Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Romania 2009 - crestere moderata a pietei utilajelor

19.02.2009
Ing. Dan Pavel
In cadrul conferintei PreIntermat de la Paris, estimarile Off-Highway Research in ceea ce priveste Europa de Est au fost pozitive, apreciindu-se ca structura pietei de desfacere de aici este total diferita de cea a tarilor dezvoltate de pe continent. In continuare, pe pietele noastre se estimeaza o crestere a vanzarilor de utilaje in anul 2009. Dar poate cea mai importanta estimare a prestigioasei societati britanice este aceea ca revenirea la normal a pietei constructiilor se va face mult mai rapid aici, perioada de recuperare incheindu-se la nivelul anului 2010, fata de 2012, cat s-a estimat pentru Europa de Vest.

In cifre absolute, conform datelor oficiale oferite de catre Asociatia Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii (ADUC), in 2008 membrii asociatiei au livrat 3.328 unitati, comparativ cu 3.124 la nivelul anului 2007, ceea ce reprezinta o crestere de 7%.

Analizand structura vanzarilor pe tipuri de utilaje, putem constata ca s-au mentinut tendintele anului 2007. Astfel, buldo-excavatorul, soldatul universal care a fost preferatul constructorilor din Romania multi ani, pierde din ce in ce mai mult teren in fata utilajelor specializate de mare capacitate. In anul 2008 au fost livrate 1.344 unitati de buldo-excavatoare, fata de 1.408 in 2007. Aceasta scadere nu afecteaza insa locul sau fruntas in topul celor mai vandute utilaje pe piata din Romania, acoperind 40% din totalul cererilor de utilaje de pe piata.

Comparand cele doua mari grupe de utilaje, conform clasificarii ADUC, si anume utilaje terasiere (excavatoare, buldo-excavatoare, buldozere,etc.) si utilajele complementare (macarale, betoniere, repartitoare pentru asfalt, concasoare,etc.), primele au o pondere mult mai mare in structura vanzarilor decat a doua categorie. Din punct de vedere al cresterii pietei, in anul 2008 situatia este schimbata, utilajele terasiere inregistrand o crestere de 5% fata de 2007, pe cand cele complementare au inregistrat o cerere de 13,8%.

Incarcatoarele frontale, au avut o crestere in termeni absoluti de 24,8%, la 347 bucati, cea mai mare dintre toate evolutiile pozitive inregistrate, in special incarcatoarele mari, de 200 CP, crescand in topul preferintelor romanilor cu 27%.

Utilajele compacte (mini-incarcatoare si mini-excavatoare) au inregistrat si ele o crestere semnificativa, de 21%, cu 371 de unitati livrate.

Excavatoarele, cu 369 unitati livrate in anul 2008 au crescut in total cu 2,8%, si in acest caz cele de mare productivitate, mai mari de 12 t, inregistrand un procent mai mare al cresterii absolute - 5,3%.


Ce urmeaza?
Analizand structura pietei actuale, conform datelor statistice, putem spune ca cererea de utilaje specializate va creste cu precadere in acest an. De asemenea, utilajele grele, de mare randament, sunt si ele intr-o evolutie evidenta, de exemplu numai in cazul excavatoarelor, din cele 369 de bucati vandute in anul 2008, 281 unitati reprezinta utilaje mai grele de 12 t.

In acest an, cresterea numarului de utilaje grele vandute va depinde insa si de investitiile statului roman in domeniul infrastructurii rutiere. Conform declaratiilor domnului Florin Dascalu, director al Directiei de intretinere si administrare din cadrul CNADNR, peste 4 mld. EUR, fonduri europene, sunt alocate Romaniei pentru dezvoltarea retelei de autostrazi, insa acestea nu pot fi accesate fara proiecte bine fundamentate de catre specialistii romani. Iar acestea inca nu exista…De asemenea, un alt factor decisiv este reprezentat de procentele din PIB alocate dezvoltarii si intretinerii infrastructurii rutiere.

Deoarece in continuare politica marilor banci din Romania, care au in majoritatea lor capital strain este aceea de a privi cu multa precautie piata noastra financiara, coroborata cu o politica a BNR extrem de severa, de control strict al pietei, creditarea persoanelor fizice se va face in continuare foarte greu.

Probabil ca in aceste conditii piata imobiliara se va dezgheta mai greu decat cea a constructiilor industriale, aparitia unor moduri de finantare alternative reprezentand si in acest an una dintre putinele alternative ale sectorului privat.

Dezvoltarea sectorului de constructii si implicit a pietei utilajelor se va dezvolta in continuare in Romania in anul 2009, chiar daca cu procente ce se apreciaza ca vor fi intre 7% si 15%. Desi rata de crestere este mica pentru tara noastra, faptul ca este pozitiva, in conditiile unei regresii puternice a marilor piete mondiale reprezinta un semnal bun inclusiv pentru capitalul strain, in continuare lipsa de bani fiind singura frana in dezvoltarea mai puternica a constructiilor in Romania.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI