Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje de cariera

Hyundai face performanta pentru Lafarge

17.09.2008
Ruxandra Horhogea; Gheorghe Apostol
Hyundai face performanta pentru Lafarge
Grupul Lafrage reprezinta un nume cu traditie si vechime, in anul 2008 implinind 175 de ani de activitate. Istoria colosului incepe tocmai in anul 1833, in Franta, cand familia Pavin de Lafrage incepe prima sa activitate de productie, construind o fabrica de var. Pana in zilele noastre, succesul afacerii a purtat grupul pe toate continentele, prin cele mai diverse tari. Desi activitatile sale sunt extinse prin numeroase domenii de activitate, principalul produs care a adus notorietatea companiei si a facilitat instalarea ei intr-un binemeritat loc fruntas in topurile de productie si vanzare este betonul.

Pe langa preocuparea constanta fata de evolutia pozitiva a cifrei de afaceri, compania franceza este realmente interesata si de mediul inconjurator, si asta nu numai in Franta dar si in restul tarilor unde isi desfasoara activitatea. In acest sens, se poate mentiona faptul ca Lafrage este membru fondator al WCSD (World Council for Sustainable Development). Aceasta organizatie are drept principal scop, printre altele, reducerea emisiilor de CO2 in atmosfera. Grija permanenta pentru sanatatea si siguranta mediului inconjurator nu se opreste aici: grupul a incheiat un parteneriat pe cinci ani cu WWF (World Wildlife Fund), sustinand si implicandu-se in actiuni de salvare si conservare a mediului natural. In Romania, materializarea acestui parteneriat inseamna protejarea unor areale forestiere din Muntii Carpati, dar si mentinerea in aceleasi conditii a ecosistemului din Delta Dunarii.

In aceste conditii, orice utilaj si activitate dezvoltata de Lafarge trebuie sa indeplineasca o serie de conditii tehnice, din punctul de vedere al normelor de poluare si securitatii locului de munca, dar si de productivitate. Alegerea unei anumite marci se face dupa studii atente de piata, importanta fiind si rezistenta utilajului in conditii de exploatare dure, precum si un service rapid si de calitate.

Noi am vizitat cariera de piatra din apropiere de Huedin, exploatata de grupul Lafarge, unde lucreaza mai multe utilaje de mare randament, printre care si un excavator de mari dimensiuni marca Hyundai. Increderea aratata acestei marci, ca si importatorului in Romania, societatea Romcat Corporation, nu este intamplatoare, unul din argumentele importante in alegerea marcii fiind implicarea producatorului Hyundai in programe speciale destinate dezvoltarii securitatii muncii.

Daca implicarea in securitatea si sanatatea mediului inconjurator este o activitate in care Lafarge a investit foarte mult, aceasta politica a fost continuata si la nivelul personalului angajat. Politica de sanatate si securitate a personalului propriu se traduce in preocuparea permanenta pentru eliminarea riscurilor la locurile de munca, in acest sens sustinandu-se stagii de pregatire speciala ce asigura asimilarea celor mai noi metode de productie in conditii de maxima securitate.

Nu este un secret ca activitatea intr-o cariera de piatra nu este deloc usoara. Intr-o prima faza, materialul supus procesului de concasare se obtine prin explozii controlate, in urma carora rezulta bucati de roci dislocate din munte de cateva tone greutate fiecare. Primul utilaj care intra in contact cu materialul brut este un excavator de mari dimensiuni, in cazul nostru un Hyundai model 250 LC - 7A. Stancile rezultate sunt incarcate in dumpere sau sparte daca sunt prea mari, tot cu acelasi utilaj. Aceasta activitate este realizata la exploatarea de langa Huedin exclusiv cu excavatorul Hyundai, o sarcina extrem de importanta, mai ales daca tinem cont ca orice defectiunile a utilajului blocheaza intreaga activitate a exploatarii.

Ritmul de lucru intens presupune un necesar zilnic de aproximativ 140 de masini pentru transportul materialului, acestea asigurand mutarea a 1.400 de mc de material concasat. Acest ritm sustinut este mentinut in primul rand de excavatorul de mari dimensiuni Hyundai, acesta avand la activ deja o performanta notabila, aceea de a decoperta si terasa in munte materialul pe o inaltime de 20 m in doar cinci saptamani. O performanta remarcabila, mai ales daca tinem cont si de conditiile dificile de lucru, pe timpul verii atmosfera sufocanta fiind saturata de praful inerent oricarei exploatari.

Operatorul excavatorului Hyundai ne-a declarat ca desi stia ca utilajul este achizitionat in varianta standard, a avut o surpriza placuta cand a descoperit ca are inclus si sistemul de aer conditionat. Trebuie adaugat ca eficienta sistemului de aer conditionat este maxima atunci cand cabina este bine izolata fata de praful exterior. Noi am verificat si gradul de izolare al cabinei, astfel dupa 2.000 de ore de functionare, interiorul utilajului fiind curat ca si in prima zi de lucru.

Numarul mare de ore de lucru realizate intr-un interval relativ scurt de timp, practic excavatorul Hyundai intrand in frontul de lucru in luna octombrie a anului trecut, a fost obtinut pe baza unei medii orare de 12 - 13 ore zilnic, operatorii lucrand de multe ori in schimburi. In toata aceasta perioada, in afara inspectiilor periodice, utilajul nu a ridicat nicio problema. Realizarea la timp a inspectiilor periodice reprezinta insa secretul functionarii sale fara probleme, service-ul Romcat asigurand buna functionare a filtrelor de aer, uleiului la motor, a sistemului hidraulic, antigel, etc. Nici un detaliu nu este lasat la voia intamplarii de catre specialistii firmei importatoare, inclusiv verificarea calitatii motorinei facand parte din procesul de mententanta.

Importanta este si capacitatea service-ului de a raspunde la solicitari, operatorii care manipuleaza excavatorul declarandu-se multumiti de faptul ca in tot acest rastimp nu a fost nevoie de nicio interventie in plus, in afara inspectiilor periodice. Promptitudinea service-ului este de asemenea un motiv de multumire pentru toata lumea, termenele de interventie nedepasind doua zile din momentul comenzii.

Despre sistemul de comanda si control al Hyundai 250 LC - 7A (observatiile operatorului)
- sistemul de comanda are o flexibilitate extraordinara. Comenzile sunt concepute sa reactioneze imediat la orice impuls
- cabina este suficient de mare chiar pentru un operator corpolent, oferind suficiente spatii de depozitare
- pe primul plan in cabina, din punctul de vedere al operatorului, este vizibilitatea, care este asigurata si de designul ergonomic al cabinei. 
- nivelul scazut al zgomotelor face manipularea mult mai putin extenuanta.

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI