Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Concasoare

Mag'Impact lucreaza pentru Kemna

12.02.2009
Cristina Catanescu; Dan Pavel
Mag'Impact lucreaza pentru Kemna
Societatea Kemna a inceput activitatea acum 140 de ani, in Germania. In prezent, compania Kemna, cu sediul principal in Pinneberg, langa Hamburg, a devenit o societate germana cu renume in constructiile de drumuri si lucrarile de terasamente, precum si in producerea materialelor de constructii, imbinand traditia cu progresul. Pe piata din Romania, Kemna a sosit in urma cu doi ani, sediul principal al firmei fiind in zona orasului Cluj-Napoca. Practic, pe piata noastra functioneaza doua societati diferite: Kemna Materiale de Constructii si Kemna Constructii.

In acest moment, principala activitate a firmei este realizarea lucrarilor de drumuri. Societatea este pregatita pentru astfel de lucrari, in localitatea Mihai Viteazu, judetul Tulcea, detinand o cariera de piatra cu o suprafata de 40 ha exploatate. O zona de exploatare la suprafata, de 100 ha, este situata intre orasele Turda si Cluj iar alta, in zona Aricesti Rahtivani, judetul Prahova. In mod natural, impus de catre dezvoltarea firmei in Romania, Kemna si-a completat lantul tehnologic de productie cu un nou concasor, de mare randament, marca Magotteaux.

Domnul Oliver Traupe, director al societatii Kemna Romania, ne-a spus ca este greu de dat un raspuns simplu atunci cand vorbim de modul in care este selectat producatorul unui astfel de utilaj. In schimb, domnul Traupe este convins ca performanta si tehnologia de inalta calitate inglobate in concasorul Mag'Impact de la Magotteaux sunt evidente pentru orice utilizator, mai ales dupa ce trec cativa ani de la cumparare.

Am vazut si noi concasorul de la Magotteaux, care lucreaza in locatia din apropierea orasului Ploiesti si care acum, la fel ca si la inceput, ofera un material concasat de buna calitate. Pastrarea parametrilor de functionare o perioada lunga, in cazul concasoarelor, utilaje ce suporta regimuri de lucru severe, reprezinta atributul marcilor de calitate. Bineinteles, tehnologia de construire, otelul de inalta rezistenta din care sunt construite suprafetele de impact reprezinta ingredientele obligatorii pentru un concasor de clasa.

Masina lucreaza eficient din punctul de vedere al cumparatorului, ne spune domnul director general Oliver Traupe, nefiind necesar sa se schimbe mai mult decat consumabilele in toata perioada. In mod normal este destul de scump sa spargi piatra cu o astfel de masina pentru ca abraziunea este foarte ridicata, ceea ce impune o grija sporita fata de utilaj. Fiind un concasor performant, acesta este echipat si cu un sistem de sortare a partilor metalice, care sunt indepartate din cadrul procesului de spargere.

Deoarece Romania ofera diferente de temperatura mari intre anotimpuri, am vrut sa aflam daca exista restrictii de lucru in cazul concasorului de la Magotteaux. De fapt, astfel de probleme pot aparea in cazul utilajelor care au in componenta parti metalice sau materiale cu grad diferit de dilatare/contractare, la variatii ale temperaturii semnificative.

Nu este si cazul concasorului Mag'Impact, care nu este influentat de nicio diferenta de temperatura ambianta, ne spune domnul Traupe: "nu exista dificultati in ceea ce priveste activitatea in sezonul rece, pentru ca materialul cu care lucreaza este piatra, iar aceasta la temperaturi scazute nu sufera modificari precum nisipul sau alte materiale care se intaresc in combinatie cu apa, sau diverse uleiuri, facand astfel imposibila desfasurarea activitatii anumitor utilaje".

Concluzia domnului Traupe: "Concasorul de la Magotteaux are la baza un concept original, de mare randament, este un produs care se descurca de minune si ne asteptam la performante mai mari anul viitor, cand probabil va avea de spart 115.000 tone de piatra".


Principiul de functionare al concasorului Mag'Impact impune patru mari secvente de lucru. Prima secventa, introducerea materialului de concasat prin palnia de alimentare, a doua este reprezentata de procesul de cadere controlata a materialului pe un distribuitor rezistent la uzura aflat in centrul mesei rotative.

Urmatoarea secventa: fiecare paleta accelereaza o parte din particule si le propulseaza catre nicovalele montate pe un inel periferic din interiorul camerei de concasare. Paletele sunt piese de inalta rezistenta la uzura, care imprima agregatelor energia cinetica necesara spargerii acestora la impactul cu fetele nicovalelor.

Ultima etapa se refera la gama larga de organe de lucru, adica nicovalele, acestea permitand obtinerea a diferite marimi de materiale concasate.

Nicovalele reprezinta "inima" concasorului. Nicovalele sunt realizate dintr-un aliaj special, numit XWIN, cu o inalta rezistenta atat la abraziune, cat si la socuri violente. De asemenea, randamentul de concasare depinde mai ales de turatia mesei. Turatia poate fi modificata prin schimbarea fuliilor sau prin folosirea unui convertizor de frecventa.

Printre caracteristicile tehnice remarcabile ale acestui concasor se numara si sistemul automat de ungere, atat la rulmenti, cat si la sistemul hidraulic, precum senzorii ce avertizeaza asupra aparitiei altor corpuri in afara de piatra.

MAG'Impact este un adevarat VSI (concasor cu ax vertical) avand urmatoarele proprietati: cea mai inalta cubicitate pentru agregatele produse, proportia de concasare usor de modificat, calitatea constanta a produsului, indiferent de gradul de uzura si cantitatea produsa, alimentarea cu material de pana la 180 mm, cost rezonabil al uzurii, intreruperi minime datorita accesului usor la principalele piese de uzura, precum si un consum redus de energie.

In general, capacitatea de productie pentru care este proiectat Mag'Impact este cuprinsa intre 300 si 400 mc/ora. Media de functionare zilnica este de 7-8 ore in proces continuu de productie, cu toate ca acesta are capacitate de functionare fara oprire. La interval de aproximativ 3 zile se face o verificare a utilajului, printr-un capac ce se ridica automat, permitand accesul la cilindru si pompa hidraulica. Astfel, se are in vedere verificarea nicovalelor, a eventualelor denivelari sau componente uzate. In urma verificarilor realizate de catre specialisti, s-a ajuns la concluzia ca Mag'Impact poate lucra pana la o capacitate de 60.000 de tone inainte ca ciocanele si nicovalele sa se uzeze.


Istoria Kemna

Julius Kemna, intemeietorul companiei, fermier si constructor de masini, incepe sa produca utilaje agricole simple in orasul Breslau, Germania, in urma cu 140 de ani. In anul 1885 scoate pe piata primul utilaj pentru constructii de drumuri inventat de el, un rulou compactor pe aburi, sub numele de KEMNA. Pentru inceput inchiria clientilor pluguri cu aburi si rulouri compactoare cu aburi.

Acesta a intemeiat apoi in anul 1867 uzina constructoare de masini J.Kemna care, pentru inceput, construia utilaje agricole mici, cum ar fi tocatoare de nutret, pluguri si batoze, iar mai tarziu se dedica dezvoltarii si constructiei de pluguri cu aburi si rulouri compactoare cu aburi. Dupa moartea acestuia, uzina a fost preluata de fiul acestuia, Erich Kemna, pentru ca mai tarziu, sub conducerea lui Karl Andreae, compania fiind reconstruita, dupa cel de-al doilea razboi mondial, sa inceapa sa ia amploare. In prezent, KEMNA BAU este o societate specializata in constructii de drumuri si lucrari de terasamente. Din filosofia companiei fac parte universalitatea si colaborarea intensa pentru progresul tehnic in domeniul constructiilor de drumuri si lucrarilor de terasamente. KEMNA BAU sprijina firme de constructii in toate zonele de nord ale Germaniei.

In domeniul materialelor de constructie, grupul KEMNA Andrea exploateaza cariere de piatra si balastiere si produce mixturi asfaltice in numeroase statii de asfalt. Pe langa constructia de drumuri noi, lucrarile de drenaj devin din ce in ce mai importante. De aceea in programele KEMNA sunt incluse si urmatoarele domenii: hidroizolarea podurilor si lucrari de izolatie, reabilitarea suprafetelor de asfalt si beton, precum si a lucrarilor de arta, montarea conductelor si lucrari de terasamente, de la constructii de canalizari pana la consolidari de maluri precum si constructii hidrotehnice si constructii de diguri.

Specialistii Kemna in domeniul lucrarilor de terasamente si al constructiilor de canalizare, ofera solutii economice si compatibile cu mediul inconjurator pentru constructii in domeniile: canalizarilor, a amenajarilor si a conductelor. In domeniul constructiilor de drumuri, si al lucrarilor de terasamente executa la comanda constructii noi sau lucrari de reabilitare a aeroporturilor, autostrazilor, benzinariilor si a zonelor de odihna amenajate pe autostrazi, a drumurilor federale, nationale, rurale, agricole si a zonelor industriale.

Constructia drumurilor de asfalt este unul din domeniile de activitate KEMNA, specialistii firmei fiind pregatiti pentru toate tipurile de constructii de drumuri, mixturi asfaltice si tehnici de constructii de drumuri, de la drumul rural pana la strada de trafic intens, de la constructia de drumuri noi pana la lucrari de drenaj al acestora.

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI