Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Parteneri de cursa lunga

Liebherr si Apolodor

12.02.2009
Dan Pavel; Madalina Dragomir
Liebherr si Apolodor
Demolarea vechilor cladiri si utilizarea spatiului curatat pentru noi constructii reprezinta o activitate in plina dezvoltare in Romania. In prezent exista un numar mare de cladiri situate alaturi de case sau blocuri, ce trebuiesc demolate in conditii de siguranta maxima pentru locuitori, dar si pentru cei care executa lucrarea.

Activitatea de demolare in sine nu este nici usoara si nici lipsita de pericole, din aceste motive numai adevaratii profesionisti pot rezista pe piata. Termenele de demolare si de eliberare a locului de moloz sunt foarte scurte, ritmul de lucru pentru utilaje fiind de minim zece ore pe zi. Utilajele de demolare, in general excavatoare de mare putere dotate cu diferite echipamente performante, precum foarfeci, pulverizatoare, picoane trebuie sa fie si suficient de rezistente din punct de vedere structural.

Una dintre cele mai cunoscute firme specializate in demolari este societatea Apolodor, numele sau fiind prezent pe numeroase santiere din intreaga tara. De multi ani cele mai grele lucrari de demolare poarta semnatura expertilor Apolodor, imaginea firmei fiind asociata cu cea a excavatoarelor marca Liebherr.

Noi am stat de vorba cu cel mai vechi specialist din cadrul firmei, domnul Ilie Nedelea, sef grup santiere in cadrul grupului, un om care si-a petrecut cea mai mare parte din viata in santier.

Astfel am aflat ca fiecare lucrare de demolare are un specific propriu, niciuna nefiind asemanatoare cu alta, existand practic mai multe metode de lucru. Deoarece in spatiul alocat acestui articol probabil ca nu ar incapea nici macar o simpla enumerare a lucrarilor desfasurate de-a lungul timpului de societatea Apolodor, am preferat sa vorbim despre una dintre cele mai recente aplicatii, demolarea unei baterii de silozuri cu inaltimi de 30 m din zona comunei 1 Decembrie, in apropierea Capitalei.

In zona respectiva nu se putea interveni cu explozii sau alte tehnologii similare, deoarece in peretii caselor din imprejurimi, situate foarte aproape de santier, puteau sa apara fisuri din cauza vibratiilor induse de exploziile controlate. In plus, avizele necesare pentru a putea utiliza explozibilul si pregatirea structurii ar fi durat mult timp, iar termenele de executie erau foarte scurte. In acest caz, interventia cu un excavator Liebherr a fost singura varianta acceptabila, si pentru ca se lucra la inaltimi foarte mari, a fost necesara utilizarea modelului 954, cu un brat foarte lung. Si in acest caz proiectantii de la Apolodor au avut de lucru, deoarece excavatorul putea lucra pana la 28 m inaltime, iar silozul avea 30 m. Pentru a acoperi cei 32 m necesari ca inaltime tehnologica, a fost necesara construirea unei platforme betonate cu o inaltime de patru metri, de pe care a lucrat excavatorul Liebherr.

"Prin utilizarea excavatorului Liebherr 954 cu foarfece, am reusit sa inchidem lucrarea intr-un timp foarte scurt, procesul fiind de maruntire a peretilor silozurilor de sus in jos. Chiar daca a fost un volum mare de lucru, deoarece am ales exact utilajul si echipamentul potrivit, nu am avut nevoie decat de un singur utilaj"

Practic, lucrarea din comuna de langa Bucuresti a presupus demolarea unei baterii de silozuri, formata din 12 celule, plus cladirile adiacente, cu inaltimi de pana la 32 m. Daca silozurile au putut fi taiate cu echipamentul tip foarfeca, complexul care cuprindea moara de cereale era format din stalpi cu diametre de pana la 1,30 m, aici fiind utilizat un sistem cu un brat lung adaugat si cu picon. Intreaga activitate de demolare a fost terminata intr-o singura luna, cu un singur excavator Liebherr model 954.

In cei peste 14 ani de existenta, compania Apolodor a achizitionat o flota impresionanta de utilaje, majoritatea excavatoare de mare randament, marca Liebherr. Acest parteneriat pe termen lung exista si rezista si in prezent datorita rezultatelor excelente obtinute in exploatare de catre utilajele Liebherr: "la inceputul activitatii grupului, atunci cand am hotarat sa alegem o marca de utilaje pentru lucrarile de acest tip, am stiut ca este importanta viteza de lucru, dar si o exploatare rationala a echipamentului care sa duca la o durata de viata cat mai lunga a acestuia. Urmarindu-le la treaba pe santier, am realizat ca atat excavatoarele Liebherr cat si accesoriile sunt foarte performante si rezistente, solide, facute pentru lucrari foarte grele. Nu sunt excavatoare numai pentru un anumit tip de lucrare, ele pot fi folosite si la terasamente sau la demolari, in conditii de lucru diferite. Acesta este un marea avantaj, deoarece in general constructorii de utilaje recomanda pentru fiecare tip de lucrare un anumit model. In cazul marcii Liebherr, reglarea electronica a pompei foloseste 100% din puterea motorului.

Pompa dubla Liebherr montata direct pe motor este dotata cu un regulator electrohidraulic, ce reactioneaza in fractiuni de secunda la cerintele de putere si viteza. Cand manetele si pedalele sunt in pozitie neutra, fluxul de ulei hidraulic este redus la minimum pentru a evita incalzirea inutila si consumul excesiv de combustibil permitandu-ne sa executam lucrari oricat de complexe. Din aceste motive compania Apolodor prefera marca Liebherr".

"Cumparam numai cu toate optionalele" - interviu cu dl. Ilie Nedelea, sef grup santiere societatea Apolodor

Masini si Utilaje:
Cat este de solicitat un utilaj pe santierele Apolodor?

Ilie Nedelea: Va spun sincer ca 99% din excavatoarele de la Apolodor lucreaza efectiv in medie 3.000 de ore pe an, fata de 1.000 de ore, la noi deja in cinci ani un excavator ajunge la 15.000 ore de functionare si atunci il schimbam cu altul nou, dar vreau sa mentionez ca utilajele de la Liebherr chiar dupa acest termen functioneaza foarte bine.

 

M&U: Ce tipuri de excavatoare detineti in parcul propriu?
I.N.: Avem toata gama de excavatoare produse de Liebherr, deci excavatoare de la modelul 904 pana la 954, dotate cu toate echipamentele pentru demolari, pentru terasamente etc. Intotdeauna sunt cumparate cu toate dotarile posibile, adica gresare automata, aer conditionat, protectie a senilei, protectie a cilindrilor de ridicare si inchidere/deschidere cupa, sistem de cuplare automata care reduce foarte mult timpul de schimb al echipamentelor, extrem de important mai ales in cazul demolarilor, unde se utilizeaza foarte multe echipamente: picon, foarfeca, cupa, sageata. Nu in ultimul rand ar trebui mentionata cabina antifonata de mari dimensiuni a excavatorului, geamurile mari de jur imprejurul cabinei care ii ofera operatorului o buna vizibilitate in toate directiile. Scaunul operatorului cu sistem de amortizare a socurilor se poate regla in functie de greutatea operatorului.Toate aceste facilitati duc la un confort maxim al operatorului si implicit la o productivitate maxima. Avem de exemplu si echipamente de concasare montate pe excavator sau echipamente de spart piloti, deci sunt foarte multe si in acest caz apare necesitatea de a le schimba foarte repede pentru a avea productivitate. Intotdeauna cumparam excavatoarele de la Liebherr cu sistem de cuplare automat, cu aer conditionat, cu sistem de gresare automat si astfel reducem la minim timpii morti.


M&U: Cat de greu este sa lucrezi in domeniul demolarilor?
I.N.: Sunt conditii foarte aspre. In cazul demolarilor se lucreaza numai cu structuri de beton, de cele mai multe ori armate, si intr-un mediu foarte vitreg: ridici stalpi, spargi, concasezi… Totdeauna este nevoie in cazul unor astfel de operatiuni de presiuni de lucru in instalatia hidraulica foarte mari, spre exemplu numai operatiunile de taiere cu foarfeca pot ajunge la 1.000 de ore pe an. Echipamentele de taiere si pulverizare sunt echipamente care solicita foarte mult excavatorul, structura sa, dar si sistemul hidraulic, inclusiv motorul. In schimb, cred ca suntem una dintre putinele firme din Romania care respectam exact toate termenele pentru lucrarile de intretinere, la noi totul se face ca la carte. Reviziile sunt facute numai dupa specificatiile constructorului.


M&U: Cat de importanti sunt operatorii acestor utilaje performante?
I.N.: Cei care lucreaza pe utilajele de demolari sunt cooptati de firma imediat dupa ce termina liceul, primii doi ani de zile lucrand ca ajutor pe langa ceilalti titulari. Dupa cei doi ani de pregatire de baza, incep sa lucreze efectiv ca operatori pe utilaje, dar numai la lucrari foarte usoare la inceput, cu timpul primind altele din ce in ce mai grele, dar totdeauna lucrand in paralel cu un titular cu vechime. Primii doi ani sunt foarte importanti, trebuie sa ajunga sa inteleaga santierul, sa "simta" echipamentele, unde se poate folosi si unde nu. Daca nu stii sa corelezi echipamentele cu lucrarea si nu gasesti exact solutia optima inseamna sa pierzi timp, sa nu reusesti sa termini lucrarea in timp.

LIEBHERR-ROMANIA SRL
Str. Horia Closca si Crisan, nr. 61-63, et. 3, birou 1-9, Otopeni, Ilfov
Tel: +4 0372 163 721
Fax:+4 0372 163 798
Site: www.liebherr.com

Mail: info.lro@liebherr.com

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI