Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Mahill Ro

ELBA, secretul calității germane

17.11.2008
ELBA, secretul calității germane
Denumirea "Made in Germany" a fost întotdeauna simbolul calității și fiabilității pentru produsele industriale, deși în multe cazuri în practică această denumire însemna doar locul în care se făcea asamblarea finală a produselor. Aceasta era situația în anii '80-90, când trendul vremii în dezvoltarea industrială din Europa de Vest era externalizarea producției la subcontractori.

Mulți producători germani de utilaje de construcții au lucrat în această perioadă cu subcontractori din Europa de Est pentru fabricarea de diferite subansamble, cu tehnologii tradiționale, dar sub supravegherea strictă a beneficiarului. Creșterea costurilor de producție și de transport, precum și problemele logistice și de control al calității de la începutul acestui mileniu au pus un semn de întrebare major în ceea ce privește posibilitatea continuării acestui tip de organizare a producției.

Pentru a crește calitatea produselor și a putea menține în același timp prețuri competitive pe piață, ELBA Werke a fost printre primii producători care a decis fabricarea produselor în totalitate în Germania, în uzina de la Ettlingen. Capacitatea fabricii a crescut, s-au făcut investiții majore, atât în infrastructură, cât și în modernizarea tehnologiilor de fabricație. Toate materiile prime din oțel, după sablare, ajung într-un sistem de depozitare - alimentare aflat într-o hală închisă. Sistemul de comandă computerizat monitorizează permanent cantitatea de materie primă din stoc, precum și locul de depozitare și calitatea acestora. În acest fel, croirea elementelor se face aproape fără pierderi, iar scheletele sunt precise datorită debitării automate și sudurii pe roboți industriali. Rezultatul acestor schimbări este că toate subansamblele și structurile din oțel ale produselor ELBA sunt acum realizate în uzina de la Ettlingen.

Pe lângă automatizarea liniilor de producție, prin care au mărit considerabil calitatea și eficiența producției, au regândit și alte aspecte ale procesului de fabricație. Utilajele cu comandă numerică necesitau forță de muncă cu grad înalt de calificare, și pentru a folosi la maxim avantajele automatizării producției s-a recurs la standardizarea produselor. Această schimbare a dus la regândirea și reproiectarea întregii game de produse. Astfel, au apărut noile sisteme de alimentare în linie modulare RD26 și RD32, care sunt compuse din unități identice, făcând astfel posibilă producția în serie pe liniile automatizate. Prin standardizare și producția în serie ELBA a reușit să scurteze durata producției, putând astfel menține termene de livrare de 8 săptămâni chiar și în cazul producției anuale de peste 150 stații de betoane.

Un pas unic în dezvoltarea produselor ELBA a fost făcut prin construirea unei stații de betoane experimentale în curtea fabricii de la Ettlingen. Structura specială de susținere permite schimbarea malaxorului și a elevatorului pentru agregate, astfel încât se pot face teste pe dimensiunile reale ale malaxoarelor, începând de la 0,5 mc până la 3 mc pe șarjă. Această stație de betoane, experimentală, poate fi folosită pe lângă testarea malaxoarelor și la testarea anumitor rețete speciale utilizate de client înainte de începerea producției stației de betoane solicitate de către acesta.

Rezultatul acestui proces continuu de dezvoltare este și seria de malaxoare cu două axe orizontale EMDW. Acestea folosesc aceleași spirale duble de malaxare cu care sunt echipate și binecunoscutele malaxoare cu un singur ax ELBA. Principalele caracteristici ale acestei noi serii sunt: robustețe, cicluri de malaxare scurte, productivitate mare, omogenitate mare a produsului obținut. Golirea acestor malaxoare se face printr-o soluție tehnică absolut nouă: cu câte o ușă de golire pentru fiecare semi-cuvă, golirea fiind astfel extrem de rapidă și completă. O altă noutate, cu impact major în special asupra mentenanței este realizarea plăcilor de căptușeala fără șuruburi, sistem care permite o schimbare extrem de ușoară și de rapidă a elementelor de uzură.

Un alt produs rezultat din procesul de modernizare este noua serie de stații de betoane super mobile ELBA ESM. Unitatea de bază a acestor stații este sprijinită de o parte de sistemul de alimentare în linie, iar de partea cealaltă de containerul de comandă și de silozurile de ciment. Astfel, trecerea autobetonierelor și camioanelor este liberă și nu este nevoie de rampă de traversare a cadrului metalic de susținere. Aceste stații sunt proiectate pentru instalarea lor pe cadre de bază speciale, prinse în ansamblul stației, nefiind necesară astfel realizarea de fundații de beton.

Transportul stațiilor ESM se realizează ușor, acestea putându-se instala foarte repede la destinație, fără ca productivitatea să fie afectată. Stațiile ESM au capacități mari de stocare de agregate și ciment, astfel, în cazul montării pe fundații din beton, pot funcționa foarte bine și ca stații de betoane fixe. ELBA, unul din cei mai reprezentativi constructori de utilaje pentru construcții din Germania, a găsit astfel răspunsul la cele mai noi provocări apărute în economia de piață.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI