Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Demo Show

Atlas Copco - demonstratie de forta la Casa Radio

17.09.2008
Atlas Copco - demonstratie de forta la Casa Radio
Luna lui Cuptor in Bucuresti nu reuseste sa intimideze constructorii, chiar daca soarele arde nemilos deasupra capetelor. In jurul niciodata terminatei Case Radio, o cladire de dimensiuni ciclopice si cu o arhitectura pe masura epocii nu de mult apuse, forfota mare: autocarele aduc reprezentanti ai firmelor de constructii din Europa de Centrala si de Est, invitati sa vada la lucru imensele ciocane demolatoare, foarfeci si alte echipamente de inalt randament utilizate in constructii, marca Atlas Copco.

Gazda evenimentului este cea mai mare firma din Romania specializata in activitatile de demolare, si probabil una dintre cele mai importante din Europa, societatea Apolodor SA. Aceasta are ca sarcina demolarea corpului central al cladirii Casei Radio, o sarcina extrem de grea, daca tinem cont ca in structura cladirii au fost incorporate pe rol de otel beton profile I similare ca dimensiuni cu sinele de cale ferata. O cladire facuta parca pentru eternitate, cum a remarcat unul dintre participanti. Vadit impresionati de marimea cladirii, oaspetii straini devin brusc interesati si de cele doua excavatoare Liebherr Litronic 944 si Liebherr Litronic 954 echipate cu utilaje Atlas Copco de ultima generatie.

Trebuie spus ca un astfel de eveniment dublu, si anume demolarea unei constructii de dimensiuni foarte mari, in paralel cu prezentarea gamei grele de echipamente de la Atlas Copco, reprezinta o ocazie unica pentru profesionisti. Acest eveniment nu ar fi putut avea loc fara implicarea directa, ca organizator, a societatii GENCO’93, distribuitor al echipamentelor pentru constructii marca Atlas Copco.

Echipamentele au fost alese intr-o anumita ordine, printre acestea regasindu-se o foarfeca universala, capabila sa taie si beton si fier, dar si un pulverizator, care are rolul de a marunti materialul rezultat in urma activitatii de taiere. Acestea sunt niste operatiuni secventiale, care se succed si se completeaza una pe alta: prima data se taie cu foarfecele, dupa care se marunteste, se taie, se separa fierul beton de beton, prin intermediul acestui echipament, iar mai apoi cu multi-graperul se sorteaza sau se realizeaza demolari usoare.

Reprezentantii Atlas Copco au declarat ca principalul scop al acestei demonstratii a fost acela de a invita posibilii clienti din Europa Centrala si de Est pe un santier reprezentativ din Romania, care are ca activitate de baza demolarea. Pentru a evita monotonia, au fost aduse si echipamente de mana: grup hidraulic cu pickamerul aferent, un perforator adaptat situatiilor din teren, cu coloana telescopica, utilizat de obicei in minerit, si care adaptat pe bratul unui excavator se foloseste la un anumit gen de aplicatii.

Domnul Ilie Nedelea, sef grup santiere Apolodor este un veteran in domeniul demolarilor si organizarii de santier. Domnia sa a primit toate grupurile de vizitatori si a avut grija sa asistam in siguranta la una dintre cele mai spectaculoase activitati de demolare din zona "Casa Radio". Despre echipamentele Atlas Copco, domnul Nedelea a declarat ca "firma Apolodor le utilizeaza inca de la inceputul activitatii sale. Sunt aproape 13 ani de cand lucram cu echipamente de la Atlas Copco, respectiv cu societatea Genco ‘93 si suntem foarte multumiti de colaborare. Tot de la acest producator avem si foarte multe mini-echipamente, incepand cu placi vibratoare si foarfeci. De altfel, primul cleste demolator din Romania a fost cumparat de catre Apolodor, acesta fiind bineinteles marca Atlas Copco".

Lucrarea de demolare la care am asistat a avut ca scop daramarea corpului A1 pana la cota – I7,99 m. Cu atat mai mare a fost interesul celor prezenti, cu cat toate operatiile de taiere, rupere si pulverizare au fost realizate in timp real, pe o structura ce trebuia demolata, nefiind o simpla demonstratie teoretica. Mai interesanta a fost mutarea campului de lucru a celor doua excavatoare Liebherr in interiorul cladirii, invitatii avand ocazia sa "admire" structura de rezistenta ce trebuia demolata. Aparent, intreaga constructie pare o fortareata inexpugnabila, excavatoarele Liebherr de mare capacitate devenind brusc foarte mici in comparatie cu peretii grosi de peste un metru. Spun aparent, deoarece unul dintre excavatoare incepe sa smulga bucati dintr-un stalp de sustinere care este aproape de doua ori mai inalt decat utilajul in sine.

Trebuie spus ca in afara utilajelor si echipamentelor performante, nu trebuie uitati nici operatorii utilajelor, profesionisti de prima mana. Acestia atacau exact punctele sensibile ale fiecarei structuri de rezistenta si chiar daca lupta parea inegala, dupa mari eforturi din partea utilajelor, cu motoarele turate la maxim, reuseau de fiecare data sa smulga, sa sparga bucati groase de beton armat cu bare de otel ce cantareau fiecare cateva tone. Ulterior, aceste bucati au fost sparte, maruntite si otelul extras tot de aceleasi doua utilaje, numai echipamentele Atlas Copco fiind inlocuite in functie de utilizare. Astfel am putut sa vedem si modul in care se face schimbarea unui ciocan hidraulic cu un cleste demolator, o activitate spectaculoasa, credeam noi, tinand cont ca fiecare dintre ele cantareau nu mai putin de trei tone. Practic, am fost putin dezamagiti, deoarece cei doi operatori ai utilajelor au reusit in cateva minute sa schimbe echipamentele fara sa apeleze la o macara sau un alt utilaj ajutator. Tehnologia Atlas Copco permite realizarea operatiunilor de montare/demontare chiar si la echipamentele foarte mari in timp record, gratie unui sistem autoblocant de prindere montat pe fiecare dintre acestea, care nu necesita interventia in forta a unui om sau utilaj suplimentar.

Trebuie mentionat ca echipamentele Atlas Copco utilizate de catre excavatoare in cadrul acestei aplicatii sunt printre cele mai mari existente in prezent in Romania, societatea Genco ’93 fiind distribuitor al acestor echipamente.


"Este pentru prima data cand vad asa ceva" - reprezentant firma de constructii - demolari, Croatia
"Este foarte placut sa participam la aceasta demonstratie intrucat putem analiza o serie de echipamente Atlas Copco. Este foarte interesant, mai ales ca este pentru prima data cand vad asa ceva. Cel mai important este ca aici poti vedea toate tipurile de echipamente: placi vibro-compactoare, foarfeci, picoane si multe altele. Este foarte important pentru client sa vada ceea ce poate face de fapt un astfel de utilaj. Atunci cand folosesti o singura marca, un singur producator, ai si un singur suport pentru service, tot al lor, ceea ce este un lucru bun. Din pacate, in Croatia nu exista decat doua astfel de firme pentru demolari, insa aceasta afacere nu este foarte dezvoltata acolo. Noi construim, nu demolam foarte mult. Insa, cat de curand, aceasta afacere se va dezvolta si acolo. Tocmai de aceea sunt aici, sa aflu mai multe despre Atlas Copco si despre acest tip de utilaje, in general. Este cel mai bine cand vezi cu ochii tai si poti explica ulterior si celorlalti.

Eu cred de asemenea ca reciclarea materialelor este o afacere pentru viitor oriunde in lume, iar Liebherr si Atlas Copco sunt intotdeauna impreuna pentru a satisface cerintele noastre, ale clientilor".


Reprezentant firma specializata in activitatea de demolare - Bulgaria:
"Suntem o firma privata din Bulgaria si am venit special in Romania pentru a vedea aceasta demonstratie. Avem si noi utilaje Atlas Copco: un ciocan si un foarfece. Locatia aleasa pentru aceasta demonstratie este una foarte potrivita iar oamenii care lucreaza sunt specialisti. Se poate remarca faptul ca aceasta cladire este foarte rezistenta si solicita multa munca. In Bulgaria acum incepe sa se dezvolte aceasta piata a demolarilor, pentru ca toate fabricile din jurul Sofiei sunt foarte vechi si trebuie daramate".


Reprezentantii societatii Atlas Copco - Romania au fost si ei prezenti
"In prezent oferim echipamente pentru toti pasii unei demolari. Avem echipamente pentru toate tipurile de materiale, pentru spargere, taiere, sortare, incarcare si transportare etc. Pentru moment, aceasta afacere merge foarte bine in Romania. Pentru Europa de Est acest business este deja dezvoltat si va fi din ce in ce mai mare. Cea mai mare piata o reprezinta grupul tarilor Europei Centrale, care se dezvolta la nivel inalt. Modurile de demolare se schimba atat in Romania cat si in Europa Centrala, nu se mai foloseste metoda veche de simpla demolare, acum se folosesc metode moderne.

Secretul succesului Atlas Copco consta in materialele de inalta calitate din care acestea sunt produse. Uneltele trebuie sa fie rapide, rezistente si puternice. Performantele acestora depind si de marimea lor, trebuie sa se aleaga echipamentul potrivit pentru o anumita activitate.

Calitatea oferita este cea mai importanta pentru ca asta este ceea ce solicita clientul.
In cadrul acestei demonstratii sunt prezenti potentiali clienti din Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia si Romania. Este o demonstratie care certifica din nou performantele echipamentelor de acest gen si anume a celor de demolare printr-un proiect extrem de extins cum este cel al Casei Radio.

Tinem sa multumim pe aceasta cale unei colaborari extrem de fructuoase cu distribuitorul nostru Genco ’93, in special domnului director Florin Barbuc, si nu in ultimul rand, multumiri domnului Radu Ouatu, de la Apolodor care ne-a permis sa efectuam aceasta aplicatie in santierul de aici".

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI