Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Mi-e dor de cozile de alta data...

12.03.2009
Ing. Dan Pavel
Nu, nu este vreun regret comunist. De fapt, dorul meu este de data mult mai recenta: mi-e dor de cozile de camioane pe soseaua de centura a Bucurestiului, cand pierdeam ore intregi uitandu-ma la betonierele si camioanele cu pamant care umpleau strada. Mi-e dor de anul trecut cand prin Bucuresti erau mai multe buldoexcavatoare si incarcatoare pe sosele decat motociclete. Ce bine era cand pierdeam doua-trei ore in trafic si veneam nervos la birou!


Acum merg pe soseaua de centura ca pe marile inele ale oraselor din Germania, nu ca ar fi facut Primaria sau mai stiu eu cine ceva… nici prin oras nu mai avem prea multe drumuri in reparatie. Jur ca nu ma supar pe gropile care tocmai au reaparut prin oras dupa o iarna in care nu am avut ninsoare si nici ploi prea multe. Dar cu o conditie: sa se inchida cateva bulevarde, sa ne inghesuim iar pe drumurile ocolitoare, iar repartitoarele de asfalt sa toarne din nou, chiar si la trei dimineata.


Si in Bucuresti primariile pot sa spuna ca s-a decongestionat traficul, ca totul este acum si la noi ca pe la altii mai rasariti… dar cand ma gandesc ca toata lumea face economie chiar si la motorina sau benzina, nu mai sunt deloc fericit ca traiesc intr-un oras cu mai putine ambuteiaje.


Sa fiu sincer, astept, desi nu cu prea multa speranta planurile guvernului de iesire din criza. Mai intai, am asteptat sa se aprobe bugetul, lucru care putea fi facut inca de cand a fost intocmit de actualii guvernanti. Tot circul mediatic din Parlament, care a taraganat atat de mult un buget, oricum intarziat de felul lui, nu cred ca a mai reusit sa convinga pe cineva de cat de patrunsi sunt alesii nostri de problemele economice ale tarii. Oricum, am asistat cu emotie la incercarile lor de a intelege cum se deschide un laptop sau de a citi DVD-ul cu propunerile de buget. Deci, oamenii vor, dar daca ar si putea… De fapt, nici nu cred ca a citit cineva din Parlament toata proza despre buget, dar sunt sigur ca fiecare a ales cate ceva, ce a fost mai usurel de priceput, pentru a se prezenta la talk-show-urile de la tv.


Acum, asteptam ca din banii de buget sa se plateasca datoriile de anul trecut, doar - doar o sa mai urnim ceva in constructii, o sa se mai vanda mai multe utilaje si autocamioane. Tot este bine, dupa standardele noastre romanesti, decat nimic… Dar ce facem cu planurile de criza, care deja au fost elaborate si au intrat in paine in alte state din Europa si din lume? Vorbim de multi bani bagati in circuitele economice, care au nevoie de adevarate socuri financiare pentru a pleca din loc. Ce planuri avem in Romania? Discutiile politice, declaratiile sunt in plin avant, dar ce facem practic? Guvernul imprumuta bani pentru a resuscita marile proiecte ale eternelor autostrazi?


Totdeauna, constructia drumurilor a fost o alternativa anticriza foarte eficienta, dar se pare ca nu si la noi. Noi din pacate avem un al doilea an electoral si mai importante sunt planurile pe termen foarte scurt, populare, care sa atraga voturi decat cele pe termen lung, cu caracter economic si poate mai putin popular. De exemplu, anveloparea blocurilor: mai multa caldura si facturi mai mici - o solutie populara, dar fara finalizare tehnica. Credeti ca pana iarna viitoare blocurile noastre vor fi mai calduroase? Vorbim de un plan care nu are un suport tehnic clar si nici macar termene de executie, dar stim ca o sa coste o jumatate de miliard de euro. Ca orice proiect national, inmultim cu doi sau trei si vedem cam cat o sa coste in final, daca o sa fie unul.


Poate gresesc, dar mai importante sunt totusi drumurile noastre decat reabilitarea termica, un plan in care nici macar nu am incredere ca este cu adevarat eficient. Nu putem vorbi de economie moderna, de cresteri economice, de relansare, daca nu avem soselele corespunzatoare macar cerintelor secolului XX, nu si XXI. Si aici politicul lasa in coada de peste situatia: indirect, intelegem ca nu sunt prioritare, dar nici nu spune nimeni deschis ce sume vor fi alocate in acest an. De fapt, sumele figureaza in buget, dar daca Romania va imprumuta miliarde de euro, atunci toate calculele se iau de la inceput.


Unde este Bucurestiul lui nenea Caragiale? Va mai aduceti aminte de "O scrisoare pierduta"? Tocmai a implinit 125 ani:
Tipatescu: Murdar!
Pristanda: Curat murdar!
Tipatescu: Ei! Nu S-alege!
Pristanda: Nu s-alege!

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI