Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Frauda in asigurari

20.10.2008
Ec. IULIU CIOBANU

In asigurari, frauda este conceputa ca fiind o inselaciune deliberata comisa impotriva sau de catre un asigurator, un producator sau un consumator pentru a obtine un castig financiar. Vorbim aici despre un act deliberat care consta intr-o reprezentare defectuoasa a elementelor de fapt care determina decizia de a incheia o asigurare indiferent ca aceasta decizie provine din partea asiguratului, a asiguratorului, a unei terte persoane sau a prestatorului de servicii.
In asigurari, ca in oricare alt domeniu,  pentru a putea intregi notiunea de frauda, trebuie sa se intruneasca cele trei trasaturi caracteristice: presiunea, oportunitatea si rationarea.
Frauda poate avea loc in oricare clasa de asigurari existenta pe piata, de la asigurarile de viata pana la asigurarile auto si profesionale. Chiar daca poate d-voastra va este cu neputinta sa credeti ca aceste lucruri se intampla si in viata reala, nu numai in filme, unele dintre posibilitatile frauduloase  in domeniul asigurarilor de viata sunt declararea unor morti false si chiar crima pentru profit.

In cazul asigurarilor de autovehicule, fraudele au in general trasaturi comune, de acelasi gen, plecand de la asigurarile care sunt incheiate  cu informatii  si documente false, pana la raportarea unor accidente care nu au avut loc si abandon fraudulos al autovehiculului in cauza.
Frauda nu are numai un caracter unidirectional, de la consumatorul de asigurare la asigurator.
Asiguratorul, prin angajatii interni sau prin agenti de asigurare, poate sa comita  fraude fata de consumator sau fata de propria societate. Forma cea mai uzitata in frauda comisa din interiorul societatii este aceea a unui angajat sau a unui agent in cursul normal al afacerilor de asigurare, cu scopul de a plati mai putin asiguratului afectat de consecinte unui eveniment asigurat sau impotriva propriei societati.
Agentii de asigurare pot si ei comite acte de frauda chiar impotriva societatii de asigurare care i-a imputernicit sa lucreze pentru ea. Cel mai la indemana exemplu  ar fi cazul agentului de asigurare din dreptul roman al asigurarilor, care desi in prezenta unei interdictii legale de a intermedia  pentru societate o singura clasa de asigurari, acestia ar putea  intermedia afaceri la mai multe societati de asigurare in cadrul aceleiasi clase de asigurari.


Agentii de asigurare pot de asemenea frauda societatea de asigurare care i-a angajat incheind asigurari dupa producerea evenimentului asigurat.
Alte persoane, medici, avocati, experti, pot  sa colaboreze la comiterea de acte frauduloase impotriva asiguratorului, prin consfintirea in documentele emise de fapte inexacte, in colaborare cu clienti interesati sa obtina indemnizatie de asigurare necuvenita invocand aceste acte cum ar fi certificate medicale, expertize, instituirea de procese,
In Romania, cele mai multe acte de frauda au loc la asigurarea de autovehicule indiferent ca aceasta acopera proprietatea ca atare sau raspunderea civila a detinatorului autovehiculului in tara sau in deplasare in strainatate.
Frauda la incheierea contractului de asigurare a autovehiculelor:
- Agentul emite un tichet de asigurare pentru raspunderea civila a detinatorului auto vehiculului, la o data falsa, alta decat cea reala
- Asiguratul declara mincinos, la incheierea asigurarii, o valoare ridicata a masinii, acceptand si plata unei prime mai mari.
- Asiguratul falsifica documentul de asigurare in strainatate pentru a acoperi perioada cat acesta sta in afara teritoriului Romaniei. 
- Salariatul asiguratorului emite Carte Verde. In colaborare cu asiguratul acesta nu incaseaza prima de asigurare anticipat si integral. Daca nu a avut loc nici un eveniment, asiguratul revine si returneaza documentul.
- Asiguratul nu incheie nicio asigurare de raspundere civila  dar  isi procura o vinieta falsa.
Acesta este un subiect care nu poate fi suficient dezbatut in limitele unui singur articol. Va voi propune insa, in numarul urmator o dezbatere cu privire la fraudele ce pot aparea la producerea evenimentului asigurat si despre cum reglementeaza legea romana aceasta problema.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st.,
2nd District,
Bucharest
 Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI