladiri, blocuri, alimentari cu apa. Politica firmei de inlocuire a utilajelor vechi cu altele de ultima generatie, de mare randament, a adus si primele utilaje marca Doosan Infracore in parcul auto al societatii Gheorghiu.  Astfel, societatea detine in momentul de fata gama completa pentru canalizari si alimentari cu apa: excavator, incarcator, basculanta, plus echipamentele de mica mecanizare si accesoriile pentru utilaje.

Alegerea celor mai potrivite utilaje pentru  tipul de activitate pe care-l desfasoara compania este o adevarata istorie. Directorul general al firmei, domnul Cornel Gheorghiu, ne spune ca totul a inceput in anul 2007, cand, in urma asocierii cu o firma cu sediul in Italia, au castigat licitatia pentru alimentarea cu apa a zonei Bascov. Lucrarea a fost importanta din punctul de vedere al volumului de lucrari si, deoarece partea italiana s-a retras inaintea finalizarii lucrarii, firma din Romania s-a vazut pusa in situatia de a cumpara utilaje necesare  la saparea fundatiilor, pentru demolari si amenajare de cai de acces pentru santier. Au fost asadar achizitionate utilajele potrivite ca marime, care sa indeplineasca in intregime cerintele constructorului. Alegerea utilajului trebuie facuta cu mare atentie si mai ales in cunostinta de cauza: "Utilajele, fiind mai mici asigura lucrul pe strazi inguste, permit saparea de fundatii pentru cladiri, spre deosebire de buldo-excavatoare, care sunt concepute pentru lucrul in camp deschis. Incarcatorul detinut de firma este dotat si cu furci, putand descarca si incarca chiar si caramida sau marfuri paletizate. Utilajele au fost cumparate si cu o parte din accesoriile compatibile si care puteau fi achizitionate la momentul respectiv".

Deoarece piata utilajelor este intr-o continua schimbare in Romania, putem spune ca in acest an sunt la mare cautare utilajele "mini". Usor de transportat, un excavator si un incarcator putand fi incarcate intr-un camion cu prelata de 7,5 t, eficiente in spatiile inguste ale marilor aglomerari urbane, acestea devin un concurent redutabil al buldo-excavatoarelor.

"Corespund cerintelor noastre, si le-am utilizat intens"

Masini&Utilaje: Cu cat timp in urma ati cumparat aceste utilaje?

Cornel Gheorghiu: Sunt relativ noi intrucat le-am cumparat cu doar o luna in urma. Din cate au demonstrat pana acum, acestea rezista foarte bine la lucru, excavatorul are o medie de lucru pe zi de 8 ore, fiind folosit si la demolari si la sapaturi.

M&U: Cum v-ati orientat tocmai spre marca Doosan?
C.G.: Unul dintre motivele pentru care am ales Doosan este pretul, mult mai scazut decat al altor utilaje de acest gen. Ca fiabilitate, in momentul de fata suntem in perioada de testari, urmarim evolutia utilajelor, iar in timp urmeaza sa analizam rezultatele in amanunt. Aceasta marca este produsa in Coreea, iar designul este unul foarte reusit. Important de precizat este ca utilajele Doosan au aceleasi capacitati de lucru precum oricare alt produs de acest tip, acestea din urma implicand insa costuri mult mai ridicate. Diferentele de pret nu sunt deloc neglijabile, de exemplu, diferenta la un incarcator este de 12 - 15.000 EUR, iar la un excavator de aproximativ 25.000 EUR, poate chiar mai mult. Pana in momentul de fata, acestea corespund cerintelor noastre si le-am utilizat intens. Utilajele, in momentul cumpararii, au fost achizitionate in varianta standard,  accesoriile fiind aduse ulterior.

M&U: Cat a durat livrarea echipamentelor?
CG: Aceasta nu a fost deloc o problema intrucat utilajele existau deja in stoc. In momentul in care am cazut de acord asupra a ceea ce doream, in cinci zile au si sosit.

M&U: Pe viitor, v-ati gandit ce utilaje aveti nevoie sa achizitionati?
CG: Un alt utilaj care ne-ar fi necesar este o macara, intrucat avem in vedere constructia unor blocuri. Perspective de dezvoltare exista, zona unde ne desfasuram activitatea, Targoviste, este mult ramasa in urma in domeniul constructiilor fata de alte zone ale tarii.  Activitatea noastra este specifica: pentru noi, realizarea unei lucrari de amploare nu necesita si implicarea multor oameni. Astfel, operatorul de pe excavator poate lucra si pe incarcator sau alt echipament sau poate realiza altfel de activitati, ce nu implica un utilaj.

Excavatorul DX35Z:
  • Model Motor: YANMAR, 3TNV88
  • Putere motor: 27,6 CP/ 2.200 rpm
  • Cuplu motor: 110 Nm/1.200 rpm
  • Greutate operationala: 3.700 kg
  • Capacitatea cupei: 0,11 mc
  • Cabina operatorului: rezistenta la socuri, izolata fonic de cele patru geamuri laterale de protectie, care ofera vizibilitate totala. Dotata cu aer conditionat.
Incarcatorul frontal 440 plus:
  • Motor: 47,7 CP
  • Cuplu: 15,3 daN/1.600 rpm
  • Dimensiuni de gabarit si lucru (lungime x latime x inaltime): 3.208 x 1.611 x 3.704
  • Capacitate cupa: 0,34 mc
Observatii privind comportamentul utilajelor de la Doosan, utilizate in regim intensiv:

Mini excavatoarele Doosan sunt o solutie potrivita pentru lucrari edilitare, de la canale inguste pana la lucrari de anvergura. Dimensiunile compacte permit operarea in spatii inguste, iar sistemul de control precis asigura eficienta. In ceea ce priveste mini-incarcatoarele, postul de lucru ergonomic permite operatorului sa mareasca productivitatea si durata de viata a echipamentului concomitent cu reducerea costurilor de exploatare. Puterea excavatoarelor Doosan este utilizata in mod eficient, reusind sa asigure performante. Controlul electric al motorului asigura o putere optima si echilibru in utilizare. Incarcatoarele frontale asigura o flexibilitate maxima.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI