Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Magotteaux prezintă

MAG'Impact -simplitate în slujba productivității

05.02.2009
Cristina Cătănescu; Mădălina Dragomir
MAG'Impact -simplitate în slujba productivității
Magotteaux este un nume poate mai puțin recunoscut în România, dar nu mai puțin important la nivel mondial. Adevărații cunoscători știu însă că Magotteaux înseamnă mai mult de 500 de concasoare prin impact de înaltă performanță în toată Europa și lider de piață în conceperea și fabricarea pieselor de uzură.

Societatea Cristalmin se numără printre cei care au optat pentru un asemenea echipament. Firma a fost înființată în anul 2000, având ca principal obiect de activitate exploatarea pietrei și agregatelor de carieră, dar și realizarea diferitelor sorturi în funcție de cerințele clienților.


Procesul evolutiv al acestei societăți a început prin deschiderea unui punct de lucru la o carieră din localitatea Dorobanțu, județul Tulcea, care activează tot în sistemul agregatelor, produsul obținut fiind calcarul. O altă etapă definitorie în devenirea Cristalmin a fost deschiderea unui alt punct de lucru pentru extracția dolomitei, la Imalacu, în județul Tulcea, pentru singurul beneficiar al acestei cariere, combinatul Arcelor Mittal de la Galați, pentru care trebuie să livreze 10.000 mc de material lunar. Materialul este folosit în procesul de fabricare a metalului, atât pentru protecția cuptorului, cât și pentru extragerea magneziului, dat fiind faptul că dolomita are o concentrație de magneziu mai mare decât sortul de carieră.

Este de la sine înțeles că pentru îndeplinirea cu succes a tuturor activităților sunt necesare utilaje specializate pentru a facilita munca și a spori productivitatea.

Unul dintre utilajele de bază, fără de care activitatea carierei nu s-ar putea desfășura este concasorul MAG’Impact 2400, care a fost achiziționat într-un moment în care capacitatea de producție a carierei era redusă întrucât nu existau utilaje performante. MAG’Impact 2400 este un concasor prin impact de înaltă performanță realizat integral de grupul Magotteaux, recunoscut la nivel mondial drept expert în producerea pieselor rezistente la uzură pentru morile de ciment și pentru concasoarele de piatră.

În prezent, capacitatea de producție a concasorului MAG’Impact se ridică la 200-300 t/oră. În urma achiziționării sale, acesta a fost integrat în sistemul stației de concasare.

Cu ajutorul concasorului prin impact MAG’Impact 2400, se obțin sorturi finale cu dimensiuni cuprinse între 0 și 10 mm. Procesul de concasare se derulează în mai multe etape, piatra brută de mari dimensiuni trecând într-o primă fază printr-o stație mobilă de concasare ce produce sorturi între 80 mm și 130 mm, după care urmează faza de sortare a materialului printr-un ciur de unde se separă sortul mai mic de 20 mm, urmând ca în final materialul să treacă prin concasorul MAG’Impact de unde se obține sortul final cu dimensiuni cuprinse între 0 și 10 mm. Ca ultimă fază, sortul de material ce iese din concasorul MAG’Impact este trecut printr-un al doilea ciur, care separă materialul mai mare de 10 mm și îl recirculă MAG’Impact. Concasorul este echipat cu un sistem de pornire soft-start Siemens, capacitatea motorului este de 200 KW, iar la pornire este necesară o tensiune a curentului electric cuprinsă între 366 și 400 amperi.

Sistemul în care acesta funcționează este unul ciocan-nicovală, la 1.300 de rotații pe minut.
Media de funcționare zilnică este de șapte-opt ore în proces continuu de producție, cu toate că acesta poate funcționa fără oprire. La interval de aproximativ trei zile se face o verificare a utilajului, printr-un capac ce se ridică automat, permițând accesul în interiorul concasorului, unde se poate verifica uzura componentelor. Astfel, se are în vedere verificarea ciocanelor, a nicovalelor, a eventualelor denivelări sau a componentelor uzate. Sistemul de ungere este automat, fiind necesar doar ca rezervorul de 5 litri să fie alimentat periodic cu vaselină, ungerea fiind realizată timp de 8 secunde la fiecare oră de funcționare.


Dacă ar fi să explicăm un principiu de funcționare al acestui concasor, putem spune că acesta este total diferit de principiul de funcționare al concasoarelor hidro-conice unde materialul este frecat piatră pe piatră până se obține dimensiunea dorită. În cazul concasorului MAG’Impact, materialul cade pe o masă care se rotește cu 1.300 rpm, de unde este preluat de ciocane și aruncat pe o traiectorie perpendiculară pe nicovale, de unde materialul cade mai departe în gura de evacuare a concasorului. Prin acest principiu de sfărâmare al pietrei se câștigă între 2 și 5 puncte Los-Angeles la calitatea materialului față de concasoarele conice. Ciocanele sunt piese turnate cu inserție de ceramică, de înaltă rezistență la uzură, care imprimă agregatelor energia cinetică necesară spargerii acestora la impactul cu fețele nicovalelor.


Un alt aspect se referă la disponibilitatea diversității ciocanelor și nicovalelor astfel încât să corespundă necesității beneficiarului. Ciocanele sunt realizate utilizând tehnologia XWIN și au o înaltă rezistență atât la abraziune, cât și la șocuri violente. XWIN este o tehnologie brevetată, folosită la turnarea unui material compozit format dintr-o ceramică foarte rezistentă la uzură inserată într-o matrice metalică rezistentă la șocuri. Combinația Mag’Impact de ciocane și nicovale oferă ca și tehnologie costuri scăzute pe tona de material produs, o curbă granulometrică bună și o cubicitate constantă, precum și reducerea costurilor pentru întreținere și a timpului neproductiv.

Randamentul de concasare depinde mai ales de turația mesei. Turația poate fi modificată prin schimbarea fuliilor sau prin folosirea unui variator electronic de frecvență. Printre caracteristicile tehnice remarcabile ale acestui concasor se numără și sistemul automat de ungere hidraulic al rulmenților, senzorul de vibrație ce avertizează asupra eventualelor defecțiuni sau apariția altor corpuri în afară de piatră si care oprește automat concasorul din fluxul de producție până când defecțiunile sunt eliminate.

MAG’Impact este un adevărat VSI (concasor cu ax vertical) având următoarele proprietăți: cea mai înaltă cubicitate pentru agregatele produse, modificarea ușoară a sortului pe care îl dorește beneficiarul, calitatea și cantitatea constantă a producției indiferent de gradul de uzură al ciocanelor și cantitatea produsă, alimentarea cu material de până la 180 mm, cost rezonabil al uzurii, întreruperi minime ale producției datorită accesului ușor la principalele piese de uzură, precum și un consum redus de energie.

În urma verificărilor realizate de către specialiști, s-a ajuns la concluzia că acest concasor Mag’Impact poate prelucra până la 60.000 de tone de material înainte ca ciocanele și nicovalele să se uzeze in totalitate.


Concasorul MAG’Impact funcționează în cadrul societății de numai o lună și a fost achiziționat în urma vizitării târgului Construct Expo Utilaje de la București, care a avut loc în aprilie, timpul trecut până la punerea sa în funcțiune fiind cel necesar procedurilor de achiziționare, dar cei de la Cristalmin se declară foarte mulțumiți de performanțele acestuia.  Activitatea de service este asigurată de către constructorul utilajului, ai cărui specialiști se deplasează până la punctul de lucru unde se desfășoară activitatea la momentul respectiv.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI