Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Statii de sortare si concasare

Powerscreen si Pegson, un tandem de incredere

20.10.2008
Dan Vasile; Cristina Catanescu
Powerscreen si Pegson, un tandem de incredere
Grupul francez Colas, realizeaza o cifra de afaceri anuala de peste 11 mld. EUR si este parte a gigantului francez din industria constructiilor, Bouygues. Francezii de la Colas activeaza deja pe piata Romaniei prin intermediul companiilor la care sunt actionari, Colas SA, Colas Romania, Sorocam Bucuresti, Ancorad Craiova si SCCF Iasi, Antrepriza Drumuri si Poduri Timisoara si Antrepriza Drumuri si Poduri Constanta.

Cele sapte companii au realizat in 2006 afaceri totale de peste 100 de milioane de euro, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor. Unul dintre cele mai importante proiecte derulate de companie, a fost constructia tronsonului Lehliu - Drajna al autostrazii Bucuresti - Constanta. Grupul Colas a realizat anul trecut in intreaga lume venituri de 11,7 mld. EUR, in crestere cu 8,9% fata de anul trecut.
In aceste conditii, numai cele mai bune marci si firmele capabile sa asigure un service de calitate pot sa se numere printre furnizorii grupului, acceptarea acestora ca parteneri reprezentand deja o garantie pentru calitatea serviciilor si a produselor ofertate. Noi am vizitat balastiera de la Prejmer, din judetul Brasov, acolo unde functioneaza un complex de sortare-concasare, compus din statii mobile de sortare uscata,  statii mobile de sortare cu spalare marca Powerscreen si statii mobile de concasare cu impact marca Terex-Pegson.

Practic, randamentul si calitatea materialului livrat depind 100% de calitatile acestor utilaje, importate in Romania de catre societatea Romcat Corporation. Balastiera de uscat de la Prejmer functioneaza din primavara lui 2008, fiind exploatata de una dintre firmele grupului Colas. Moderna si, mai ales, extrem de functionala, aceasta noua locatie a fost creata de la zero. Fluxul tehnologic este conceput aici pentru a raspunde unei cerinte stringente, impuse de piata romaneasca: sa furnizeze atat agregate naturale cat si agregate concasate. Sorturile produse in aceasta balastiera sunt: 0-4 mm, 4-8 mm, 8-16 mm, 16-25 mm, atat in varianta naturala cat si concasata.

Excavarea materialului brut, balastul, cu dimensiuni de 0-200 mm, se face in frontul de lucru, aflat la aproximativ 40 m de locul unde este amplasata statia, cu ajutorul unui excavator . Balastul este apoi transportat cu ajutorul unor camioane 8x4 in punctul de alimentare al complexului de sortare-concasare. Aici, cu ajutorul unui excavator, se face alimentarea primei statii de sortare, uscata cu doua etaje, marca Powerscreen, model Warrior 1400. Rolul acestei statii este de a realiza o sortare primara a balastului in vederea obtinerii sortului 0-25 mm si a refuzului de ciur mai mare de 25 mm. In acest scop, statia a fost echipata cu doua site, una de 25 mm pe etajul inferior si una de 40 mm pe etajul superior.
Materialul 0-25 mm este colectat sub sita inferioara si de aici este evacuat pe banda statiei in buncarul unei statii de sortare cu spalare Powerscreen Chieftain 1700. Aceasta este o statie cu trei etaje, cu spalare pe fiecare etaj, cu suprafata de sortare pe etaj de 4,8 x 1,5 m, care realizeaza sortarea si spalarea agregatelor naturale 0-25 mm, rezultand in final patru sorturi: 0-4, 4-8, 8-16, 16-25 mm. Statia este conectata la un recuperator de parte fina, Powerscreen Trident 2, cu doua roti desecatoare cu cupe in tandem, care realizeaza recuperarea sortului 0-4 mm (nisip), rezultat in urma sortarii. Evacuarea nisipului din recuperator se face cu ajutorul unei benzi transportoare Powerscreen T4026.

Materialul 25-40 mm, retinut de sita de 25 mm si cel cu dimensiunea peste 40 mm, rezultat de la sita de 40 mm a modelului Warrior 1400, sunt colectate pe aceeasi banda (si nu pe doua benzi, cum se face la statiile obisnuite) cu ajutorul unui sistem dezvoltat de Powerscreen si numit "One-Way Split". Acesta permite ca, atat sortul 25-40, cat si cel mai mare de 40 mm, sa fie evacuate de pe o singura banda, in statia mobila de concasare cu impact, Terex-Pegson 4242 SR. Aceasta este dotata cu un concasor cu impact Pegson cu patru ciocane. Data fiind abrazivitatea foarte mare a materialului de concasat, specialistii Pegson au decis, in urma testelor efectuate cu acest material la laboratorul Terex-Pegson din Marea Britanie, sa doteze concasorul cu ciocane ceramice, care au o durata de viata mult mai mare decat cele obisnuite. Un element important al configurarii acestei statii de concasare, este ciurul cu doua etaje, aflat pe banda de evacuare a materialului concasat. Acest ciur este echipat cu doua site: 25 mm pe etajul inferior si 40  mm pe etajul superior.

Ca rezultat,  materialul concasat cu dimensiunea sub 25 mm este evacut pe banda principala, in statia de sortare cu spalare Powerscreen Chieftain 1700. Aceasta este o statie cu trei etaje, cu spalare pe fiecare etaj, cu suprafata de sortare pe etaj de 4,8 x 1,5 m, care realizeaza sortarea si spalarea agregatelor concasate 0-25 mm, rezultand in final patru sorturi: 0-4, 4-8, 8-16, 16-25 mm . Statia este conectata la un recuperator de parte fina Powerscren Finemaster 60, cu Hidrociclon, care realizeaza recuperarea sortului 0-4 mm (nisip), rezultat in urma sortarii. Utilizarea recuperatorului cu hidrociclon a fost recomandata in urma analizelor efectuate la laboratorul Pow din Irlanda si care a remarcat faptul ca nisipul rezultat in urma concasarii este foarte fin, ceea ce a impus prezenta hidrociclonului. Evacuarea nisipului din recuperator se face cu ajutorul unei benzi transportoare Pow T4026.
Materialul mai mare de 25 mm, rezultat in urma concasarii, este recirculat cu ajutorul unei benzi in concasor, pentru a fi reconcasat, in vederea reducerii dimensiunilor sale sub 25 mm.
Statiile mobile de sortare cu spalare POWERSCREEN si  statiile mobile de concasare cu impact PEGSON, sunt branduri cu recunoastere internationala. POWERSCREEN si PEGSON sunt de altfel principalii furnizori oficiali ai Colas pentru statii de sortare si ofera o solutie tehnologica de calitate si servicii post vanzare conforme standardelor internationale Colas.

Intreg procesul de productie si ciclul de lucru al ansamblului statiilor de sortare si concasare a fost realizat in urma unor studii realizate de catre specialistii societatii Powerscreen. Astfel, acestia au proiectat intreg ansamblul pentru o capacitate de lucru cuprinsa intre 150 si 200 tone/ora, valoare ce se incadreaza si in cerintele de productie ale Colas.
Fiind o zona fara resurse de apa la suprafata, pentru cele 1.500-2.000 tone pe zi de material prelucrat, conducerea balastierei a trebuit sa investeasca intr-un sistem de alimentare ce are la baza un foraj de adancime, acesta asigurand in prezent cei 250 mc/h de apa. De asemenea, balastiera dispune si de un parc important de basculante, ce asigura transportul materiei prime catre beneficiari.
In cele trei luni de la punerea in functiune, agregatele au functionat aproximativ 1.000 ore, dupa un program de minim 10 ore de lucru. La un asemenea ritm de lucru, orice intrerupere in afara celor programate, necesare activitatii de mentenanta, poate duce la blocarea activitatii balastierei. Din acest motiv, conducerea balastierei de la Prejmer crede ca de fapt cel mai mare atu al colaborarii cu importatorul Romcat este capacitatea service-ului mobil de interventie, caracterizandu-l ca fiind "profesionist si prompt".
Deoarece aceasta exploatare are sanse de dezvoltare in continuare, fiind o locatie prevazuta pentru a deservi cateva din proiectele Colas din zona pentru cativa ani, cei de la cariera de la Pejmer ne-au declarat ca vor mai cumpara utilaje de la Romcat in continuare, avand in plan  dezvoltarea de noi balastiere si cariere proprii in Romania.

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI