Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Pompe de beton

CEMEX BETON - Cat mai sus

12.03.2009
Dan Pavel; Gheorghe Apostol
CEMEX BETON - Cat mai sus
Am fost invitati la mijlocul lunii trecute la un eveniment de exceptie, achizitionarea de catre societatea CEMEX Beton a doua pompe de beton de inaltime mare. Un eveniment deosebit chiar si in vremuri normale, deoarece una dintre cele doua pompe produse de catre firma italiana SERMAC are o inaltime de lucru de 53 m, fiind cea mai inalta din Romania. Colaborarea intre importatorul oficial al marcii SERMAC, societatea Powertek Trailers si producatorul CEMEX Beton este una de durata, acesta operand deja cu patru pompe de 36 m, una de 50 m si o alta de 53 metri inaltime activa, toate purtand insemnele si marca producatorului italian SERMAC. A doua auto pompa livrata la inceputul lunii februarie de catre importatorul Powertek Trailers are si ea o inaltime de lucru de exceptie de 50 m.
Desi activeaza practic de numai un an si jumatate pe piata betoanelor, prin managementul format din oameni cu multa experienta in acest domeniu, CEMEX Beton isi intareste pozitia pe un segment aflat in prezent, cel putin aparent, in declin prin achizitionarea acestor doua autopompe. Poate fi interpretat si ca un act de curaj, insa conducerea companiei are calcule foarte precise. Cumparatorul celor doua pompe de beton este o societate cu capital strain, ce ofera servicii complete pe piata betoanelor de productie, transport si punere in opera. Tintele si tactica de lucru sunt foarte clar definite, in prezent CEMEX Beton avand comenzi pentru santiere din Bucuresti si din zonele limitrofe si incercand sa ofere tuturor partenerilor un pret unic, indiferent de zona in care se afla lucrarea.

Trebuie sa recunoastem ca invitatia lansata de catre reprezentantii Powertek Trailers de a vizita sediul lor din apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti, km 21, pentru a asista la predarea noilor pompe ne-a luat putin pe nepregatite. Noi am considerat noua achizitie un semn bun, de dezghet al pietei constructiilor.

Pentru a intelege mai bine motivatia cumpararii pompelor de beton, trebuie spus ca asociatii societatii CEMEX Beton au pus inca de acum doi ani la punct detaliile viitoarei afaceri si au ajuns repede la concluzia ca cele mai multe sanse de reusita le-ar avea in businessul cu betoane.

Si astfel au intrat pe piata in directa concurenta cu companii de prima marime nu numai in Romania, ci si in intreaga Europa: Lafarge, Carpatcement Holding si Holcim, acestea detinand deja intr-o proportie foarte mare controlul asupra pietei romanesti. Concurenta acerba nu a fost un factor descurajator, dimpotriva s-a constituit intr-o motivatie pentru a face lucrurile cat mai bine, iar rezultatele nu s-au lasat prea mult timp asteptate. CEMEX Beton a castigat chiar licitatii in fata celorlalti competitori si a reusit in cel mai scurt timp sa concureze de la egal la egal cu acestia, flota sa numarand in prezent 40 de malaxoare, 11 pompe, 3 statii de betoane in regim propriu si 6 exploatate in colaborare.

Dar spiritul de competitie nu dispare nici macar acum, in momentele in care investitorii obtin destul de dificil finantare, iar beton... se toarna din ce in ce mai putin. Directorii de la CEMEX spun ca de fapt are loc o evolutie naturala, si chiar daca datele economice sunt modificate, si acum ca si in zilele normale de dezvoltare a constructiilor, exista castigatori si perdanti. Diferenta este facuta de profesionalism, de rapiditate in actiuni si bineinteles de flerul in afaceri.

Privind prin aceasta prisma, am putea crede ca CEMEX Beton merge cumva impotriva curentului: nu isi face planuri de reducere a activitatii, ci cauta solutii pentru eficientizarea acesteia. Primul pas? Achizitionarea celor doua noi pompe, unele din cele mai mari din Romania. Ambele vin din Italia, fiind produse sub brandul SERMAC. Chiar si alegerea marcii are o semnificatie, corporatia cu sediul in Milano fiind, de altfel, al treilea producator mondial de echipamente pentru constructii, avand o cifra de afaceri anuala de peste 5 miliarde de dolari.


SIRIO 5RZ50 si SIRIO 5RZ53
Cele doua pompe cumparate de catre CEMEX sunt echipate cu ultimele tehnologii in domeniu. Acestea beneficiaza de anumite particularitati constructive cum ar fi articulatiile, extrem de usoare, adaptate foarte bine la greutatea pe care trebuie s-o sustina.

De asemenea grupul de pompare este foarte bine dimensionat si construit, astfel incat, chiar la pompa de 53 m, vibratiile care se inregistreaza in gura de pompare sunt reduse. Ambele modele sunt echipate cu sistem de ungere centralizata, rezultand astfel o reducere semnificativa a numarului de operatiuni de intretinere, in acest fel gradul de uzura al acestor pompe fiind mult mai redus decat in cazul celor ce folosesc sisteme traditionale. Un alt avantaj este si faptul ca sasiul acestor doua pompe Sirio este autoportant, prin urmare eforturile de torsiune suplimentare ce pot aparea in momentul turnarii betonului nu afecteaza sasiul camionului. Ambele modele sunt dotate cu grupuri de pompare din seria S8, cu o capacitate de pana la 185 mc/h la o presiune de 76 de bari.

In astfel de situatii, cand o companie achizitioneaza un echipament nou, cu care operatorii proprii nu sunt familiarizati exista niste proceduri standard de pregatire a acestora. Astfel, viitorii operatori de pe aceste utilaje vor merge in cel mai scurt timp la un training in Italia, pentru a creste eficienta muncii lor.

O investitie noua in echipamente inseamna comenzi mai multe si, poate, mai mari. CEMEX are ambitii mari in acest sens. In curand intentioneaza achizitionarea unei pompe mai mari de 53 de m, pentru a putea face fata comenzilor din arealul in care activeaza: Bucuresti, Buzau, Pitesti si chiar Brasov.

Ne-am convins ca cei de la CEMEX Beton si-au facut niste calcule precise in ceea ce priveste investitiile. Doua noi pompe de beton achizitionate recent, inca una in curs de achizitie si ideea de extindere, in viitorul apropiat, si pe domeniul agregatelor sunt planuri ambitioase, proiecte al caror numar ni l-am dori din ce in ce mai mare in randul firmelor active pe acest segment economic.

Domnul Ovidiu Secu, director general Powertek Trailers: "cercetarea si dezvoltarea produselor sunt valori tabu pentru Sermac"


Masini si Utilaje: De cand vindeti utilaje marca SERMAC in Romania? Cum a inceput aceasta colaborare si de ce v-ati oprit asupra acestei marci pentru a o reprezenta in tara noastra?

Ovidiu Secu: Lucram de 3 ani cu SERMAC. Am cautat sa completam gama de produse in vederea pozitionarii noastre pe piata ca furnizor de solutii in industria betoanelor. SERMAC produce la cele mai inalte standarde de calitate si fiabilitate. De asemenea, este unul dintre cei mai activi si inovatori jucatori pe aceasta piata, cu multe solutii de succes. Totodata cercetarea si dezvoltarea produselor sunt valori tabu pentru SERMAC.

M&U: Aveti cateva cifre privind numarul de utilaje (pompe, betoniere, statii) vandute de Powertek in Romania pe perioada intregii colaborari?

O.S: Am realizat oferte extrem de complexe, de flote combinate, si este greu sa va spun foarte exact. In orice caz pana in prezent am vandut peste 40 de echipamente.

M&U: Cat de importanta este firma SERMAC pe piata europeana a sistemelor de pompat betoane?

O.S.: SERMAC a luat fiinta in anul 1989, in prezent fiind producatorul italian de pompe de beton care are printre cele mai bine vandute utilaje din lume. In anul 1991 acesta intra pe piata din Estul Indepartat, Corea de Sud, Taiwan si China. Experienta acumulata pe aceste piete, noile echipamente prezentate, know-howul ii fac foarte cunoscuti treptat si pe piata din Europa. Ca si premiere absolute SERMAC merita amintite : pompa de beton Sirio 5TR58 - primul patent pentru brat telescopic in prima sectiune prezentata in cadrul targului Bauma din Munchen sau pompa de beton SIRIO 5TR62 - cea mai mare pompa de beton din Italia. In prezent isi reinnoiesc gama de produse cu pompa SIRIO 6RZ65 si STAR Seria 6. De curand si-au deschis o fabrica in Nova Milanese. La aceasta se adauga trei workshopuri in Cesano Mandero, Carugate si Villasante.

M&U: Din ce an a inceput colaborarea intre CEMEX Beton si Powertek? Cum s-a materializat aceasta colaborare pana in prezent?

O.S.: Atat Powertek Trailers cat si intreg grupul de firme Powertek sunt interesate de relatii comerciale pe termen lung. Avem o misiune si valori ce pun clientul si satisfactia acestuia pe primul loc. In opinia noastra aceasta este o abordare pe care trebuie sa o aiba toate firmele care se vor profesioniste. Nu doar la nivel declarativ cat si faptic, suntem implicati in dezvoltarea continua a retelei de service si de imbunatatirea serviciilor oferite. Fie ca este vorba de consultanta tehnica de specialitate, fie ca este vorba de servicii comerciale, de finantare, de service, intretinere sau mentenanta, fie ca e vorba de productie, calitatea pe care o oferim este de prim rang si nu pierdem nicio ocazie in vederea cresterii calitatii si satisfactiei clientilor. Cu acest cumul de produse si calitati am atras CEMEX Beton.


M&U: Din punctul de vedere al Powertek, ce a reprezentat aceasta colaborare?

O.S.: Pentru Powertek Trailers aceasta colaborare a insemnat calitate si performante la maxim in ceea ce priveste: interventie service in timp scurt, intretineri curente, training pentru operatori, utilajele fiind scumpe si complexe si nu in ultimul rand asistenta pentru partea de finantare.


M&U: Cum va veti prezenta la ConstructExpoUtilaje si ce noutati veti aduce in standul dumneavoastra?

O.S.: Daca in anul 2007 am facut urme, in 2008 am facut valuri , in 2009 trecem la NEXT LEVEL. NEXT LEVEL este noul concept de promovare al Grupului Powertek. Suntem pregatiti sa trecem dincolo de limitele puterii, ale imaginatiei si performantei. Si in acest an Powertek Group va fi expozant important la Construct Expo. Asa cum v-am obisnuit va fi o adevarata incursiune in lumea echipamentelor pentru constructii si infrastructura. Powertek Trailers ofera un exemplu foarte clar ca se pot oferi solutii la cheie si isi demonstreaza angajamentul in misiunea sa de a fi unul dintre cei mai mari si importanti jucatori pe piata. Ca si in alti ani, ne propunem sa fim unul dintre participantii la targ care va expune echipamente si tehnologii in premiera in Romania. Deci va asteptam intre 1-4 aprilie sa ne treceti pragul, sa fiti alaturi de noi in lumea echipamentelor.


SIRIO 5RZ50
Date tehnice grup pompare
SCL 130A SCL 150AHP SCL 185A
Debit maxim 130 mc/h 149 mc/h 184 mc/h
Presiune maxima 61 bar 76 bar 61 bar
Ciclu pompa(max) 27 30 37
Diametrul pistonului 230 mm 230 mm 230 mm
Volumul buncarului agitator 600 l 600 l 600 l


Date tehnice brat
Numar articulatii brat 5
Inaltime maxima de operare 49,50 m
Adancime maxima de operare -37 m
Extensie maxima pe orizontala 45,20 m
Unghiul de rotire 370°


SIRIO 5RZ53
Date tehnice grup pompare
SCL 130A SCL 150AHP SCL 185A
Debit maxim 130 mc/h 149 mc/h 184 mc/h
Presiune maxima 61 76 61
Ciclu pompa (max) 27 min 30 min 37 min
Diametrul pistonului 230 mm 230 mm 230 mm
Volumul buncarului agitator 600 l 600 l 600 l


Date tehnice brat
Numar articulatii brat 5
Inaltime maxima de operare 52,8 m
Adancime maxima de operare -38,7 m
Extensie maxima pe orizontala 48,5 m
Unghiul de rotire 370°

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI