Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Criza alegerilor

17.11.2008
Ing. Dan Pavel
Nu am știut ce titlu să pun: criza economică mondială sau alegerile generale 2008? Până la urmă, am preferat să le combin într-un titlu cât se poate de sugestiv. Adică, alegerile provoacă în România odată la patru ani o criză, cel puțin din punctul de vedere al constructorilor la fel de mare ca și cea de pe plan economic, care ne bântuie de mai puțină vreme…


Efectul celor două crize este cât se poate de nefast pentru sectorul construcțiilor: pe de o parte leasingul este din ce în ce mai scump și mai greu de obținut, pe de altă parte niciun oficial de la Ministerul Transporturilor, Guvern șamd nu mai stă de luni bune să semneze acte, să acceseze fonduri europene, să deblocheze banii necesari pentru autostrăzi, infrastructură și multe altele.


Deocamdată, avem de la Asociația Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcții din România (ADUC) datele statistice pe primele nouă luni, care în contextul actual sunt destul de optimiste. Astfel, membrii asociației au vândut 2.800 de utilaje în primele trei trimestre ale acestui an, față de 2.100 unități în aceeași perioadă a anului 2007. Creșterea de 33% înregistrată de piața națională se pare că nu este însă susținută în continuare, ulti-mele trei luni ale anului fiind sub semnul crizei alegerilor. Probabil că sfârșitul de an nu va înregistra un număr mai mic de utilaje noi vândute decât anul trecut, dar creșterea va fi mai mică decât media actuală de 33%. Există și posibilitatea ca după alegerea noului guvern să fie deblocate proiectele de infrastructură la nivel național, în condițiile în care noii miniștri, mai ales cel de la transporturi, nu vor prelua bunele obiceiuri ale predecesorilor și vor demara totul de la zero. Bineînțeles, marile proiecte de autostrăzi nu vor mai putea fi oprite, ci numai întârziate.

Încărcătoarele frontale pe pneuri au fost "vedetele" anului, cele 283 de bucăți livrate în primele nouă luni ale anului reprezentând o creștere de 66%. În general, utilajele terasiere s-au încadrat în tendința generală, cu o creștere a numărului de bucăți vândute de 34%.


Descreșterea cea mai importantă a fost înregistrată de buldo-excavatoare, "soldatul universal" al construcțiilor din România. Chiar dacă din punct de vedere al numărului de bucăți vândute încă dețin o cotă de 40% din totalul utilajelor vândute, totuși în medie creșterea a fost de numai 25%.

Între cei doi poli, grupa utilajelor compacte (mini-încărcătoare și mini-excavatoare) și cea a excavatoarelor au înregistrat un procent egal de creștere, de 34%, cu 289, respectiv 232 bucăți.


Cât de important este sectorul construcțiilor, în special cel de drumuri putem vedea după frecvența promisiunilor electorale. Teoretic, și dacă ținem cont și de banii veniți în continuare de la UE, anul 2009 ar trebui să fie unul în care se vor vinde multe utilaje de randament, precum buldozerele, dar și gredere și alte mașini grele. Construcția de locuințe va merge mai greu decât în acest an, dar numai datorită politicii de împrumut a băncilor, deoarece cererea de locuințe este în continuare destul de ridicată în România. Nu știu ce va fi la anul, dar nu cred că în România situația va fi la fel de grea ca în vestul Europei. 

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI