Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Inchirieri utilaje

IRCAT-CO Servicii Profesionale

24.10.2008
Ema Stancu; Dan Vasile
IRCAT-CO Servicii Profesionale
Piata inchirierilor din Romania este mult ramasa in urma fata de cea din tarile Europei de Vest. Daca in Vest firmele de constructii prefera sa inchirieze numai utilajele necesare pentru fiecare lucrare in parte, in Romania majoritatea constructorilor au propriul parc de vehicule specializate. Lipsa unei piete solide a inchirierilor a dus in cele din urma la falsa impresie ca un utilaj inchiriat este atat de scump incat mai bine cumperi unul.

O firma strict specializata pe activitatea de inchiriere utilizeaza, in primul rand, utilaje noi sau aproape noi, dar si un parc bine pus la punct, cu un numar suficient de mare de vehicule. Astfel, gestionarea cheltuielilor este mai eficienta, costurile de exploatare reduse, in final pretul chiriilor devenind convenabil pentru utilizator.
Noi am stat de vorba cu domnul Alexandru Soare, directorul departamentului de inchirieri din cadrul societatii IRCAT-CO. Acesta ne-a declarat ca, in Romania, pentru inchirieri nu exista o oferta atat de larga precum cea lansata de catre Ircat pentru mini-incarcatoare.
"Practic, in acest moment vorbim de un departament de inchirieri care face parte din Ircat si care ofera aproape toata gama de Bobcat, deoarece utilajele foarte mici nu au fost incluse inca in flota de inchirieri. Gama de inchiriere incepe cu utilajele medii si urca pana la cele mai mari".
Accesoriile oferite deocamdata spre inchiriere de catre IRCAT-CO sunt cele uzuale pentru constructii: brat pentru excavat, ciocan hidraulic, foreza pentru gropi, sapator de santuri. Exista si cateva accesorii inchiriate fermelor zootehnice, specifice acestui domeniu, dar numai punctual si in cazul unor contracte mai lungi. Chiar de la inceput, de cand a fost lansata activitatea de inchiriere, aceasta a fost orientata cu precadere spre firmele de constructii.
Oferta include atat contracte pe termene lungi, de cateva luni, existand insa si inchirieri de numai o zi. Sub o zi nu se pot face contracte, deoarece deplasarea utilajului pana la punctul de lucru costa prea mult, comparabil cu pretul de inchiriere.

"Suntem placut surprinside rezultatele inchirierilor utilajelor noastre" - interviu cu dl. Alexandru Soare, directorul departamentului de inchirieri din cadrul societatii IRCAT-CO

Masini si Utilaje: Sunt avantajati cei care inchiriaza mini-incarcatoare Bobcat de faptul ca societatea IRCAT-CO este unic importator direct al marcii Bobcat in Romania?
Alexandru Soare: Principalul avantaj il constituie garantia bunei functionari a utilajului. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca, la aparitia unei defectiuni a utilajului respectiv, noi il inlocuim imediat cu un utilaj similar sau cu unul superior ca si performanta, deci clientul nu ramane fara echipament.

M&U: Ce conditii asigurati clientilor dvs.?

A.S.: Nu avem propriile mijloace de transport  pentru inchirieri, insa lucram cu firme cu care transportam utilajele la un pret convenabil, la cerere, pentru ca acest transport este facturat la acelasi pret la care ne este facturat si noua. Ei beneficiaza de o reducere de cost la transport, pentru ca tarifele sunt pentru Bobcat. In cazul in care au mijloace proprii de transport, clientii pot transporta singuri mini-incarcatoarele Bobcat iar noi nu le impunem sa apeleze la transportatorii nostri.  Deocamdata, nu oferim si operatori odata cu utilajele pe care le inchiriem, insa intentionam sa dezvoltam si aceasta parte, pentru ca exista clienti care nu au timp si nici nu sunt dispusi sa invete sa utilizeze astfel de utilaje. Se simte deci nevoia inchirierii utilajelor impreuna cu operatorii care sa lucreze cu aceste utilaje. Exista o parte a pietei de inchiriere care poate fi satisfacuta numai daca exista operatori. Acest tip de inchiriere, cu operatori, este avantajos din punctul de vedere al intretinerii si al sigurantei, utilajele sunt oricum foarte rezistente si fac fata cu succes la sarcini foarte grele. Oferim clientilor posesori de BOBCAT posibilitatea de a inchiria utilaje in plus pentru anumite intervale de timp. Cei mai buni clienti sunt cei care detin deja utilaje Bobcat si care au operatorii instruiti.  Unii dintre cei carora le-am inchiriat astfel de utilaje ne-au devenit ulterior si clienti la cumpararea utilajelor.

M&U: Utilajele inchiriate pot fi cumparate de catre utilizator?
A.S.: Utilajele inchiriate nu sunt de vanzare, deoarece noi vindem numai utilaje noi. Facem un calcul initial care este pus la dispozitia clientilor. Clientul realizeaza ca pentru o perioada mai indelungata de timp este mult mai rentabil sa cumpere utilajul si atunci, de la inceput, odata cu oferta de inchiriere, i se furnizeaza un calcul de deducere a unei parti din chiria platita. In prima luna au un anumit procent al deducerii, care scade pana la sase luni. Dupa sase luni, procentul respectiv ramane constant. Este mult mai convenabil sa cumperi un utilaj nou, cu deducerea din chirie care se constituie in avans. In urma inchirierii, clientii sunt convinsi de utilitatea masinilor Bobcat, returneaza utilajele inchiriate si cumpara propriile utilaje Bobcat noi. Utilajele Bobcat inchiriate nu sunt scoase la vanzare si, cum sunt inca intr-o stare foarte buna de functionare, trebuie sa atinga un anumit numar de ore de utilizare pentru a putea fi vandute ulterior ca utilaje second-hand. Insa, intrucat noi am inceput numai cu utilaje noi, nu am ajuns cu niciunul dintre ele la necesitatea inlocuirii cu un utilaj nou pentru a improspata flota. Majoritatea au multe ore de functionare, lucrand aproape continuu, insa starea lor tehnica nu necesita inca revanzarea si inlocuirea lor. Probabil ca in viitor, in functie de cum se vor prezenta din punctul de vedere al starii tehnice, unele vor fi inlocuite cu utilaje noi si atunci tariful de inchiriere ar putea sa difere pe fiecare model de utilaj in functie de gradul de utilizare. Deocamdata, utilajele de acelasi model au acelasi tarif de inchiriere pentru ca toate se afla intr-o stare foarte buna. Dupa cum am spus, exista posibilitatea ca anul viitor, utilajele mai vechi si cu un numar ridicat de ore de functionare sa fie inchiriate la un pret mai scazut.

M&U: In pretul de inchiriere este cuprinsa si intretinerea masinii?
A.S.: Tariful de inchiriere difera in functie de perioada pe care se face inchirierea. Bineinteles, tariful cel mai mare este pentru termenul cel mai scurt cum ar fi inchirierea pe zi. Daca se discuta despre contracte pentru mai multe luni, se pot calcula discount-uri de la inceput si astfel clientul va sti cu cat se reduce tariful cu trecerea fiecarei luni. Tariful de inchiriere cuprinde si intretinerea masinii adica cheltuielile de intretinere periodica programata, insemnand schimb de ulei si filtre. Reviziile sunt sarcina firmei IRCAT-CO, clientul ocupandu-se doar de verificarea zilnica a bunei functionari a utilajului. Combustibilul si operatorul sunt in sarcina clientului.

M&U: Utilajele inchiriate pot fi utilizate in orice zona a tarii?
A.S.: Este importanta zona in care lucreaza, pentru ca asiguratorului ii este declarata aceasta zona. Utilajele Bobcat nu se deplaseaza cu viteze mari, tocmai de aceea, prin natura lor, ele nu vor parasi zona respectiva. Daca utilajul este deplasat de pe un santier pe altul, este datoria chiriasului sa ne anunte. Totodata, utilajele sunt supravegheate prin echipamente GPS si pot fi localizate cu precizie. Nu exista o limita de utilizare, nici din punctul de vedere al orelor, nici din punctul de vedere al deplasarii pe teritoriul Romaniei. Sunt supravegheate orele de functionare pentru programarea reviziei masinii. Pe perioada inchirierii se mai fac scurte vizite la utilizator pentru a ne asigura ca masina este in regula, ca operatorii o folosesc in mod corespunzator. Primul pas spre inchirierea unui utilaj Bobcat este sa ne informeze de aceasta prin telefon, precum si de ceea ce intentioneaza sa faca cu utilajul. Noi putem recomanda un anumit model in functie de necesitatile clientului, dupa care se semneaza un contract de inchiriere. Initial, pentru perioade mai scurte de 30 de zile, percepeam chiria in avans. Acum, fiind mult mai avansati in acest domeniu al inchirierilor si lucrand cu firme cunoscute, multe dintre ele fiind deja clienti de-ai nostri, nu se mai pune problema platii in avans. In anumite cazuri se retine o garantie, reprezentata de o fila CEC, pentru valoare echipamentului. Aceasta fila CEC poate fi executata doar in cazul disparitiei utilajului. In functie de conditiile de lucru ale clientului, daca utilajul lucreaza intr-un spatiu deschis, greu de pazit, solicitam garantie, insa, daca utilajul lucreaza intr-o incinta inchisa, in care paza este asigurata si nu exista riscuri de furt, nu se solicita aceasta garantie. Utilajele pot fi livrate chiar in ziua incheierii contractului in cazul in care acestea sunt disponibile. Daca solicitarile cresc si utilajele nu mai sunt disponibile pe stoc, acestea se suplimenteaza in functie de cereri. De exemplu, pentru o zi de inchirieri nu se poate aduce un utilaj nou, fapt care este totusi posibil in cazul solicitarii pentru un contract de lunga durata. Astfel, echipamentele noi destinate inchirierilor pot fi luate direct din stocul de vanzari.

M&U : Care dintre echipamente sunt cele mai solicitate?
A.S.: In prezent, dispunem de modelele de baza de incarcatoare, de la mediu pana la cel mai mare, cateva mini-excavatoare, excavatoare, precum si accesoriile pentru acestea, reprezentate de ciocane hidraulice si brate de excavat. Toate incarcatoarele sunt echipate cu cupa de incarcat si furci pentru paleti, cabinele sunt inchise si incalzite. Avem de asemenea disponibile generatoare, motocompresoare si electrocompresoare. In prezent, avem in discutie si contracte de inchiriere pe perioade de mai mult de un an, unele masini fiind deja inchiriate pe perioade de 4 sau 5 luni. Cele mai solicitate sunt incarcatoarele multifunctionale. Acestea lucreaza in spatii mici, am avut solicitari in decolmatari, in constructii, manipulari de materiale, incarcat sau curatat. Mini-excavatoarele au mers spre lucrarile de instalatii, de cabluri, conducte, fibra optica. Motocompresoarele se folosesc in general in constructii si in domeniul sablarii. Piata cerealelor solicita utilaje pentru varful de sarcini. A inceput si in Romania sa se dezvolte aceasta piata a inchirierilor, care in Vest este baza. Producatorul Bobcat ne sprijina in dezvoltarea pe acest domeniu al inchirierilor. Venim cu ceva nou prin faptul ca oferim utilaje fara operatori. Constatam ca si in aceste conditii, utilajele sunt in buna functionare ca dovada a fiabilitatii deosebite a marcii.

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI