Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 33

Între spectacol și muncă

17.11.2008
Marcella Drăgan
Între spectacol și muncă
Pornită de la ideea de a arăta că și românii pot face aceleași aplicații cu excavatoarele Menzi Muck ca și operatorii străini și că nu e nevoie să fi un operator de spectacol, demonstrația de la Târgu Secuiesc ne-a dat ocazia să vedem pe viu ceea ce admirasem până acum doar pe CD-urile de prezentare.

Beneficiind de sprijinul SC Euroconstruct SRL, care a oferit locul de desfășurare, un fost ștrand ce urma a fi refăcut, importatorul SC BPI Consult SRL a prezentat trei excavatoare multifuncționale Menzi Muck A91 cu diferite accesorii.

Dis de dimineață, demonstrația a început printr-o "dezmorțire" a utilajelor, care s-au întins, s-au ridicat și s-au învârtit spre uimirea invitaților, reprezentanți a celor mai diverse domenii ale construcțiilor. Cele trei utilaje, conduse de operatorii care lucrează zi de zi cu ele, au arătat în continuare că nu sunt doar elegante ci și foarte practice. Iar elegante chiar este cuvântul cel mai potrivit pentru "baletul" ad-hoc realizat de operatorii români care au arătat că și ei pot ajunge să facă spectacol, fără o pregătire specială, ci prin simpla cunoaștere a comenzilor echipamentului. Cum însă cei adunați acolo au dorit să vadă și cum lucrează excavatorul Menzi, oamenii au trecut repede la treabă. Și profitând de spațiul aflat la dispoziție au început a săpa. Minicompetiția între operatori, între care și domnul Mircea Filip, cel care a participat la concursul operatorilor Menzi Muck, ajungând pe locul 30, a crescut gradul de spectacol și profesionalism în demonstrație. Căci, inevitabil, cei trei au încercat să se depășească unul pe celălalt, dar și să învețe unul de la altul. Exemplul cel mai bun a fost oferit în momentul cel mai admirat de public al demonstrației. Dacă unul dintre primele filme de prezentare ne-a impresionat prin excavatorul care urca și apoi cobora un cub imens de beton, la Târgu Secuiesc am văzut cu ochii noștri o operațiune "inversă": coborârea și ieșirea dintr-o mare gaură de beton. Fostul bazin a devenit dintr-odată locul ideal pentru ca domnul Filip să facă dovada nu doar a talentului care l-a făcut vedetă, ci și să demonstreze capacitățile utilajului.

Iar dovada ușurinței cu care se poate manevra excavatorul am avut-o a doua zi, când, pentru a putea face demonstrație cu o aplicație specifică, unul dintre operatorii "normali", prea ocupat cu munca să aibă timp să se gândească la spectacol, a reușit, pentru prima dată și din prima încercare, să facă o coborâre și o urcare perfecte. Explicația pe care ne-a dat-o la ieșirea din excavator a fost simplă, atâta timp cât cunoști echipamentul, comenzile și limitele lui, această operațiune, deși impresionantă pentru public, nu este decât o aplicație normală pentru Menzi, care folosește același mișcări și pentru a lucra în pante cu înclinații foarte mari și condiții extreme.

Cele două zile nu au fost doar spectacol, deși aceasta a fost partea cea mai impresionantă și comentată. Au fost și prilej de a vedea practic diferențele dintre utilajele care au anumite dotări, uneori considerate banale sau neimportante, și cele care nu au dotările respective. Un exemplu a fost schimbătorul rapid hidraulic, cu ajutorul căruia procedeul de schimbare a accesoriilor s-a dovedit a fi extrem de ușor și rapid. Astfel, operatorul a putut schimbă cupele și uneltele facil, fără efort și fără să părăsească cabina. Spre deosebire de unul din utilajele prezentate, luate fără acest echipament, care a dat ceva de muncă operatorilor, când a fost nevoie de schimbarea accesoriilor. Acest schimbător, cu designul compact, se prinde direct de bolțurile originale ale suportului pentru uneltele Menzi Muck, chiar direct în capătul brațului hidraulic. Un alt avantaj demonstrat a fost prinderea, prin intermediul schimbătorului, a cupei originale în poziție inversă.

Lista de echipamente mici, dar care fac o mare diferență continuă cu capul mobil Powertilt, un cap rotativ hidraulic ce permite uneltelor și cupelor o rotire de până la 67° spre stânga și spre dreapta, permițând poziționarea corectă a accesoriului utilizat. Prin folosirea cârligului frontal de suport, schimbarea uneltelor se face extrem de rapid, mai ales odată cu optarea pentru schimbătorul rapid de accesorii. Aplicațiile la care poate fi folosit sunt multiple, o parte din ele fiind demonstrate la Târgu Secuiesc, precum nivelarea cu cupa de săpat/nivelat, săparea șanțuri în V, dar și lucrări laterale pe marginea drumurilor sau a canalelor, câmpurilor sau apelor și folosirea optimă a accesoriilor de tocat, mărunțit, curățat și defrișat.

Un alt accesoriu, capul pivotant rotativ permite rotirea nelimitată în ambele direcții, pivotare 2 x 40°, schimbător hidraulic rapid integrat și funcție hidraulică suplimentară pentru unelte ce necesită un circuit hidraulic separat, fiind practic un adaptor multifuncțional între excavator și unealtă.

Iar pentru momentele în care Menzi Muck nu se joacă în cuburi de beton ci muncește, troliul de siguranță este potrivit pentru asigurarea utilajului în lucrările efectuate în pante abrupte și ocazional pentru diferite operațiuni de coborâre materiale. Troliul se montează pe șasiul excavatorului care trebuie să fie pregătit în prealabil pentru montarea acestui tip de accesoriu cu echipament hidraulic și sistem de prindere adecvat.

O altă serie de accesorii au arătat proprietarului ștrandului cât de ușoară poate fi făcută munca care îl aștepta în anul următor. Astfel, pentru refacerea bazinului, operațiune ce implică demolarea unui perete interior de beton armat, a fost utilizat, pentru demonstrație, un ciocan percutor hidraulic. Acesta, a cărui bară de protecție călită protejează carcasa împotriva uzurii și a loviturilor, poate fi caracterizat prin piston lung de impact și forță maximă de impact combinată cu recul minim. Pistoanele speciale sunt întărite pentru a rezista la temperaturi ridicate, iar carcasa este construită dintr-o singură bucată, fără nituri sau șuruburi la suprafață.

În aceleași scopuri mai poate fi folosit demolatorul de beton, ale cărui unități de zdrobit hidraulice pot elimina fundații, ziduri de rezistență sau ziduri normale, fără a genera praf sau așchii, aplicând o presiune de până la 170 t. Astfel demolarea construcțiilor de otel, îndepărtarea resturilor industriale sau tăierea cablurilor, a firelor de oțel sau a șinelor de tren pot fi executate fără probleme.

O altă unealtă, cea pentru tăierea betonului poate fi folosită la fundațiile clădirilor, îndepărtarea betonului armat, îndepărtarea pereților de cărămidă, a straturilor asfaltice sau subterane, rectificarea albiilor râurilor sau îndepărtarea cioturilor și a rădăcinilor de arbori.

Dar cele mai folosite au fost cupele, cu ajutorul cărora s-a arat o gamă largă de aplicații de săpare posibile. Toate cupele originale Menzi sunt realizate din oțel Hardox 400 extra dur, iar designul rigid și durabil asigură o durată lungă de viață, chiar și în cele mai dificile condiții de utilizare. Astfel, cupa de săpat adânc are o lățime între 400 și 1.000 mm, cu o capacitate între 162 și 525 l, având între 3 și 6 dinți. Cupa hidraulică pentru pământ poate pivota până la 50° în ambele sensuri, are o lățime de 1.380 mm, o greutate de 560 kg și o capacitate de 673 l. Ultimul model, cel de cupă rigidă pentru pământ, este recomandat a se instala împreună capul mobil hidraulic. Are o lățime între 1.250 mm și 1.500 mm și o capacitate între 450 și 578 l.


Menzi Muck A91 4x4 Plus
Motorul John Deere Tip 4045HF285, Common-Rail Turbo-Diesel în 4 cilindri, dezvoltă o putere de 140 CP și corespunde normelor de poluare 97/68 Nivel IIIA valabile începând cu acest an. Sistemul electronic de control al motorului, ECU-System, menține turația constantă indiferent de sarcină, adaptând cantitatea de combustibil injectată, iar, prin managementul electronic, puterea hidraulică este dezvoltată uniform, cu un randament crescut cu aproximativ 10% față de sistemele clasice. Sistemul hidraulic LUDV, distribuitor hidraulic independent de sarcină, folosește componente Rexroth, Thyssen Krupp de ultimă generație. De asemenea, utilajul are un circuit hidraulic independent pentru trenul de rulare și două circuite hidraulice standard disponibile la capătul brațului de lucru pentru uneltele opționale. Stabilitatea nemaiîntâlnită este obținută prin poziționarea optimă a articulațiilor brațelor de sprijin și varierea distanței între roțile din față cu până la 5.660 mm și între cele din spate cu până la 4.800 mm, distanță care diferă în funcție de pneuri, în timp ce roțile din spate rămân mereu paralele. În ceea ce privește operațiunile pe care le poate efectua, adâncimea maximă de lucru este de 4.843 mm, înălțimea de 8.894 mm, raza de acțiune de 8.075 mm, cu o înălțime maximă de golire a cupei de 6.898 mm.

Brațul telescopic T2, cu țevi hidraulice de dimensiuni mari, cilindrii cu diametre mari, conectori SAE și amortizare în cap de cursă are legăturile hidraulice speciale, trecute prin bolțurile articulațiilor brațelor, pentru o durată de viață ridicată. Furtunurile hidraulice sunt fixate pe o sanie mobilă între braț și elementul fix al telescopului, pentru o uzură redusă, iar partea interioară a telescopului este susținută prin 8 sisteme de ghidare, în față și în spate, pe toate cele patru fețe, suprafețele de ghidare sunt reglabile pentru eliminarea jocului și un prag optim al momentului de cuplu la ridicare. Unghiul de deschidere a cupei ajunge până la 175°.


Menzi Muck A91 - versiuni standard

Menzi Muck A91 Mobil
Este pus în mișcare prin intermediul a două roți imense (tracțiune pe 2 roți). Roțile de la stabilizatoarele din față pot fi îndepărtate cu mâna în puține minute, urmându-se câțiva pași simpli. Viteza: 0 - 8 km/h, versiunea opțională cu viteza mai ridicată cu încă un sistem de viteză (depinde de echiparea pneurilor) 0 - 15 km/h.


Menzi Muck A91 4x4
Tracțiune integrală. Ecartament variabil pentru stabilizatoarele din față cu 4 poziții diferite, variind de la un minimum de 2.360 mm până la un maximum de 3.660 mm. Conține standard 2 trepte de viteză: prima viteză: 0 - 4 km/h, a doua viteză: 0 - 10 km/h (depinde în funcție de cauciucuri).

Menzi Muck A91 4x4 Plus
Toate cele patru roți au aceeași dimensiune. Roțile din față conțin un sistem adițional de directe pentru o manevrabilitate optimă. Raza de întoarcere: 14,5 m. Tracțiunea cu 2 viteze este standard: prima viteză: 0 - 4 km/h, a două viteză: 0 - 10 km/h (variază în funcție cauciucuri). Opțional, stabilizatoare hidraulice montane ce conțin gheare de oțel.

Dotare standard
Unitate de control a motorului (ECU), Multi-Joystick patentat Menzi Muck, frâna de parcare automată, rezervor de combustibil în sașiu, brațul are 2 circuite hidraulice, circuit de retur pentru ciocanul hidraulic.

Dotări opționale
Stabilizatoare telescopice hidraulice frontale (A91 Mobile), scaun ergonomic cu suspensie pneumatică, pregătire troliu, pregătire pentru instalare macara, aer condiționat, ulei hidraulic bio-degradabil, sistem automat de lubrifiere centrală, filtru de particule diesel, vopsire în culoarea cerută de client, echipare pentru drumurile publice, versiune de viteză mare de până la 15 km/h, deconectare hidraulică a tracțiunii rodiilor motrice, stabilizatoare hidraulice montane ce conțin gheare de oțel (A91 4x4 Plus), accesorii făcute la comandă, echipare cu pneuri variate.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI