Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

O parte din viitor

16.01.2009
Imi amintesc cu multa placere de lunile in care toata lumea vindea utilaje, cand acestea veneau dupa doua-trei luni de la comanda, cateodata si la o jumatate de an, iar clientii erau nemultumiti, deoarece aveau nevoie de ele, ca de obicei, ieri. Imi revin din visare si imi aduc aminte ca suntem la inceputul unui an incert, plin de precautii, un an in care pana si noi, romanii, incepem sa gandim ca nemtii. Adica, fiecare leu este dramuit, masurat si impartit, cheltuielile sunt reduse la maxim.

Acum a venit vremea strategiilor: cine reuseste sa ghiceasca mai bine ce se va intampla peste o luna, trei, sase sau chiar un an acela castiga. In tarile cu mai multa experienta de piata, nu toate firmele privesc recesiunea ca pe un lucru in totalitate negativ. Am vazut cum producatorii locali mai mici incearca sa profite de problemele celor mai mari si sa acapareze cote de piata care pana acum le erau inaccesibile. Acestia au dezvoltat chiar intregi strategii pentru a castiga diferite segmente de nisa ale pietei. Rezultatul se va vedea probabil intr-un an sau chiar doi, atunci cand vanzarile vor merge din nou pe un sens in urcare. Atunci vom vedea o piata schimbata, cu noi jucatori si noi tendinte, chiar daca aceasta nu se va modifica radical. Adica, marii producatori mondiali sau europeni sunt convins ca vor ramane tot in topul vanzarilor, chiar daca cotele de piata vor suferi modificari.

Daca discutam de nise de piata, putem vorbi de utilaje din ce in ce mai specializate, de echipamente din ce in ce mai diversificate, iar daca vorbim de marii producatori de utilaje, acestia sunt sigur ca deja au trasate directiile de dezvoltare de viitor, mult mai apropiate de tendintele actuale ale pietei. Cum vor arata utilajele, care sunt directiile de dezvoltare ale acestora, cum vor fi abordati clientii de maine? Probabil ca la Intermat Paris vom vedea in aprilie primele semne. Eu cred ca utilajele chiar daca nu vor suferi modificari majore, vor incerca sa raspunda noilor cerinte ale constructorilor, cerinte care vor viza in primul rand o utilizare mai intensiva a utilajelor, prin marirea intervalelor intre reviziile obligatorii, utilizarea unor clase noi de uleiuri, mai rezistente la uzura. In mod normal, aceste schimbari in regimurile de lucru vor atrage transformari ale cinematicii utilajelor, dar si modificari importante la nivelul motoarelor utilizate. Vor creste presiunile de lucru in circuitele hidraulice, dar probabil cele mai asteptate transformari vor fi cele de la nivelul motoarelor, care vor trebui sa faca fata unor niveluri de poluare mult reduse. In plus, viitoarele motoare, impreuna cu intreg lantul cinematic de transmitere a miscarii vor fi mai silentioase si vor aduce mai putine vibratii la nivelul cabinei operatorului.

La randul lor, distribuitorii de utilaje, echipamente, consumabile si alte accesorii vor trebui sa se adapteze noilor conditii, sa raspunda mai prompt cerintelor clientilor actuali si sa gaseasca noi modalitati de atragere a altora noi, pe o piata care cel putin in Europa de Vest este din ce in ce mai mica.

Am pomenit numai de tarile dezvoltate, deoarece Romania are destul de putine caracteristici economice asemanatoare cu acestea. Cel putin in domeniul constructiilor, de orice tip, necesitatile sunt mari, gasirea finantarilor necesare fiind sarcina cea mai dificila.

In general, marirea, refacerea, intretinerea infrastructurii rutiere reprezinta o solutie de iesire din criza adoptata in ultimii 70 de ani de multe tari. Chiar si in prezent, viitorul presedinte al SUA vede in investitiile in infrastructura rutiera a tarii o solutie la problemele economice ale tarii, bineinteles nu singura.

Din punctul de vedere al promovarii media, spatiul virtual este din ce in ce mai tentant, chiar daca devine si el prea aglomerat. Si aici sunt necesare noi cai de promovare, site-urile complexe, dar usor de accesat si vizualizat avand castig. Din acest punct de vedere, noul nostru portal www.masinisiutilaje.ro reprezinta dovada practica a alinierii la noile tendinte ce se manifesta in domeniul gestionarii spatiului virtual. Va invitam si pe aceasta cale sa-l accesati si sa ne transmiteti opiniile dumneavoastra.

www.masinisiutilaje.ro reprezinta un site clasic, adaptat la noile cerinte. Astfel, toate subiectele pot fi vizualizate pe scurt pe ecranul principal, cu un singur click putand fi detaliate. De asemenea, in afara galeriei video care are butonul sau de acces, pe fiecare pagina destinata informatiilor generale pot fi regasite filmari recente, realizate de echipa Masini & Utilaje sau ale sponsorilor. Deoarece sunt destul de multe comenzi, simpla asezare a mausului deasupra uneia dintre ele va ofera informatii despre continutul urmatoarelor pagini de web ce puteti sa le accesati.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI